Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (14:02:26)

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte la 1 februarie cu 8,5%, din cauza majorării preţului gazelor importate şi a ajustării tarifelor de distribuţie, iar preţul gazelor din producţia internă va urca cu 5%, la 495 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, miercuri, ANRE.

Preţurile la gazele naturale sunt diferite pentru clienţii celor doi mari distribuitori şi furnizori, respectiv Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România.

În uma ajustării realizate de ANRE, clienţii Distrigaz Sud vor plăti, pentru un consum anual de 2.400 metri cubi, suma de 989,55 lei/1.000 metri cubi, în timp ce E.ON Gaz România va percepe clienţilor săi din aceeaşi categorie de consum 983,1 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un comunicat.

De asemenea, ANRE recomandă un avans cu 5% pentru preţul gazelor din producţia internă, de la 470 lei/1.000 metri cubi la 495 lei/1.000 metri cubi.

"Preţul producţiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat următoare, este de 495 lei/1.000 metri cubi, faţă de 470 lei/1.000 metri cubi în trimestrul al patrulea din 2007, ceea ce reprezintă o ajustare de 5%, în consens cu procesul de liberalizare a pieţei interne a gazelor naturale", se arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanţii E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud au afirmat în repetate rânduri că preţul gazelor ar trebui să crească la începutul anului cu 10%, ca urmare a majorării tarifelor gazelor din import şi a angajamentelor României de a se alinia la preţurile gazelor din import. Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anunţat însă în urmă cu o săptămână că România nu are un astfel de angajament faţă de Uniunea Europeană (UE).

"În privinţa preţului gazelor naturale din producţia internă, în tratatul de aderare a României la UE nu este inclus niciun angajament pentru alinierea acestuia la preţul gazelor din import", se arată într-un comunicat MEF.

Potrivit unor surse apropiate ANRE, cea mai mare influenţă asupra preţului final la populaţie, respectiv 5% din creşterea de 8,5%, o are majorarea tarifului de distribuţie pentru E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud, în timp 1,5% reprezintă creşterea preţului gazelor din producţia internă asigurate de Petrom şi Romgaz. Restul de 2% este aportul creşterii preţurilor la gazele importate.

Totodată, sumele suplimentare care vor fi obţinute de producătorii de gaze în urma majorării, vor fi direcţionate către un fond social de gaze, decizie luată de ANRE în urma discuţiilor cu Premierul Călin Popescu Tăriceanu. Înfiinţarea unui astfel de fond este un subiect discutat de autorităţi cu reprezentanţii companiilor din sectorul de gaze de peste un an.

"În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", se arată în comunicatul ANRE.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, la începutul lunii ianuarie, la Vaslui, că tarifele la gaze se vor majora doar în condiţiile în care populaţia va primi sprijin financiar din partea statului.

"În ciuda tuturor avertismentelor că vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a mărit preţul nici la gaze, nici la energie electrică. În condiţiile în care am avut cea mai severă secetă din ultimele decenii, noi am păstrat neschimbate tarifele la energie electrică şi, în acest moment, nu avem elemente să credem că în perioada următoare se vor schimba", spunea Vosganian la acea dată.

Ministrul a adăugat că preţul gazelor nu va fi majorat până când nu vor fi asigurate resursele pentru ca populaţia să nu aibă de suferit din cauza unei asftel de măsuri.

Potrivit ANRE, majorările anunţate miercuri sunt acceptabile şi estimează că în trimestrul al doilea nu vor ave loc noi creşteri de preţuri.

"Reprezentanţii ANRE apreciază că ajustarea preţului la consumator începând cu 1 februarie reprezintă o soluţie acceptabilă, care are în vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale şi estimează că, în aceste condiţii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de aşteptat noi creşteri de preţuri. În funcţie de evoluţia preţului de import, pentru trimestrele trei şi patru ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustări de preţuri", se mai arată în comunicatul Autorităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8,5% la 1 februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte