Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un medic român a povestit pentru The Guardian motivele pentru care a plecat din România

Miercuri, 26 Martie 2008 (18:15:04)

Claudia Radu, medic român stabilit în Marea Britanie, a relatat, pentru cotidianul The Guardian, despre mita din sistemul de sănătate din România şi despre motivele pentru care medicii autohtoni aleg să muncească peste hotare. 
  Înainte de a se stabili în Marea Britanie, în anul 2004, Claudia Radu (33 de ani) şi-a făcut rezidenţiatul în spitale din Bucureşti şi Maramureş. Ea a declarat, pentru The Guardian, că cel puţin jumătate din colegii săi de la Facultatea de Medicină promoţia 2000 au ales să lucreze în spitale de peste hotare din cauza neregulilor din sistemul de sănătate autohton.

Medicul a povestit despre tradiţia de a oferi mită persoanlului medical din spitalele din România pentru a beneficia de servicii de calitate. Practica pacienţilor de a oferi cadouri se extinde nu numai la medicii specialişti, ci şi la infirmiere, anestezişti şi portari.

Claudia Radu a descris propriile experienţe ca pacientă, când, în ciuda calificării sale, a fost nevoită să ofere bani angajaţilor din spitale pentru a fi tratată corespunzător, pentru a beneficia de un pat într-un salon sau pentru a-i fi semnat biletul de ieşire din spital.

Ea susţine că, de obicei, doctorii români nu cer explicit cadouri sau bani în schimbul serviciilor acestora, dar se aşteaptă să le primească oricum şi rareori le refuză.

Medicul a mai spus, pentru The Guardian, că a experimentat şi cealaltă parte a mitei, când şi-a început practica în anul al doilea de facultate şi majoritatea pacienţilor săi au încercat să-i ofere cadouri sau bani. Ea susţine că a refuzat să primească mită de la bolnavi, dar că, în ciuda faptului că era cunoscută pentru aceste principii, aceştia continuau să-i ofere.

"Îmi amintesc că un pacient venea în fiecare lună pentru chimioterapie dintr-un sat de la aproape 20 de kilometri depărtare. Auzind de la ceilalţi pacienţi că nu accept bani, el mi-a adus un pui imens şi doi litri de vin. Când am protestat, mi-a zis «Dar trebuie să vă dau ceva!»", a explicat medicul.

Corupţia din sistemul de sănătate, spune Claudia Radu, a jucat un rol important în decizia sa de a părăsi România. Ea a descris sistemul de sănătate britanic drept mult mai corect şi diferit faţă de cel românesc.

Posibila lege privind legalizarea mitei pentru personalul medical în România nu i se pare acesteia o soluţie bună. Ea sugerează că medicii din ţară au nevoie de salarii mai mari pentru a-şi putea permite să refuze mita, din moment ce un specialist câştigă aproximativ 300 de lire pe lună. Radu mai spune că eliminarea mitei trebuie să vină dintr-un efort comun al medicilor şi pacienţilor: cei dinâti trebuie să refuze cadourile, iar cei din urmă nu trebuie să le mai ofere.

Claudia Radu recunoaşte, totuşi, că în condiţiile prezente, este foarte greu să nu oferi mită în România, mai ales când un membru al familiei sau un apropiat are nevoie de tratament urgent. În acest caz, este aproape imposibil să ţii la principii şi să rişti să fii ignorat, a conchis doctorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un medic român a povestit pentru The Guardian motivele pentru care a plecat din România.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un medic român a povestit pentru The Guardian motivele pentru care a plecat din România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei