Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2008 - Anul XIII, nr. 48 (3729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Korodi: Aproape o treime din populaţia României nu beneficiază de servicii de apă şi canalizare

Miercuri, 27 Februarie 2008 (17:02:06)

Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, miercuri, că 32% din populaţia României nu beneficiază de servicii de apă şi canalizare, apreciind că investiţiile în gestionarea deşeurilor, gospodărirea apelor şi a apelor uzate sunt necesare pentru a recupera decalajele faţă de celelalte state europene
  "Până în 2018 trebuie să investim nici mai mult, nici mai puţin de 9,5 miliarde de euro în sectoarele privind gestionarea deşeurilor şi gospodărirea apelor şi a apelor uzate. Apele uzate nu sunt suficient epurate, în această situaţie fiind jumătate dintre apele României. Chiar dacă avem 1.310 staţii de epurare, 63,4 la sută dintre ele nu funcţionează corespunzător", a spus ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile la conferinţa de lansare a Schemei de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu.

Potrivit lui Korodi, 52 la sută din populaţia României beneficiază şi de apă şi de canalizare, în timp ce 32 la sută nu beneficiază de niciunul dintre aceste servicii, comparativ cu Ungaria, unde 90 la sută din populaţie beneficiază de alimentarea cu apă, iar 62 la sută de canalizare. Ministrul a adăugat că reţelele de canalizare se întind pe 18.381 de kilometri, 90 la sută dintre beneficiari fiind din mediul urban.

În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, Korodi a declarat că România se află la mijlocul clasamentului european, colectând 100.000 de tone zilnic.

"Aceste cifre vor creşte în viitor, fiind estimată o creştere medie de 0,8 la sută pe an", a precizat ministrul Mediului.

Totodată, Attila Korodi a mai declarat că intenţionează, ca printr-un act normativ, să prevadă obligativitatea monitorizării deşeurilor care provin din construcţii. El a explicat că proiectul de act normativ care urmează să fie propus spre aprobare va cuprinde prevederi prin care firmele care se ocupă cu transportul sau depozitarea deşeurilor provenite din construcţii să fie monitorizate mai atent.

"Anul acesta trebuie să găsim o soluţie şi pentru deşeurile care provin din construcţii, pentru că o simplă amendă pentru nedepozitarea corectă nu e suficientă", a explicat ministrul.

Ministrul Mediului a apreciat că finanţările pentru investiţii în sectoarele prioritare de mediu sunt foarte necesare întrucât România trebuie să recupereze decalaje importante în acest domeniu. Korodi a adăugat că până în 2013 în fiecare oraş va fi dezvoltat puţin un proiect de alimentare cu apă sau canalizare.

Licitaţia pentru "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu" a fost deschisă, miercuri, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Bugetul disponibil pentru această licitaţie este de 36,60 milioane euro, din care 27,45 milioane de euro reprezintă fonduri Phare şi 9,15 milioane de euro este co-finanţare de la bugetul de stat. Suma disponibilă pentru fiecare regiune de dezvoltare este de 4.575 milioane de euro.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a declarat că va cere monitorizarea modului în care autorităţile locale folosesc banii europeni şi va solicita pregătirea şi angajarea unui număr suficient de persoane calificate în cadrul agenţiilor pentru dezvoltare regională, pentru întocmirea de proiecte.

Borbely a mai spus că, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, s-a adus în discuţie faptul că cele mai mari probleme în statele nou aderate sunt create de autorităţile locale, acesta fiind motivul pentru care în următoarele săptămâni va face o propunere concretă privind monitorizarea lor.

În cadrul acestui proiect, solicitanţii pot obţine finanţare pentru mai multe tipuri de investiţii. În sectorul privind gestionarea deşeurilor, autorităţile locale pot primi bani pentru construcţia de staţii de pretratare biomecanică a deşeurilor menajere, construcţia platformelor de compostare, reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare şi transport deşeuri, dezvoltarea colectării selective sau pentru reabilitarea şi dezvoltarea sistemelor de salubrizare şi a spaţiilor pentru depozitare temporară.

În ceea ce priveşte gospodărirea apelor şi a apelor uzate, se pot acorda finanţări pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare a acestora, a reţelelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate, pentru reducerea pagubelor produse de fenomene meteorologice de risc, prin luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor potenţiale calamităţi şi a efectelor lor, precum şi pentru asigurarea de apă potabilă de calitate bună şi pentru protecţia împotriva nutrienţilor rezultaţi din activităţile agricole.

Pot solicita finaţare autorităţile publice locale sau asociaţiile legal constituite din localităţi urbane sau rurale cu până la 50.000 de locuitori, iar solicitanţii trebuie să fie direct responsabili cu implementarea proiectului şi cu contractarea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, să aibă sediul în una dintre regiunile-ţintă ale ţării, să fie proprietari legali ai terenului sau clădirilor unde vor fi amplasate structurile proiectului şi să deţină resurse financiare stabile şi suficiente pentru a asigura operarea şi întreţinerea structurii finanţate cel puţin cinci ani de la încheierea proiectului.

De asemenea, pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să nu mai fi beneficiat, în decursul ultimelor 12 luni premergătoare cererii de finanţare, de asistenţă financiară pentru proiecte de investiţii similare din aceeaşi categorie a sectorului de mediu respectiv şi să completeze finanţarea nerambursabilă cu contribuţia proprie, în valoare de cel puţin 10 la sută din bugetul proiectului.

Valoarea finanţării nerambursabile pentru aceste proiecte va fi cuprinsă între 100.000 şi 1.000.000 de euro pentru fiecare proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Korodi: Aproape o treime din populaţia României nu beneficiază de servicii de apă şi canalizare.
 Vizualizări articol: 780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korodi: Aproape o treime din populaţia României nu beneficiază de servicii de apă şi canalizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spată de miel cu piure de usturoi 4 porţii, 50 minute   1 spată de miel dezosată 5 căpăţâni mari de usturoi 30g unt 150g spanac 1 lingură ulei de măsline ± sare, piper Spălaţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l în fâşii subţiri. Tăiaţi... Citeşte