Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sistem de colectare şi transmitere la Bruxelles a preţurilor la alimente, înfiinţat de urgenţă

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (16:52:36)

Ministerul Agriculturii va înfiinţa, în regim de urgenţă, un sistem pentru colectarea de date privind preţurile pe piaţă la anumite produse agro-alimentare, printre care laptele, carnea, legumele, fructele, informaţiile urmând să fie transmise periodic Comisiei Europene.
 
  "Având în vedere obligaţiile ce revin României ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, este necesară luarea cât mai rapidă a măsurilor necesare în scopul raportării de informaţii privind piaţa produselor agricole şi alimentare către Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată", arată reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Furnizarea unor astfel de date privind preţurile la unele produse agricole şi alimentare este o obligaţie care a revenit României încă de la data aderării, 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) colectează şi transmite aceste date şi în prezent, dar nu într-un sistem centralizat.

"Ministerul a transmis şi până acum date, dar sistemul nu era suficient de bine pus la punct. Nu ştiu să fi fost o sesizare negativă din partea Comisiei, dar noi ne cunoaştem obligaţiile, aşa că s-a decis înfiinţarea acestui sistem", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Roxana Zarma, director general în MADR.

Angajaţii care se ocupă de gestionarea datelor în prezent vor fi reuniţi într-o singură structură organizatorică, în cadrul căreia va funcţiona Sistemul Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPA).

"Înainte pentru fiecare produs, în direcţia respectivă, exista o persoană care se ocupă de acest lucru. Acum se va înfiinţa un birou unic, care să reunească toţi aceşti oameni şi care să se ocupe de colectarea, prelucrarea, interpretarea şi raportarea la Bruxelles a datelor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alpar Benedek, directorul Direcţiei evaluare, prospectare şi orientare din Ministerul Agriculturii.

El a precizat că recomandarea Comisiei Europene a fost ca numărul de angajaţi din cadrul biroului să fie de 8-10 persoane.

"Datele care se vor raporta vor fi preţurile de pe piaţa românească la anumite produse alimentare şi agricole, precum carnea, laptele, legumele şi fructele. Pentru fiecare produs în parte există o anumită periodicitate de raportare, stabilită de Bruxelles. De asemenea, datele nu sunt secrete, ele vor fi diseminate, se vor face şi analize pe baza lor, dar agenţii economici care vor furniza date nu vor fi numiţi, această informaţie este confidenţială", a mai spus Benedek.

Totodată, nu toţi operatorii economici vor fi obligaţi să furnizeze date, ci numai anumite categorii, pentru fiecare grupă de produse existând o reglementare specifică în acest sens. Alături de firme vor mai raporta date şi comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine, ovine, organizaţiile profesionale, patronale şi interprofesionale.

Cei care trebuie să raporteze datele, dar nu o vor face, sau vor raporta date eronate, ar putea fi sancţionaţi cu amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei. Aceleaşi amenzi sunt aplicate şi pentru divulgarea de informaţii referitoare la firmele care au făcut raportări.

Ministerul Agriculturii va organiza o licitaţie pentru selectarea firmei care va elabora softul necesar gestionării datelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistem de colectare şi transmitere la Bruxelles a preţurilor la alimente, înfiinţat de urgenţă.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sistem de colectare şi transmitere la Bruxelles a preţurilor la alimente, înfiinţat de urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte