Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţiile PSD pentru votul uninominal: model german sau dublarea circumscriptiilor

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (14:08:09)

Reprezentantul PSD în Comisia de cod electoral, deputatul Anghel Stanciu, a declarat, miercuri, că PSD propune două variante pentru votul uninominal: modelul german de votare a listei naţionale la nivel judeţean sau dublarea colegiilor uninominale, în raport cu numărul de candidaţi.
  Deputatul PSD Anghel Stanciu, care a participat la şedinţa comisiilor juridice reunite, a declarat, la finalul dezbaterilor, că PSD vine cu două propuneri privind modificările legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor, menite să se încadreze în deciziile Curţii Constituţionale.

Acesta a arătat că, pentru încadrarea în deciziile Curţii Consituţionale, o primă propunere a PSD este ca lista naţională să fie votată la nivel judeţean, ca în sistemul german.

“Astfel, cetăţeanul are două voturi. Unul îl dă candidatului din colegiu, şi va fi un singur candidat în colegiu ales, reprezentantul votanţilor în colegiu, şi un vot îl dă candidatului pe judeţ, şi acela va reprezenta judeţul, aşa cum în Germania reprezintă landul”, a declarat Anghel Stanciu.

Deputatul PSD a arătat că acest sistem a fost introdus în Germania din 1946, “funcţionează perfect şi asigură un echilibru între notorietatea candidatului şi programul politic al partidului”.

A doua variantă expusă de Stanciu, despre care a spus că se conformează deciziei Curţii Constituţionale, este dublarea colegiilor, în sensul că judeţul se împarte într-un număr de colegii egal cu numărul candidaţilor pe care îi are.

Anghel Stanciu a menţionat că repartiţia mandatelor, în această variantă, se face după actuala lege, la nivelul judeţului, şi se distribuie pe candidaţi, în raport de procentele obţinute pe fiecare dintre colegii.

“Rezultă astfel câte un colegiu, un vot al cetăţenului, şi un ales într-un colegiu”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă PSD a renunţat la varianta iniţială, de vot uninominal în două tururi de scrutin, Anghel Stanciu a precizat că “varianta iniţială, scrutinul majoritar în două tururi iese din filosofia legii, în primul rând ca număr de tururi, pentru că în cele două variante expuse există doar un tur de scutin”.

A doua chestiune care nu se va încadra în varianta iniţială constă, conform deputatului PSD, în faptul că "aceia care ies în turul doi este posibil să nu fie expresia voinţei cetăţeanului, ci expresia voinţei partidelor, care negociază în turul doi pe cine să susţină”, acest aspect fiind “principala critică adusă celor două variante propuse de PSD”.

Comisiile juridice ale Parlamentului au finalizat, miercuri, discuţiile pe fond asupra modificării legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum până săptămâna viitoare, când va fi elaborat raportul asupra acestui act normativ.

Parlamentarii jurişti au finalizat, miercuri, dezbaterile generale asupra modificării legii votului uninominal, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care a fost declarată neconstituţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soluţiile PSD pentru votul uninominal: model german sau dublarea circumscriptiilor.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soluţiile PSD pentru votul uninominal: model german sau dublarea circumscriptiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte