Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Examinarea psihologică vă ajută să vă cunoaşteţi mai bine angajaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În articolele trecute făceam referire la modul în care puteţi alege un candidat ideal pentru firma dumneavoastră. Este greu, dar nu imposibil, să găsiţi un candidat care să se apropie foarte mult de profilul ideal. Este greu pentru că, în timpul interviului, aveţi foarte puţin timp la dispoziţie să vă faceţi o idee despre personalitatea celui pe care îl veţi angaja. Iar atunci când la interviu participă două persoane din partea aceleiaşi firme, iar aceste două persoane au păreri diferite despre acelaşi candidat, e şi mai greu. Apare, în cazul acesta, o întrebare inevitabilă: cine are dreptate, cine a reuşit să-l cunoască mai bine pe candidat? Ce e de făcut atunci? Si ce e de făcut dacă aţi găsit mai mulţi candidaţi care vă plac in egală măsură, atât dvs. cât si colaboratorului dvs., dar nu vă puteţi decide asupra unuia singur? Cum sunteţi sigur că alegeţi în mod obiectiv un candidat?

Răspunsul este foarte simplu. Puteţi apela la serviciile unui psiholog, specializat în domeniul psihologiei muncii, care să evalueze candidatul, în cel mai obiectiv mod cu putinţă. Orice psiholog cu experienţă ştie ce să urmărească la candidat, în funcţie de profilul muncii pe care o va presta.

Scopul nemărturisit al examenului psihologic este acela de a depista candidatul bine pregătit, inteligent, adaptabil, echilibrat care, chiar şi atunci când devine subiectul unei situaţii de stres, este capabil de o prestaţie optimă, meritându-şi remuneraţia pentru prestaţia postului pentru ocuparea căruia candidează sau este testat. 

 

Testul de personalitate este combinat cu unul de aptitudini profesionale

De cele mai multe ori, testul de personalitate este combinat cu unul de aptitudini profesionale. Se obţine ,astfel, pe de o parte, un profil complet şi demn de încredere al personalităţii candidatului la angajare sau promovare, iar pe de alta se verifică în ce grad va corespunde acesta ca om şi ca putere de muncă.

Dintre trăsăturile de bază ale personalităţii cu rol important în obţinerea succesului profesional, menţionez: aptitudinile, atitudinile, caracterul, temperamentul, creativitatea şi, nu în ultimul rând, motivaţia.

Aptitudinile sunt însuşiri fizice sau psihice, bazate pe predispoziţii ereditare, dar se formează şi se dezvoltă în cursul unei activităţi, în funcţie de mediu şi de educaţie. Aptitudinile condiţionează performanţa si succesul în muncă. Ele constituie o condiţie a realizării anumitor activităţi la un nivel superior.

Atitudinile sunt stări de pregătire mentală şi morală, facilitate prin experienţă şi care dinamizează şi direcţionează comportamentul persoanei in diferite situaţii.

Caracterul este o formaţiune superioară la structurarea căreia contribuie trebuinţele morale, motivele, sentimentele superioare, convingerile morale, aspiraţiile şi idealul, în ultimă instanţa, concepţia despre lume şi viaţă.

Temperamentul este latura dinamico-energetică a personalităţii, cu bază fiziologică.

 

Motivaţia şi creativitatea

Motivaţia este o stare internă dinamizatoare, energizatoare şi direcţionată în acelaşi timp, care îl împinge pe individ să-şi atingă anumite scopuri.

Creativitatea presupune un nivel superior al gândirii, manifestat prin căutarea şi găsirea de soluţii eficiente, prin stabilirea unor relaţii între obiecte şi fenomene. Performanţele creative se corelează direct cu o serie de trăsături cum sunt curiozitatea, noncomformismul, flexibilitatea gândirii, capacitatea combinatorie şi de transfer a informaţiilor, stil cognitiv analitico-sintetic şi convergent-divergent, etc.

Toate trăsăturile de personalitate menţionate mai sus determină un anumit comportament profesional în mediul şi la locul de muncă care la rândul său condiţionează performanţele în muncă.

Toate aceste aspecte pot fi surprinse de un psiholog cu experienţă, prin utilizarea testelor psihologice specifice. În funcţie de trăsăturile surprinse, psihologul poate defini mai multe tipuri de comportament profesional: ambiţiosul, conformistul, dependentul, profesionistul, omul companiei, analistul, etc., dar despre acestea voi aminti mai pe larg în articolele următoare.

Aşteptăm întrebările şi sugestiile dvs la nr de telefon 0230/520317 şi prin email la adresa office@agentierecrutare.ro

Consultant – psiholog,
Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Examinarea psihologică vă ajută să vă cunoaşteţi mai bine angajaţii.
 Vizualizări articol: 2286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Examinarea psihologică vă ajută să vă cunoaşteţi mai bine angajaţii4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Te iubesc!!!!! trimis de
(27 mar 2008, 13:08:35
vai vai vai vai vai vai.....unde te gasesc....unde ne intalnim.....????
2.   Testare psihologica pentru Flutur trimis de
(27 mar 2008, 13:23:24
Bagati-l pe Flutur la un test psihologic si o sa constatati cu stupoare ca toate studiile de pana acuma n-o sa va ajute sa descoperiti ce creatura este si cum ar actiona daca nu-l droghezi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei