Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2008 - Anul XIII, nr. 48 (3729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Niţulescu: Locul Arhivelor Naţionale este la Ministerul Culturii şi Cultelor

Miercuri, 27 Februarie 2008 (14:26:57)

Secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor Virgil Niţulescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Arhivele Naţionale ar trebui să fie în administrarea instituţiei pe care o reprezintă, argumentând că arhivele sunt instituţii de cultură.
  "Trebuie să spun că sunt un vechi susţinător al ideii trecerii Arhivelor Naţionale din administrarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), la Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru simplul motiv că în toată lumea arhivele reprezintă instituţii de cultură, pentru că sunt instituţii păstrătoare ale memoriei", a spus Virgil Niţulescu la dezbaterea proiectului Legii arhivelor.

El a apreciat că există argumente "de ordin conjunctural" pentru care proiectul de lege prevede că arhivele rămân în subordinea MIRA.

"A fost o decizie de oportunitate, care a pornit de la evaluarea costurilor trecereii arhivelor de la Interne la Cultură. Este adevărat că în multe judeţe sediile arhivelor sunt în acelaşi spaţiu cu Inspectoratele Judeţene de Poliţie şi această separarea administrativă, cauzată de schimbarea titularului, ar fi dus la apariţia unor costuri suplimentare", a explicat Virgil Niţulescu.

Secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor a atras atenţia asupra necesităţii suplimentării fondurilor pentru acest domeniu. În opinia acestuia, lipsa banilor este cauza spaţiilor insuficiente pentru depozitarea fondului arhivistic şi a personalului calificat.

Referindu-se la ciclul de avizare al legii supuse dezbaterii, Virgil Niţulescu a apreciat că Ministerul Muncii este o "nucă tare" în acest proces.

"Este strict din motive de alocare a resurselor. Este vorba de toate resursele de arhive sociale care s-au aflat la Casele de pensii şi care, printr-o ordonanţă de Guvern, au trecut la Arhivele Naţionale, îngreunând activitatea instituţiei. Arhivele Naţionale nu au beneficiat de resurse suplimentare pentru administrarea acestor arhive, iar acum Ministerul Muncii nu doreşte să le preia, aşa cum prevede proiectul de lege. Acest subiect constituie un obiect de negociere între miniştri, în interiorul Guvernului", a precizat Niţulescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Niţulescu: Locul Arhivelor Naţionale este la Ministerul Culturii şi Cultelor.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niţulescu: Locul Arhivelor Naţionale este la Ministerul Culturii şi Cultelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spată de miel cu piure de usturoi 4 porţii, 50 minute   1 spată de miel dezosată 5 căpăţâni mari de usturoi 30g unt 150g spanac 1 lingură ulei de măsline ± sare, piper Spălaţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l în fâşii subţiri. Tăiaţi... Citeşte