Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian: Cheltuielile bugetare estimate vor fi reduse cu 1-1,5 miliarde euro

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (17:49:38)

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că va propune Guvernului, în perioada următoare, un set de măsuri care vor conduce la o economie de 1-1,5 miliarde euro, cu reducerea deficitului bugetar.
  "Voi lua toate măsurile pentru a nu depăşi limita de 3% din PIB a deficitului şi chiar pentru a reduce acest deficit", a spus Vosganian.

Ţinta de deficit pentru acest an a fost stabilită la 2,7% din PIB.

Comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că vor fi inţiate o serie de măsuri de către Comisia Europeană în cazul României, conform condiţiilor stabilite în Pactul de Stabilitate şi Creştere, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor acţiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor şi a deficitului bugetar.

"Suntem îngrijoraţi de cifrele furnizate de autorităţile române (...) Dacă priviţi la evoluţia bugetului general consolidat începând din 2007 cifrele au rămas foarte aproape de 3% din PIB", a afirmat Almunia.

Vosganian a afirmat, marţi, că Guvernul ar putea aproba, până în luna martie, o rectificare de buget, privind reducerea cheltuielilor, şi va trimite Comisiei Europene o scrisoare cu o serie de măsuri pentru a demonstra ţinerea sub control a deficitului, în 2008.

Oficialul a explicat că aceste măsuri sunt necesare pentru a avea anumite rezerve prin care să se înlăture posibilele derapaje provenite din criza de pe pieţele externe.

"Obiectivul nostru este încadrarea în criteriile de la Maastricht. Am promis că în martie von înainta Comisiei Europene o serie de măsuri pentru a demonstra ţinerea sub control a deficitului", a spus Vosganian marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Vosganian, rectificarea bugetului prin reducerea cheltuielilor ar putea fi necesară pentru a contrabalansa o eventuală influenţă negativă externă asupra creşterii economice.

Ministrul Finanţelor a adăugat că la un PIB mai mic decât cel estimat pentru acest an deficitul bugetar ar depăşi nivelul stabilit prin proiectul de buget, astfel încât ar putea fi nevoie de reducerea cheltuielilor.

"O eventuală reducere a cheltuielilor publice nu va afecta domeniile prioritare. Astfel de măsuri se iau, nu se anunţă, pentru că nu dorim să avem discuţii. Vom avea doar acceptul primului-ministru", a adăugat Vosganian.

El a amintit că la momentul numirii în funcţia de ministru al Finanţelor a avut aceleaşi critici din partea Comisiei Europene, dar România a demonstrat că poate să gestioneze deficitul bugetar.

"Angajamentul nostru este de a ajunge în orizontul anului 2010 la un deficit de 1% din PIB. Comisia Europeană socoteşte că, funcţie de nivelul de 2,8% din PIB angajat pentru acest an, obiectivul nostru nu este realist", a mai spus Vosganian.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB şi nu va renunţa să finanţeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a mediului şi agriculturii, pentru a reduce decalajul dintre România şi celelalte state membre ale UE.

Pentru a adopta euro, România trebuie să controleze inflaţia şi să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.

Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian: Cheltuielile bugetare estimate vor fi reduse cu 1-1,5 miliarde euro .
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian: Cheltuielile bugetare estimate vor fi reduse cu 1-1,5 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte