Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANRM vrea să schimbe Legea petrolului pentru a permite investiţii private în terminale de ţiţei

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (16:21:32)

ANRM propune modificarea Legii petrolului pentru a permite companiilor private să investească în sisteme de transport al ţiţeiului şi în terminale proprii, una dintre acestea fiind Rompetrol, care în acest an va pune în funcţiune un terminal petrolier marin în zona portului Midia.
  Proiectul de act normativ elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru modificarea Legii petrolului 238/2004 menţionează că este necesară realizarea distincţiei între sistemul naţional de transport al petrolului şi terminalul naţional petrolier faţă de astfel de unităţi private.

"În acest scop sunt propuse modificări (...) ceea ce va permite, în viitor, realizarea de sisteme de transport al petrolului şi terminale petroliere în regim privat", se arată în proiectul de act normativ elaborat de ANRM.

Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, va finaliza în acest an lucrările de construcţie la terminalul petrolier marin de la Marea Neagră, investiţie de peste 90 milioane de dolari.

Terminalul, care va fi utilizat pentru importul şi exportul de ţiţei, va permite accesul în zona portului Midia a navelor de mare tonaj şi va fi primul competitor al singurei companii care care asigură astfel de servicii, respectiv Oil Terminal Constanţa, deţinută de stat.

ANRM motivează intenţia de a modifica Legea petrolului prin existenţa unor deficienţe în actul normativ actual, precum absenţa unui cadru normativ privind operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor sau posibilitatea investiţiilor în sisteme de transport al petrolului şi terminale petroliere private.

Operarea sistemelor de transport al petrolului şi a terminalelor petroliere va fi realizată exclusiv în regim de proprietate publică, urmând ca această activitate să fie concesionată proprietarului privat al instalaţiilor, potrivit ANRM.

Totodată, ANRM propune ca operaţiunile de transport al petrolului prin sistemul naţional pe terenurile din proprietatea publică a statului şi a unităţilor administrative teritoriale indiferent de autoritatea de care aparţin să fie realizate cu titlu gratuit de Conpet Constanţa, compania de stat care asigură aceste servicii.

O altă propunere a ANRM vizează concesionarea activităţii de înmagazinare subterană a gazelor către titularii acordurilor petroliere care desfăşoară activităţi la data intrării în vigoare a actului normativ şi pentru depozitele care se vor construi în viitor, prin apel public de oferte.

Un alt motiv luat în calcul de ANRM la proiectul de modificare a Legii petrolului este reprezentat de taxele pe care unele autorităţi locale le impun sistemului naţional de transport al petrolului, care face parte din proprietatea publică a statului, la accesul pe terenuri ale domeniului public.

"Impactul adoptării prezentului proiect de act normativ asupra bugetului de stat se va concretiza în creşterea veniturilor bugetare provenite din redevenţa şi taxa petrolieră, fără a se putea face, însă, o estimare a acestora", potrivit ANRM.

Volumul veniturilor bugetare depinde de producţia obţinută din operaţiunile de exploatare şi de suprafaţa perimetrelor petroliere, precum şi de evoluţia preţurilor petrolului şi gazelor pe pieţele internaţionale, explică ANRM.

Prin aprobarea propunerilor din proiectul de act normativ ANRM estimează că exploatarea resurselor de petrol şi gaze se va realiza într-un mod mai eficient.

De asemenea, concesionarea operaţiunilor de înmagazinare a gazelor naturale va creşte siguranţa asigurării furnizării de gaze în perioadele cu consum ridicat, şi vor putea fi utilizate pentru înmagazinarea gazelor sau a altor fluide cavităţile subterane rezultate în urma activităţilor miniere de exploatare.

ANRM estimează pentru 2008 venituri din taxe şi redevenţe miniere şi petroliere în creştere cu 11% faţă de anul trecut, de la 900 de milioane de lei la un miliard de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANRM vrea să schimbe Legea petrolului pentru a permite investiţii private în terminale de ţiţei .
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANRM vrea să schimbe Legea petrolului pentru a permite investiţii private în terminale de ţiţei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte