Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mar 2011 - Anul XVI, nr. 62 (4660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul aprobă Ordonanţa privind asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri

Miercuri, 16 Martie 2011 (14:59:05)

Senatorii au aprobat, miercuri, OUG prin care Ministerul Dezvoltării Regionale va putea selecta sectoarele rutiere care vor fi modernizate prin implementarea Programulului pentru reabilitarea şi modernizarea a 10.000 kilometri de drumuri de interes judeţean şi local.

Senatul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 8/2011 pentru completarea Ordonanţei 43/1997 privind regimul drumurilor, în forma iniţiatorului, cu 38 de voturi "pentru" şi 33 de voturi "împotrivă", în pofida criticilor dure din partea senatorilor din opoziţie, care au susţinut că astfel se doreşte obţinerea de bani pentru campaniile electorale ale PDL.

În timpul dezbaterilor din plen, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a anunţat că grupul parlamentar al PSD va vota împotrivă, considerând că implementarea programului de asfaltare a celor 10.000 de kilometri poate fi realizată la nivelul autorităţilor locale, fără implicarea Ministerului.

Greblă a susţinut că, astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar primi "un cec în alb" din partea Parlamentului.

"Prin această propunere legislativă se doreşte obţinerea unui cec în alb pentru ca Ministerul Dezvoltării să dezvolte nişte programe acolo unde va dori. Se urmăreşte de fapt centralizarea realizării licitaţiilor pentru execuţia acestor lucrări. Nu putem să îi dăm Ministerului un cec în alb pentru a selecta el ce sectoare de drum urmează să fie binecuvântate prin viitorul program de modernizare", a arătat senatorul social-democrat.

El afirmat că proiectul de act normativ contravine principiului descentralizării menţionat în programul de guvernare al Guvernul Boc. "Unul din principiile pe care le promovează acolo este cel al descentralizării. De aceea, dacă există bani în această ţară pentru modernizarea drumurilor naţionale, atunci cei 10.000 de kilometri pot fi modernizaţi fără intervenţia Ministerului", a opinat el.

Senatorul PSD Iulian Bădescu a susţinut că acestă Ordonanţă reprezintă un instrument în mâna "unei doamne, care se numeşte Elena Udrea", care vizează reglarea forţelor şi a puterii în sânul PDL şi un instument de presiune asupra primarilor din România.

"Doamna Udrea foloseşte acest instrument pentru servirea clientelei politice a PDL. Cu toţii suntem siguri că aceşti bani se vor îndrepta unde trebuie şi parandărătul va ajunge la cine trebuie", a subliniat senatorul PSD.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a arătat că parlamentarii social-democraţi nu vor susţine acest act normativ care propune centralizarea în locul descentralizării şi are ca finalitate asigurarea finanţării competiţiilor electorale ale PDL, despre care a susţinut că ajuns "un partid mamut, un partid stat".

Pe de altă parte, senatorul PDL Dumitru Oprea a susţinut că "satul românesc nu are o culoare politică".

"Eu nu ştiu vreun sat în România în care să fie numai simpatizanţi ai unui singur partid politic. Teama că ar putea fi reabilitate doar drumurile din faţa curţilor democrat-liberalilor nu este fondată", a declarat democrat-liberalul.

De asemenea, democrat-liberalul Petru Filip a precizat că programul propus de Guvernul Boc este unul care se va întinde pe o durată mai lungă de timp, "chiar dacă la guvernare nu va mai fi PDL".

"Acesta este unul dintre programele care vor excede o guvernare. Cred că programul este generos şi, dacă va fi considerat un program bun, va fi continuat şi de celelalte guvernări, dacă din 2012 nu va mai fi la guvernare PDL, deşi nu cred. Acest program nu va putea fi finalizat până în 2012 şi sper ca şi după această dată se vor găsi fondurile necesare pentru continuarea lui", a spus el.

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional.

Guvernul a decis, în noiembrie 2010, începerea proiectului de asfaltare a 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi locale, de finanţare de la bugetul de stat a minim 800 proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi de finalizare a 100 lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă.

Cele trei programe vor fi derulate în perioada 2011-2015 şi vor beneficia de o finanţare totală de patru miliarde euro, cu plăţi până în anul 2020. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul aprobă Ordonanţa privind asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul aprobă Ordonanţa privind asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei