Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce este mirul?

Mirul este propriu-zis o răşină aromatică extrasă din arborii (arbuştii) de mir, dar în limbajul creştin cuvântul poate avea diferite întrebuinţări, după cum urmează:

Untdelemn (ulei) – este considerat întotdeauna unul dintre darurile cele mai preţioase pe care Dumnezeu le face omului prin intermediul naturii, a regnului animal, simbol al belşugului. Este folosit ca aliment indispensabil pentru hrana omului, ca medicament sau balsam şi ca materie de luminat. În biserică untdelemnul este folosit în candele, pentru a lumina, ca simbol al luminii divine şi ca jertfă adusă, prin ardere, lui Dumnezeu ca dar al pământului.

Untdelemn sfinţit – este ulei de măsline sau floarea soarelui care se sfinţeşte la Taina Sfântului Maslu sau la slujba Litiei. Untdelemnul este materia prin care se transmite lucrarea sfinţitoare a harului Sfântului Duh. La slujba Sfântului Maslu, prin ungere cu untdelemn sfinţit se transmite lucrarea tămăduitoare a Duhului lui Dumnezeu. La slujba Litiei se aduce la biserică şi se binecuvintează (alături de pâine şi vin) şi untdelemn, ca o ofrandă adusă de credincios din darul pământului şi ca un element de bază al hranei omului, daruri pentru înmulţirea cărora preoţii împreună cu credincioşii se roagă la Litie. Prin ungerea pe frunte cu untdelemn sfinţit la sfârşitul fiecărei slujbe, credincioşii primesc pecetea, semnul prin care este consacrat lui Dumnezeu.

"Untdelemnul bucuriei" - ulei sfinţit care se foloseşte la Taina Sfântului Botez. Cu el se unge pruncul (sau cel ce urmează a fi botezat) înainte de cufundarea în cristelniţă spre a fi "ungere de nestricăciune, armă dreptăţii, înnoire sufletului şi trupului, izgonire a toată lucrarea diavolească, spre înlăturarea tuturor răutăţilor" (slujba Botezului), ca o re-creaţie a noului botezat prin iertarea păcatelor şi însănătoşirea puterilor spirituale.

Sfântul Mir sau Marele Mir – este un amestec de untdelemn curat de măsline sau floarea-soarelui cu vin curat, balsam şi cu plante aromate şi răşini (în total 38 la număr). Se sfinţeşte de către soborul Sfântului Sinod în Joia Mare în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. Este întrebuinţat de episcopi şi preoţi numai la sfinţirea bisericilor şi a antimiselor, la Taina Mirungerii şi la revenirea la Ortodoxie a unei persoane botezate în numele Sfintei Treimi. Împlinire şi încununare a Botezului, ungerea cu Sfântul Mir împărtăşeşte noului botezat pe Sfântul Duh ca dar. Este Cincizecimea noastră personală în care Sfântul Duh coboară peste noi şi rămâne în noi ca dar al lui Hristos, este pecetea, amprenta în noi a Aceluia Căruia îi aparţinem după Botez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este mirul?.
 Vizualizări articol: 7895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce este mirul?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei