Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2008 - Anul XIII, nr. 48 (3729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Taxa auto va fi aprobată după ce Comisia Europeană se pronunţă asupra noii formule

Miercuri, 27 Februarie 2008 (15:47:37)

Noua formulă de calcul a taxei auto va fi aprobată după ce Guvernul va primi un răspuns din partea Comisiei Europene la propunerea trimisă, din care să rezulte că aceasta este compatibilă cu normele UE, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  El a evitat să avanseze un termen până la care să fie adoptată taxa de poluare auto, precizând doar că speră ca aceasta să fie aprobată "repede".

Guvernul a decis, în urmă cu o săptămână, prin aprobarea unui memorandum, să trimită Comisiei Europene o nouă scrisoare privind taxa de poluare auto, în care va fi prezentată o altă formulă de calcul a taxei, corelată cu emisiile de carbon.

Taxa auto va fi calculată diferenţiat, în funcţie de emisiile CO2 pentru maşinile Euro4, iar pentru celelalte autovehicule va fi aplicată actuala formulă - conform normei de poluare, dată de emisiile de noxe şi cilindree -, însă sumele vor creşte sensibil faţă de propunerea aflate în dezbatere.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că prin memorandum au fost stabilite criteriile de diferenţiere a taxei, fiind preluate cerinţele Comisiei Europene şi introdusă taxarea pe baza emisiilor de CO2 la autovehiculele Euro4, întrucât acestea sunt singurele maşini care au înscrise în documentele de identificare emisiile de dioxid de carbon exprimate în grame pe kilometru.

Pentru celelalte maşini, noua grilă va utiliza formula actuală de calcul, dar cu sume mai mari, în funcţie de norma de poluare şi taxa specifică pe cmc, faţă de valorile din propunerea anterioară de modificare a taxei.

De asemeanea, noua reglementare va stabili un coeficient de reducere a taxei, proporţional cu deprecierea reală a autovehiculului, va prevedea un sistem de rambursare a taxei reziduale, în cazul revânzării într-un alt stat membru sau al exportului şi va asigura o procedură de contestare a taxei percepute.

În acelaşi timp, Guvernul va indica clar că sumele încasate vor constitui venituri ale Fondului pentru mediu şi vor fi utilizate pentru finanţarea unor programe şi proiecte pentru protecţia mediului.

Noua reglementare nu va cuprinde referiri la restituirea taxei încasate până în prezent, întrucât Guvernul consideră că sumele au fost colectate în baza Codului Fiscal aprobat de Parlament şi necontestat de Curtea Constituţională.

Potrivit propunerii înaintate de Guvern în luna ianuarie, taxa se calcula printr-o formulă care include coeficienţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro), de capacitatea cilindrică a propulsorului şi vechimea maşinii. Suma rezultată pentru fiecare subcategorie este ajustată cu o cotă de reducere, care creşte de la 0 la 95%, în raport direct proporţional cu vechimea maşinii.

Valoarea taxei ar fi crescut de două-trei ori la maşinile noi Euro 4 şi scădea de până la zece ori la maşinile vechi Euro1.

Astfel, pentru o maşină nouă Euro 4 cu motor între de cel mult 1.400 centimetri cubi, taxa auto creştea de 2,6 ori, de la 161 euro la 420 euro, iar pentru acelaşi tip de autovehicul, dar cu o vechime cuprinsă între 1 şi 3 luni, nivelul aplicat ar fi urcat de la 161 euro la 403 euro.

Creşterile sensibile se înregistrau, practic, la categoriile de autovehicule cel mai bine vândute.

După aderarea României la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a atras atenţia că modalitatea de calcul a taxei introduse de autorităţile române nu respectă prevederile articolului 90 din Tratatul de aderare, fiind deschisă procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Taxa auto va fi aprobată după ce Comisia Europeană se pronunţă asupra noii formule .
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Tăriceanu: Taxa auto va fi aprobată după ce Comisia Europeană se pronunţă asupra noii formule1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Taxa auto trimis de
(28 feb 2008, 14:01:28
taxa auto nu sa micsorat pana an prezent de oarece tariceanu are firma prin care citroenul livreaza masinii direct cu firma lui si de aceea sustine ce sustinea el dar de o saptamana firma citroen nu a mai ancheiat alt contract cu tariceanu de oarece sa dat seama ce fel de om este si ma bucur pt asta si o sa vadeti ca an maxim 2 saptamani taxa va ajunge la fel cum este an uniunea europeana ...si stati linistiti ca oameni nu o sa mai recupereze banii pe care ia platit taxa de prima anmatriculre de ce ? pt ca guvernu tariceanu sunt niste hotii si asa vor ramane pana la nesfarsit , asta este romania si mai ales oameni care o conduc guvernu ...parerea mea este ca asi bat joc de oamenii care vor sa faca ceva si nu poate de mafioti pt ca dansi s gandesc numai la eii dar daca ar fi a locul nostru ar vedea cum este asa ca o sa mai durezee ceva cu taxa auto .... tariceanu merita ampuscat pe bune ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spată de miel cu piure de usturoi 4 porţii, 50 minute   1 spată de miel dezosată 5 căpăţâni mari de usturoi 30g unt 150g spanac 1 lingură ulei de măsline ± sare, piper Spălaţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l în fâşii subţiri. Tăiaţi... Citeşte