Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Poliţistul de frontieră şi Neil Armstrong

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Am fost de câteva ori în Ucraina cu scopul de a-mi face cumpăraturi strict personale, pentru propria familie. De fiecare dată am constatat că ucrainenii sunt foarte corecţi cu noi românii şi nu încearcă să ne păcălească, dacă văd că nu le cunoaştem limba. Sigur, au interes să vândă, dar sunt mult mai amabili decât mulţi dintre bazariştii noştri. În ceea ce priveşte "tradiţia", le-am dat cate 1 $ de fiecare dată, deşi uneori în maşină eram 4 persoane. Vi se pare mult 0,25$/pers.? Întotdeauna vameşii şi poliţiştii români se comportă mult mai urât şi-ţi vorbesc pe un ton superior, dorind să-ţi arate că eşti la mâna lor. Vreau să găsesc o singură persoană care pretinde că a dat şpagă la un vameş român doar 1$ şi a fost lăsată să treacă”.

Săptămâna trecută, două zile la rând, peste 1.000 de suceveni au fost blocaţi la câţiva kilometri de Vama Siret, de câteva sute de ucraineni revoltaţi, care au blocat drumul Cernăuţi – Suceava. Cetăţenii ucraineni care au participat la protest, şi între care se aflau şi etnici români, erau nemulţumiţi, printre altele, de „umilinţele la care sunt supuşi de către poliţiştii de frontieră din România”.

Materialele publicate de noi pe această temă au stârnit numeroase comentarii pe site-ul ziarului. Personal, am rămas surprins că ideile prezentate în comentariul cu care am început editorialul sunt împărtăşite de majoritatea cititorilor care au discutat despre acest subiect.

Cunosc câteva persoane care fac periodic acest mic trafic de frontieră. Merg la ucraineni şi cumpără în special produse alimentare, pentru ei şi pentru colegii de serviciu sau prieteni. Pun un mic adaos (cunoscut de cei care apelează la ei) şi le mai iese oamenilor un ban. Rentează? Da, spun ei. Totul este mai ieftin la ucraineni. Oamenii îşi cumpără ce au nevoie în gospodărie şi mai câştigă un ban din adaosul practicat produselor pe care le aduc la comandă. Numai la comandă. Din poveştile lor am reţinut chestia cu „tradiţia”, despre care toţi mi-au spus că este un dolar.

Mă amuză, mereu, foarte tare poveştile cu „tradiţia”. Probabil de aceea nu m-au interesat restul povestirilor, ce se mai întâmplă în vama românească şi mai departe, pe drumul spre casă. Mi se păreau, cred, chestii fireşti.

Probabil de aceea am avut mereu impresia că acest drum, acest mic trafic de frontieră, este plin de riscuri, de pericole generate de ucrainenii cei răi. Aflu acum, la fel ca şi alţi cititori care nu au tangenţă cu acest mic negoţ, că cei răi sunt vameşii români. Unii dintre ei, ca să fiu corect.

„După ce am trecut graniţa, până la Siret, pe o distanţă de câţiva kilometri, ne-au oprit de 5 ori. Ne-au căutat până şi în chiloţi, de parcă eram ultimii oameni”, a declarat ziarului nostru un cetăţean ucrainean. Şi, din câte am înţeles, astfel de cazuri sunt obişnuite.

Statul român a făcut foarte puţin, ca să nu spun mai nimic, pentru românii din Ucraina. Şi sunt destui români în Ucraina. Că nu i-a ajutat, că le-a umplut bătăturile cu saci de promisiuni, sunt chestii cu care ne-am obişnuit la guvernanţii noştri. Dar puteau guvernanţii ăştia măcar să le dea etnicilor români nişte facilităţi la trecerea frontierei, că nu crăpa bugetul. Ţi-ai găsit! Le-a dat statul nişte vameşi şi nişte poliţişti de frontieră ca să nu uite în veci ţara înaintaşilor lor. Şi ca să poată să facă şi bancuri, cum este cel care urmează, postat pe site-ul ziarului nostru tot de un cititor:

„Când să coboare şi ultima treaptă a modulului lunar, Neil Armstrong vede imprimate-n praful selanar nişte urme ciudate. De bocanci, parcă. Îngândurat, se depărtează niţel de modul şi dă să se apropie de un crater. Din crater apare un tip ciudat: cu chipiu şi haine bleu, pe care scria Poliţia de Frontieră. Creatura întinde hotărât mâna către Armstrong:
- Salut, eu sunt agentul X.
Astronautul, siderat, îl întreabă:
- Şi, de unde eşti tu?
- Din Suceava.
- Şi cu ce ai venit aici? - continua americanul.
- Cu RONSON”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţistul de frontieră şi Neil Armstrong.
 Vizualizări articol: 2405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 14 voturi
Poliţistul de frontieră şi Neil Armstrong2.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Neil Armstrong si gazetarul roman trimis de
(30 ian 2008, 12:04:59
Reintorcindu-se de pe Luna, ia Armstrong un ziar din Romania si ce-i este dat sa citeasca? Un articol- banc despre "comertul " transfrontalier romano-ucrainean.

Toate bune si frumoase, dar daca practicarea "traditiei" in tara vecina pare amuzanta nu cred ca la fel se poate spune despre cea a "aratarilor in haine bleu".

De ce ? Nu excesul de zel este anormal( se practica acum cativa ani in urma si de catre austrieci, si de catre unguri ), ci doar alternarea acestuia cu luatul spagii.

Pare ciudat cum in politia de frontiera sint persoane care-si fac treaba cu atata zel , dar si atatia politisti corupti.Aceasta e problema: un politist care azi te cauta si-n chiloti, maine citesti in ziare ca a fost arestat pentru mita, contrabanda sau alte actiuni ilegale.Iar colegii acestuia tabarasc cu comentarii care mai de care mai abjecte culmea, tot in sprijinul acestora.

0
1.1  RE: Neil Armstrong si gazetarul roman trimis de
(30 ian 2008, 12:17:56
Din fericire pe net caracterele din rext nu pot fi personalizare, altfel, judecand dupa modul de exprimare al acestora multe comentarii ar fi ilizibile.

Chiar daca legal este mai usor sau mai greu de dovedit nivelul de implicare al politistilor de frontiera in afaceri necurate, numarul mare al p. f. care scriu comentarii in semn de solidaritate cu cei manjiti nu pot induce in eroare un cititor atent.

Asa ca, d-le Avram, trecand cu maximum de umor peste transformarea bancului in care ciobanul sibian care a mers pe luna cu BRANZA in politist de frontiera este un lucru normal, cand, acum in mileniul 3 branza nu mai are cautare. Pe cand RONSONUL........
2.   Saracii ucraineni trimis de
(30 ian 2008, 12:19:46
domnule avram principala preocupare a ucrainenilor ...aia nemultumiti de excesul de zel al politistilor de frontiera....este sa introduca in tara cit mai multe tigari ...asta este fenomenul national actual ...sa aduci in romania tigari din ucraina ,moldova sau serbia .si cum sa nu cauti si in chiloti cum a spus cetateanul ucrainean daca si acolo ascund tigari cind trec prin vama ...este si greseala autoritatilor romane ca au marit taxele pentru vize dar nemultumirea vecinilor ucraineni este mai mare pentru ca sunt controlati de catre politia de frontiera ,pentru ca daca ar putea veni de 5 ori pe zi in romania 5 persoane si la 5 drumuri ar putea intra cu cate 50 pachete de tigari fiecare nu ar mai face scandal ca s-au marit taxele pt.vize,va garantez asta .si cine sunt nemultumitii?aceeasi care in urma cu 1-2 ani veneau in romania cu rable de lada si acum se lafaie in mercedesuri,bmw-uri si cat mai cate masini de lux...dar vedeti cu cit ai mai mult cu atit rei mai mult.
3.   Fenomenul trimis de
(30 ian 2008, 13:26:18
Oare fenomenul acesta cu tigari in chiloti si taxa mica (dar simbolica) in dolari se mai intimpla si la vreo alta granita din Europa? De exemplu intre Germania si Danemarca...Sau intre Franta si Elvetia? Nu-i asa ca va mirati foarte de o asemenea intrebare?!
4.   Favente linguis! trimis de
(30 ian 2008, 14:04:28
CEI CARE AU PRACTICAT ACEST TIP DE COMERT IN ANII '90 PRIN POLONIA SAU PE LA SARBI I-SI MAI ADUC AMINTE CA LA FEL PROCEDAU SI VAMESII RESPECTIVELOR TARI.

DESTUL DE JENANT, DAR CEI CARE INTRA IN ACEST JOC SANT CONSTIENTI DE FAPTUL CASE POT ASTEPTA LA ASTFEL DE TRATAMENTE.

NU MA MIR DE FAPTUL CA POLITISTII DE FRONTIERA IAU SPAGA, DEOARECE AM RAMAS PROFUND DEZAMAGIT CAND, IN URMA CU CATIVA ANI A TREBUIT SA DAU 10

EURO SPAGA CUI CREDETI? VAMESILOR AUSTRIECI. ASA CA.......favente linguis!

5.   Ma mir si cred trimis de
(30 ian 2008, 20:38:42
Stimate Anaximene

Daca si vamesii austrieci iau spaga �nseamna ca locul nostru este musai in Europa.

Oare aducerea pretului tigarilor de pe piata noastra la un nivel rezonabil nu ar avea nici un efect?
5.1  RE: Ma mir si cred trimis de
(30 ian 2008, 23:43:54
ITI DAI SEAMA DACA AR FI REDUS PRETUL TIGARILOR, S-AR PRODUCE UN BOOM IN SOCIETATEA NOASTRA SI ASA ATAT DE FRAGMENTATA.TRADITIA AR FI REDUSA LA MULT, MULT SUB STATORNICUL PRAG DE 1 DOLAR, POLITIA DE FRONTIERA AR INTRA IN SOMAJ, DIICOTUL SI-AR REDUCE EFECTIVELE, MIE GROAZA SA MERG MAI DEPARTE CU SCENARIILE.

ORICUM, DIN ARTICOLUL DE MAI SUS AR TREBUI SA RETINEM FAPTUL CA AVEM VECINI DE NADEJDE, COSECVENTI CU TRADITIE, CARE INTELEG MAI BINE DECAT MINISTRUL NOSTRU DE FINANTE CAT DE IMPORTANT E FIECARE DOLAR PENTRU ROMANUL NOSTRU.ACESTIA SEAMANA MAI MULT CU VAMESII AUSTRIECI DECAT CU CEI ROMANI, DECI AU BAGAT MAI BINE LA CAP PE TIMPUL DOMINATIEI AUSTROUNGARE, PE CAND NOI....

IN REST, SESCHIE ZDOROVIE PANECICI!
6.   Injosire totala trimis de
(30 ian 2008, 21:22:42
Daca mai tineau 18-20 de randuri aberatiile d-lui Avram , incepeam sa-l cred , ma-duiosam, ma apuca mila, ma apucau mustrarile si chiar incepeam sa magandesc serios sa fac ceva, sa incep sa fac agitatie pentru marirea taxei numita "traditia" catre organele vamale ucraine.

Nu li-e rusine romanilor ca le baga in buzanar numai echivalentul un dolar !
7.   Rahat trimis de
(31 ian 2008, 00:11:50
Avrame esti un rahat,ce sa-ti povestesc ca ai dat si tu un dolar la rusi,daca iti cerea politistul nostru "traditia" cum spui tu,ce scriai?

Tu nu ai "santajat" pe nimeni pentru o sponsorizare?
8.   Pentru avram si polityistii de fromtiera trimis de
(31 ian 2008, 08:45:56
Mai nene Avram, cu cine tii, cu neamul romanesc, cu coruptia (politia de frontiera si vama), cu "traditionalistii"? Dar iti place cand umbla granicerul UA cu mana intinsa prin geamul de la masina, sau cand iti fac sicane daca nu i-ai pus traditia il laba aia jegoasa? Da, ai dreptate imi place cum pui problema, ei sunt mai saraci decat ai nostri, dar imaginea pe care ti-o lasa spectacolul din vama(de ambele parti) este cu gust amar.

Dar sa-ti spun eu de ce nu se termina cu magariile de la noi: fiindca cei care practica spaga se cunosc la nivelul superior al structurilor din vama si sunt tolerati pentru ca ei cotizeaza, si de la cine sa primeasca controlorul subordonatului? de la cel corect? nu, pentru ca acestuia nu-i convine sa cotizeze din salariu. Si atunci sunt mentinute pe post lichelele, care-i manjesc pe sefi cu ce le scapa si lor printre degete.

Ce-i de facut? sa va duce-ti voi desteptilor de ziaristi cu camerele ascunse, sau la vedere si sa dati in vileag faradele

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte