Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană îi scrie lui Băsescu: Dumneavoastră şi susţinătorii politici din PD aţi blocat uninominalul

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (14:05:03)

Liderul PSD Mircea Geoană i-a adresat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îl acuză pe acesta că, alături de "susţinătorii politici" din PD a blocat adoptarea votului uninominal şi că împarte cetăţenii ţării în două categorii în funcţie de interesul politic de moment.
  Scrisoarea lui Geoană este un răspuns la scrisoarea privind votul uninominal adresată de către Traian Băsescu liderilor partidelor parlamentare.

Mircea Geoană reaminteşte că a fost primul lider care, în 2005, a susţinut în Parlament proiectul de vot uninominal.

"La vremea aceea, dumneavoastră aţi fost un adversar al sistemului de vot uninominal, lucru exprimat în declaraţii publice. Au fost cel puţin două momente în care dumneavoastră sau susţinătorii dumneavoastră politici din Partidul Democrat aţi blocat adoptarea votului uninominal: atunci când aţi inventat un referendum pentru votul uninominal, cu şanse minime de validare, pentru a face în mod ostentativ şi neconstituţional de fapt campanie în favoarea Partidului Democrat; atunci când Partidul Democrat, alături de PNL, a votat în Comisia de Cod Electoral din Parlament împotriva proiectul PSD privind votul uninominal", îi scrie liderul PSD şefului statului.

El se declară convins că, dacă Traian Băsescu şi-ar fi dorit cu adevărat votul uninominal, acesta ar fi avut atunci capacitatea de a determina Partidul Democrat să voteze proiectul PSD.

În opinia liderului social-democrat, singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Curtea Constituţională ca urmare a solicitării şefului statului.

Geoană afirmă că parlamentarii PSD vor acţiona pentru găsirea unei soluţii constituţionale, prin care toţi membrii celor două Camere ale Parlamentului să fie aleşi prin vot uninominal.

"Sunt convins că această soluţie corespunde exigenţelor pe care cetăţenii României le-au exprimat în repetate rânduri. Şi, prin urmare, în primele săptămâni de activitate ale Parlamentului, sunt convins că această soluţie va fi adoptată de către cele două Camere", spune liderul PSD.

El îl acuză pe şeful statului că, în scrisoarea adresată liderilor partidelor politice, continuă să împartă cetăţenii ţării în două categorii, în funcţie de interesul politic de moment.

"Acest tip de discriminare, care privilegiază patru milioane de români care au decis să participe la referendum, pe care dumneavoastră îi consideraţi «activi politic», în detrimentul celorlalţi 16 milioane pe care alegeţi să îi ignoraţi, reprezintă o atitudine nepotrivită pentru preşedintele României", afirmă Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, marţi, scrisori tuturor liderilor partidelor parlamentare, pentru a le cere să susţină adoptarea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin, au confirmat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice parlamentare.

Conform acestora, preşedintele Băsescu salută iniţiativa partidelor de a stabili ca prim obiectiv al sesiunii parlamentare adoptarea legii votului uninominal. El menţionează rezultatele referendumului din 2007 pentru introducerea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin, care, în opinia sa, obligă partidele parlamentare să îşi asume voinţa cetăţenilor.

În finalul scrisorii, şeful statului îşi exprimă speranţa că partidele nu vor desconsidera voinţa cetăţenilor şi că vor susţine sistemul de vot uninominal supus de el aprobării populare, la referendum.

Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis aceste scrisori liderilor partidelor parlamentare, după ce luni Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca legea uninominalului propusă de Guvern să fie discutată de comisiile juridice. Este vorba despre legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament şi care a fost contestată de şeful statului la Curtea Constituţională, ce a declarat neconstituţionale unele articole ale actului normativ. Termenul de finalizare a raportului Comisiilor juridice este până joi, astfel că săptămâna viitoare legea poate fi suspusă votului plenului.

Liderul democrat-liberal, Emil Boc, a declarat, luni, că PDL solicită Parlamentului să adopte legea votului uninominal prin combinarea proiectelor depuse anterior de PDL şi PSD, pentru a obţine o variantă validată şi de rezultatele referendumului din decembrie 2007.

Marţi, liderul UDMR Marko Bela a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a primit scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, dar că Uniunea nu poate susţine un asemenea sistem de vot.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană îi scrie lui Băsescu: Dumneavoastră şi susţinătorii politici din PD aţi blocat uninominalul .
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană îi scrie lui Băsescu: Dumneavoastră şi susţinătorii politici din PD aţi blocat uninominalul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte