Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va analiza procedura de repartizare a persoanelor care nu au aderat la un fond de pensii

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (17:47:17)

Propunerile referitoare la modalitatea de repartizare a celor care nu au aderat încă la un fond de pensii private vor fi prezentate Guvernului în următoarea şedinţă, printr-un memorandum care va face referire inclusiv la posibilitatea modificării legii, a declarat ministrul Muncii, Paul Păcuraru. 
  Aceste propuneri au fost discutate luni, la Ministerul Muncii cu reprezentanţi ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ai Casei Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, sindicate şi patronate.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat luni, la finalul dezbaterii, că toate propunerile primite vor fi analizate împreună cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, urmând să fie întocmit un raport care va fi prezentat premierului în câteva zile.

Pe de altă parte, ministrul a explicat că Guvernul nu poate să susţină o construcţie monopolistă pe piaţă în dezavantajul participanţilor, dar în egală măsură nu poate să facă inechitate, în sensul că pe unii să-i scoată din sistemul de distribuţie şi pe alţii să-i includă în sistem.

"Poziţiile au fost împărţite. Există foarte multe argumente pentru păstrarea legii, pentru a nu modifica regula în timpul jocului, dar există şi argumentele operatorilor care deţin cote mici pe piaţă, care arată că nu este în interesul participanţilor să existe poziţii de monopol pe piaţă. Toate propunerile făcute le vom analiza cu Comisia de Supraveghere şi cu CNPAS şi vom face un raport pe care-l vom prezenta primului-ministru pentru ca Guvernul să aibă un punct de vedere. Acest lucru se va întâmpla în câteva zile, pentru că pentru noi lucrurile sunt destul de clare", a mai spus Păcuraru.

Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul întâlnirii, că din punct de vedere al repartizării aleatorii, a cerut să existe o limitare a numărului sau a procentului de piaţă pe care un operator poate să-l aibă, acest lucru fiind necesar tocmai pentru a putea permite existenţa a cel puţin patru operatori pe piaţă.

Hossu a precizat că partajarea ar trebui să se facă uniform, astfel încât să poată beneficia toată lumea şi să se creeze concurenţa necesară.

Reprezentantul unui fond de pensii privat, Radu Vasilescu, a respins ideea distribuirii uniforme a participanţilor care nu au aderat până la 17 ianuarie la un fond privat.

"Este ca şi cum cineva care nu a fost în stare să dovedească ceea ce poate, vine la sfârşit şi cere degeaba «daţi şi mie». Pe noi nu ne afectează o asemenea măsură, dar e o problemă de principii. Nu se poate ca în momentul în care toţi am pornit la drum cu un anumit cadru legislativ, să ne trezim acum, după perioada de aderare, când fiecare dintre noi a făcut investiţiile pe care le-a făcut, că cineva vine şi spune că regulile se schimbă şi vrem ca de acum încolo totul să fie egal", a declarat Radu Vasilescu.

În opinia sa, soarta numărului fondurilor de pensii a fost decisă în momentul în care a fost aprobată această lege, iar un fond mic, care nu are nici măcar 15.000 de participanţi, va da un randament mult mai scăzut comparativ cu un fond mult mai larg, care poate să gestioneze de o manieră mult mai coerentă riscurile investiţionale.

Directorul unui alt fond privat de pensii, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că nicio modificare în lege nu ar trebui făcută fără discuţii aprofundate, poate chiar la nivel de Parlament, adăugând că oricum aeasta ar afecta grav calendarul de implementare, ceea ce nu ar fi în interesul beneficarilor, întrucât fondurile lor nu s-ar deschide, iar contribuţiile nu ar merge în administrare.

Cea de-a doua temă dezbătută la întâlnirea de luni se referă la garantarea beneficiilor pentru participanţi, însă nici în acest caz nu a fost identificată deocamdată o soluţie.

Reprezentantul părţii sindicale, Bogdan Hossu, consideră însă că garanţiile legate de sumele pe care salariatul le depune de-a lungul vieţii sale profesionale ar trebui să fie garantate la valoarea nominală corectate cu inflaţia la sfârşitul a 40 sau 45 de ani cât durează capitalizarea.

Numărul salariaţilor care au încheiat contracte cu fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a atins 4,056 milioane la finele campaniei de înscriere, după ce administratorii au depus, vineri, 877.650 de adeziuni aferente lunii ianuarie.

Estimările autorităţilor şi reprezentanţilor administratorilor indicau înainte de începerea campaniei un număr de 3,4-3,5 milioane de adeziuni.

Conform datelor publicate de Casa Naţionala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, numărul celor care au aderat, până la 1 ianuarie, se ridică la 3.179.115.

După numărul de adeziuni validate la acea dată, primele trei fonduri erau cele administrate de ING Fond de Pensii - 1.066.203 (33,5%), Allianz-Ţiriac Fond de Pensii - 798.753 (25,1%) şi Generali Fond de Pensii - 301.906 (9,5%).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va analiza procedura de repartizare a persoanelor care nu au aderat la un fond de pensii.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va analiza procedura de repartizare a persoanelor care nu au aderat la un fond de pensii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte