Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Bugetul pentru asistenţa medicală primară va creşte la 15 la sută în 2009

Miercuri, 26 Martie 2008 (18:11:40)

 Bugetul pentru asistenţa medicală primară va creşte în 2009 la 15 la sută, de la nouă la sută în acest an, sumă la care vor fi adăugate fondurile din programul de evaluare a sănătăţii, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Conferinţa Naţională a Medicinei de Familie.
  "Astfel, putem spune că medicina primară a beneficiat de cea mai substanţială finanţare de la nominalizarea ei ca specialitate clinică. În ultimii trei ani, medicii de familie au devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Ministerului Sănătăţii Publice, dar şi unul dintre cele mai încurajate segmente profesionale din sistem. Evident, munca depusă, responsabilităţile dobândite au fost recunoscute, dar şi apreciate, chiar dacă aprecierea s-a înscris între limitele impuse de posibilităţile economiei româneşti", a spus Nicolăescu.

Medicina primară a primit cele mai multe fonduri de la încheierea primelor contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, în 1999 erau alocate 140,9 milioane de lei asistenţei primare, în 2004 - 350.482.000 lei, în 2005 - 453.677.000 lei (cu 29 la sută mai mult faţă de 2004), în 2006 a fost o nouă creştere de 1,8 la sută, fiind alocate 462,035 milioane de lei, în 2007 ajungându-se la 681.013.000 lei (cu 47,4 la sută mai mult faţă de 2006), a precizat demnitarul.

Nicolăescu a adăugat că pentru 2008 vor fi alocate 1.362.000.000 de lei. În acelaşi timp, valoarea punctului per capita a crescut de la 1,28 lei în 2004 la 2,69 lei în 2007. În anul 2008, valoarea punctului per capita estimat va fi de peste 4,65 lei, dar prin regularizare anuală va depăşi pragul de cinci lei.

Ponderea fondurilor în medicina primară este de 80 la sută per capita şi 20 la sută per serviciu. La aceste fonduri se adaugă banii alocaţi prin Programul naţional de evaluare a stării de sănătate. În plus, în 2008, medicii de familie vor fi implicaţi în programele de screening pentru prevenirea şi depistarea precoce a bolilor, a mai spus Nicolăescu.

Demnitarul a adăugat că din Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei vor fi dezvoltate ulterior programe de screening şi alte programe de gestionare a factorilor de risc la care medicii de familie vor fi parte şi care vor reprezenta surse suplimentare de finanţare a cabinetelor.

"Aşa cum am mai afirmat, ţinta noastra este ca în 2009 ponderea finanţării asistenţei primare să ajungă la 15 la sută din totalul fondurilor alocate sistemului sanitar. Acest obiectiv este prevăzut în documentul programatic «a doua modernizare a Romaniei» lansat de PNL în 2007 şi reprezinta un obiectiv strategic de primă importanţă pentru liberali şi pentru România. Intenţionăm ca de la sfârşitul anului 2008, când se definitivează proiectul de buget pentru anul următor, să realizăm pentru Sănătate un proiect de buget multianual, astfel încat ceea ce am pornit să realizăm să poată fi continuat", a mai spus demnitarul.

Ministrul Sănătăţii crede că va fi necesară dezvoltarea unor programe complementare pe diverse patologii, în funcţie de informaţiile obţinute din riscogramele care vor fi obţinute în cadrul Programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Nicolăescu a mai spus că Programul naţional de evaluare a stării de sănătate va continua cel puţin cinci ani, în funcţie de rezultatul analizei riscurilor românilor de a face anumite boli, pentru această acţiune fiind alocate anual câte o sută de milioane de euro.

"Vom stabili, împreună cu dumneavoastră, la care analize vom renunţa şi ce vom introduce suplimentar, astfel ca 20 la sută din populaţia României să fie evaluată în fiecare an în funcţie de riscurile la care sunt expuşi, încadrându-ne în cei aproape 100 de milioane de euro prevăzuţi anual pentru această etapă. Cu aceste două etape sperăm ca în şase, zece ani să schimbăm mentalităţi, să schimbăm atitudini, să îmbunătăţim starea de sănătate a românilor.În final, toate înseamnă finanţare ţintită acolo unde este nevoie în sistem", a adăugat ministrul Sănătăţii.

El i-a rugat pe medicii de familie să-şi mobilizeze pacienţii înscrişi pe listă şi să îşi flexibilizeze orarul astfel încât să acorde asistenţă în cadrul Programului cât mai multor persoane active.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Bugetul pentru asistenţa medicală primară va creşte la 15 la sută în 2009.
 Vizualizări articol: 883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Bugetul pentru asistenţa medicală primară va creşte la 15 la sută în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei