Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2008 - Anul XIII, nr. 48 (3729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Alegerile locale organizate, probabil, la sfârşitul lunii mai-începutul iunie

Miercuri, 27 Februarie 2008 (17:31:24)

Alegerile locale vor fi organizate, cel mai probabil, la sfârşitul lunii mai- începutul lunii iunie, data exactă urmând să fie stabilită săptămâna viitoare de către Guvern, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat că, în şedinţa de miercuri, au fost stabilite prin ordonanţă de urgenţă o serie de măsuri de organizare a alegerilor locale.

Ordonanţa extinde termenul în care poate fi stabilită data alegerilor locale prin hotărâre de guvern, stabilind că aceasta va fi decisă cu cel puţin 75 de zile înaintea votării, în loc de 50 de zile, cum este prevăzut în Legea 67/2004. De asemenea, în cazul alegerilor parţiale, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării, în loc de 30 de zile.

Cetăţenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. De asemenea, au dreptul de a fi aleşi, însă numai în funcţia de consilier local şi consilier judeţean.

Prevederea conform căreia militarii în termen votează numai la secţiile de votare din localitatea de domiciliu, în limitele prevederilor regulamentelor militare, a fost anulată.

Ordonanţa introduce unele atribuţii ale Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Astfel, Centrul selectează şi prelucrează datele referitoare la cetăţenii cu drept de vot cuprinse în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente, în două exemplare.

Actualizarea listelor electorale permanente se realizează de către primarul unităţii administrativ-teritoriale împreună cu serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor. Termenul de punere la dispoziţia primarilor a listelor electorale permanente de către Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor este de 35 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor.

De asemenea, Centrul pune la dispoziţia primarilor, în trei exemplare, copii de pe listele electorale permanente, care cuprind alegătorii din fiecare secţie de votare. Aceste copii se predau, de către primar, în două exemplare, pe bază de proces-verbal, preşedintelui biroului electoral al fiecărei secţii de votare, cu trei zile înainte de data alegerilor. Un exemplar este pus la dispoziţia alegătorilor pentru consultare şi un exemplar este utilizat în ziua alegerilor. Al treilea exemplar al copiei se păstrează de către primar.

Primarul comunică biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească sau municipală, după caz, precum şi biroului electoral de circumscripţie judeţeană numărul de alegători rezultat din listele electorale permanente şi complementare, în termen de 24 de ore de la constituirea acestora. Primarii sectoarelor municipiului Bucureşti comunică numărul total de alegători atât birourilor electorale de circumscripţie de sector, cât şi biroului electoral al municipiului Bucureşti. Birourile electorale de circumscripţie asigură publicitatea numărului total de alegători prin afişare la sediul acestora.

Numărul definitiv de alegători se comunică de către primari birourilor electorale de circumscripţie cu cinci zile înaintea datei alegerilor, pe baza datelor cuprinse în copiile de pe listele electorale permanente, copiile de pe listele electorale compelmentare şi în lista suplimentară.

Listele electorale complementare au caracter permanent şi îi cuprind pe toţi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care se află în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista.

Listele electorale complementare se întocmesc şi se actualizează de primar împreună cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări. Aceste liste se întocmesc în două exemplare originale şi se semnează de primar, de secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi d eşeful formaţiunii teritoriale al Oficiului Român pentru Imigrări. Listele se păstrează în registre speciale cu fiel detaşabile.

Primarul, împreună cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru imigrări, actualizează listele anual, până la data de 1 martie. În anul în care au loc alegeri, actualizarea listelor se face în cel mult 45 de zile de la data stabilirii zilei votării.

Persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale se radiază din lista electorală complementară, în temeiul comunicării făcute primarului de către instanţa de judecată, în termen de cinci zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia în care au loc alegeri şi nu se află în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări, sunt înscrişi, la cerere, de către primar în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi a unui document care atestă adresa la care locuiesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Alegerile locale organizate, probabil, la sfârşitul lunii mai-începutul iunie.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Alegerile locale organizate, probabil, la sfârşitul lunii mai-începutul iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spată de miel cu piure de usturoi 4 porţii, 50 minute   1 spată de miel dezosată 5 căpăţâni mari de usturoi 30g unt 150g spanac 1 lingură ulei de măsline ± sare, piper Spălaţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l în fâşii subţiri. Tăiaţi... Citeşte