Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deficitele macroeconomice pun în pericol calendarul României de adoptare a euro- şeful delegaţiei CE

Miercuri, 30 Ianuarie 2008 (16:18:51)

Adoptarea monedei europene de către România în termenul stabilit de autorităţi devine discutabilă în cazul în care nu vor fi ajustate deficitele macroeconomice, a declarat, miercuri, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu.
  "Se impune corecţia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice şi a deficitelor macroeconomice. Dacă nu se întâmplă acest lucru, posibilitatea aderării României la uniunea monetară devine discutabilă", a afirmat Idu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că executivul european a analizat posibilitatea reducerii deficitului bugetar sub pragul de 1% din PIB până în 2011 şi a ajuns la concluzia că acest obiectiv nu poate fi îndeplinit.

Pe de altă parte, Idu a subliniat că termenul de adoptare a monedei europene stabilit de autorităţi este 2014, iar România ar avea timp să adopte măsurile necesare pentru corectarea dezechilibrelor.

"Este nevoie de politici economice pentru a ne putea atinge obiectivele macroeconomice, astfel încât să trecem la euro. Sugestia este ca politica fiscală să fie mai predictibilă să asigure venituri la buget şi, astfel, deficitul să coboare sub 1%", a adăugat şeful delegaţiei CE.

Întrebat despre posibilitatea ca UE să aplice sancţiuni privind depăşirea plafonului de deficit bugetar, de 3% din PIB, prevăzut în tratatul de la Maastricht, oficialul CE a afirmat că nu poate fi vorba de penalizări concrete, având în vedere că România nu este încă membru al zonei euro. El a subliniat însă necesitatea unui dialog susţinut între instituţiile româneşti şi cele europene.

Comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, miercuri, că executivul european va iniţia o serie de măsuri în cazul României, conform condiţiilor stabilite în Pactul de Stabilitate şi Creştere, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor acţiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor şi a deficitului bugetar.

"Suntem îngrijoraţi de cifrele furnizate de autorităţile române (...) Dacă priviţi la evoluţia bugetului general consolidat începând din 2007 cifrele au rămas foarte aproape de 3% din PIB", a afirmat Almunia.

În privinţa modului în care Guvernul poate acţiona în vederea reducerii deficitului sub pragul menţionat, Idu a spus că una dintre metode ar fi reducerea cheltuielilor în sectorul public, aceasta nefiind, însă, singura posibilitate.

Potrivit proiectului de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, CE consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori.

Pentru a adopta euro, România trebuie, printre alte condiţii, să reducă inflaţia şi să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

În pofida unei creşteri economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, potrivit proiectului de evaluare.

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deficitele macroeconomice pun în pericol calendarul României de adoptare a euro- şeful delegaţiei CE .
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deficitele macroeconomice pun în pericol calendarul României de adoptare a euro- şeful delegaţiei CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte