Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2008 - Anul XIII, nr. 22 (3703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obţinerea de venituri prin vânzarea locuinţelor proprietate personală este scutită de plata TVA

Luni, 28 Ianuarie 2008 (16:46:28)

Ministerul Finanţelor a explicat Uniunii Notarilor din România că obţinerea de venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală nu este considerată activitate economică, astfel că aceste tranzacţii nu sunt supuse plăţii de TVA.
  Într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) afirmă că s-a adresat Ministerului Finanţelor Publice pentru a obţine clarificări în ceea ce priveşte aplicarea TVA-ului la tranzacţiile imobiliare.

Astfel, prin adresa 811.198/10 ianuarie 2008, Ministerului Finanţelor Publice - prin Direcţia de Legislaţie în domeniul TVA - a răspuns sesizărilor UNNPR, menţionând că "obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală (...) nu va fi considerată activitate economică (deci nesupusă TVA-ului) cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul articolul 127, alineatul 2, din Codul Fiscal".

În adresă se mai arată că "scutirea de TVA este aplicabilă numai persoanelor impozabile care, acţionând ca atare, realizează operaţiuni impozabile de natura livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii ca rezultat al unei activităţi economice desfăşurate în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate", susţine UNNPR.

Acest punct de vedere a fost trimis tuturor notarilor din ţară.

Pe de altă parte, UNNPR afirmă că nu cunoaşte situaţii în care notarii au refuzat autentificarea contractelor din cauza problemei TVA-ului la tranzacţiile imobiliare.

Totodată, notarii spus că legislaţia aplicabilă în materie nu reţine nicio obligaţie a notarilor publici în legătură cu aplicarea TVA-ului la transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.

"Notarii, întocmai ca şi avocaţii, sunt puşi deseori în situaţia de a răspunde clienţilor la numeroase şi diverse probleme juridice conexe activităţii notariale. În acest spirit, din dorinţa de a rămâne un corp respectat de profesionişti, notarii doresc să poată veni în întâmpinarea clienţilor lor cu sugestii şi sfaturi juridice de înaltă clasă, acolo unde, poate nici avocaţii nu îndrăznesc să opineze", se arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obţinerea de venituri prin vânzarea locuinţelor proprietate personală este scutită de plata TVA .
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Obţinerea de venituri prin vânzarea locuinţelor proprietate personală este scutită de plata TVA4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei