Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Năstase: Am vorbit cu Priboi dimineaţă şi mi-a spus că nu a dat declaraţie la DNA

Miercuri, 26 Martie 2008 (15:49:16)

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, scrie pe blog-ul său că a vorbit, miercuri dimineaţă, cu Ristea Priboi, care i-a spus că nu a dat nicio declaraţie la DNA, deoarece apărătorul său este internat într-un spital.
  "De dimineaţă, am vorbit cu Priboi, cu care nu mai vorbisem de multă vreme (...). În chestiunea vizitei la DNA, Ristea Priboi mi-a spus că nu a dat nicio declaraţie, deoarece apărătorul său, avocatul Manea Drăgulin, este în spital, în urma unei operaţii", scrie Adrian Năstase.

Cotidianul "România Liberă" scrie, în ediţia de miercuri, că fostul colonel de Securitate Ristea Priboi s-a prezentat la Direcţia Anticorupţie, unde a dat declaraţii în dosarul în care Adrian Năstase este acuzat că ar fi dat mită pentru distrugerea unor documente care o incriminau pe soţia sa de spălarea a 400.000 de dolari. Potrivit unor surse extrajudiciare, Priboi ar fi confirmat faptul că ar fi primit de la Ioan Melinescu, membru al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, "lucrarea nr. S3439/1999, care o viza pe Năstase Daniela", mai scrie ziarul citat.

Ristea Priboi a fost fotografiat în public la spectacolul susţinut de Harlem Globetrotters la Bucureşti, săptămâna trecută.

Completul de nouă judecători al instanţei supreme va dezbate, în 14 aprilie, recursul la decizia de restituire la Direcţia Naţională Anticorupţie a dosarului "Mătuşa Tamara", în care au fost trimişi în judecată Adrian Năstase şi Ioan Melinescu.

În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii mai 2007, alături de Ioan Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în legătură cu depunerea unei sume de bani de către Tamara Cernasov în contul Danei Năstase.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii.

În cursul lunii noiembrie 2000, Melinescu, în acea perioadă membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denunţătorului şi al învinuitului Ristea Priboi, pe deputatul Năstase Adrian, căruia i-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - având ca titular pe soţia sa, Daniela Năstase.

Cu această ocazie, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară.

Năstase s-ar fi declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate. În consecinţă, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că-i va face "cadou" dosarul respectiv, opinând, totodată, că preşedinte de atunci al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Adrian Cucu, ar trebui schimbat din funcţie, întrucât intenţiona să informeze Parchetul referitor la lucrarea menţionată, susţine DNA.

După numirea lui Adrian Năstase în funcţia de premier, la data de 28 decembrie 2000, acesta ar fi determinat, în prima şedinţă de Guvern, emiterea HG nr.1399/30 decembrie 2000, pe care a semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre, Adrian Cucu şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase) au fost revocaţi, iar preşedinte al ONPCSB a fost numit Melinescu.

"Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Daniela Năstase), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Ristea Priboi, consilier al prim-ministrului Adrian Năstase, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă", spune DNA.

Cercetările DNA au relevat că întrevederile şi discuţiile purtate între Melinescu, Priboi şi Năstase, la care a participat şi denunţătorul, s-au desfăşurat fie în biroul lui Priboi, fie la cabinetul lui Năstase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Năstase: Am vorbit cu Priboi dimineaţă şi mi-a spus că nu a dat declaraţie la DNA.
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Năstase: Am vorbit cu Priboi dimineaţă şi mi-a spus că nu a dat declaraţie la DNA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei