Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2008 - Anul XIII, nr. 48 (3729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

In Memoriam Ion Irimescu - 105 ani de la naştere

Chiar dacă fizic Maestrul Irimescu nu mai este printre fălticenenii lui dragi, spiritul său veghează urbea de pe malul Şomuzului. În fiecare an, 27 februarie, ziua de naştere a Maestrului, ne prilejuieşte întâlnirea deopotrivă cu oameni de cultură ce i-au fost aproape, dar şi cu oamenii urbei care admiră creaţia artistică şi preţuiesc omul Irimescu. Primăria Fălticeni, împreună cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava şi Fundaţia Culturală Irimescu vor omagia, in memoriam, personalitatea Patriarhului culturii române. Sobrietatea momentului va fi marcată prin slujba de pomenire, din această dimineaţă, de la Biserica Oprişeni urmată de un simpozion „Irimescu – un clasic modern”. Printre cei peste 50 de invitaţi se numără Î.P.S. Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, academicianul Constantin Ciopraga, pictorul Dan Hatmanu, scriitorul Grigore Ilisei, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, criticul de artă Valentin Ciucă, artistul plastic Cela Neamţu. Un alt reper al zilei îl reprezintă lansarea cărţii „Cazabanii de la Fălticeni” scrisă de Eugen Dimitriu şi prezentată de scriitorul Grigore Ilisei. Vernisajul expoziţiei „Ioana Budeanu Nistor” şi recitalul muzical susţinut de elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava vor încheia manifestările acestei zile, importante pentru Fălticeni şi nu numai.

Dincolo de simbolistica zilei şi manifestările prin care ne arătăm recunoştinţa faţă de maestrul nostru drag, tristeţea este întreţinută de neputinţa redeschiderii porţilor muzeului.  Nu este momentul de a ne aduce scuze sau a ne acuza pentru că, împreună, autorităţi locale, judeţene şi centrale, nu am reuşit să îndeplinim dorinţa de pe urmă a Maestrului. Este însă momentul să demonstrăm că interesul pentru soarta acestui lăcaş nu a dispărut odată cu dispariţia fizică a lui Ion Irimescu. După ce anul trecut am reuşit, cu sprijinul prietenilor din Valle Rovetto, să deschidem o sală nouă de expoziţii şi conferinţe pentru muzeu, iată că de puţine zile, cu sprijinul doctorului american de obârşie fălticeneană şi Cetăţean de Onoare al Fălticeniului, Eliot Sorel, am reuşit să aducem Muzeul de Artă „Ion Irimescu” în atenţia uneia dintre marile fundaţii americane implicate în proiecte de reabilitare a clădirilor în care funcţionează muzee de pe întreg mapamondul, Fundaţia Getty. Municipalitatea a trimis recent o scrisoare de intenţie amintitei fundaţii, scrisoare acceptată de aceasta, urmând ca Primăria Fălticeni să trimită până pe data de 10 aprilie 2008 toate datele solicitate pentru finanţarea unei documentaţii tehnice necesare ulterior reabilitării clădirii. Se intenţionează crearea unui complex muzeistic care să cuprindă cele două clădiri, legate printr-o nouă construcţie în care să fie reconstituit atelierul maestrului de la Bucureşti. Este posibil ca Fundaţia Getty să finanţeze, pe lângă proiectul tehnic, şi o parte din construirea propriu-zisă a noului complex.

Primarul Municipiului Fălticeni,
Vasile Tofan

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului In Memoriam Ion Irimescu - 105 ani de la naştere.
 Vizualizări articol: 7660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In Memoriam Ion Irimescu - 105 ani de la naştere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spată de miel cu piure de usturoi 4 porţii, 50 minute   1 spată de miel dezosată 5 căpăţâni mari de usturoi 30g unt 150g spanac 1 lingură ulei de măsline ± sare, piper Spălaţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l în fâşii subţiri. Tăiaţi... Citeşte