Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2008 - Anul XIII, nr. 22 (3703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Descheiat la suflet”

Florin Piersic, sărbătorit la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A ales să fie de ziua lui în Bucovina. Ieri, îndrăgitul actor Florin Piersic a împlinit 72 de ani (sau 27, dar citit de la dreapta la stânga, cum îi place actorului să spună). Înainte ca bucovinenii, oameni dragi lui, să-i ofere flori, urări de „La mulţi ani!” şi aplauze, Florin Piersic, împreună cu actriţa Emilia Popescu, a oferit sucevenilor un spectacol de excepţie – „Străini în noapte”.

Regia piesei de teatru „Străini în noapte” aparţine maestrului Radu Beligan. Decorul a fost realizat de Puiu Antemir, costumele de Irina Schrotter, iar muzica şi ilustraţia muzicală îi aparţine lui Ionuţ Ştefănescu. Piesa este scrisă de francezul Eric Assous, şi este o comedie romantică cu răsturnări surprinzătoare de situaţii, despre seducţie, minciună şi timpul care ne transformă. Regizorul Radu Beligan l-a ales pe Florin Piersic pentru această piesă, după ce a văzut spectacolul la Paris, jucat cu mult succes de Alain Delon.

 

Identităţi false

Sala mare a Casei de Cultură Suceava a fost pentru a doua oară plină, la acelaşi spectacol – „Străini în noapte”, după ce în octombrie anul trecut, 800 de spectatori au aplaudat la scenă deschisă prestaţia celor doi mari actori. Putem spune că Florin Piersic este un nume care garantează o sală plină. Dar nu a fost singur. Cum susţine chiar el, are o parteneră de scenă de excepţie. Emilia Popescu a făcut un rol mare în acest spectacol. Împreună au transmis emoţie. Povestea celor doi „străini în noapte” este simplă şi tulburătoare, în acelaşi timp.

El – îndrăgostitul - este trecut de vârsta tinereţii, şarmant, cu trecere la femei mai tinere. Ea - o fată tânără, atrăgătoare, blondă şi doar aparent naivă. Se întâlnesc într-un bar, în care el o abordează cu delicateţe şi o invită la el acasă. Tânăra acceptă invitaţia.

În apartamentul bărbatului (însurat, dar cu soţia plecată într-o staţiune la schi, împreună cu fiul lor) tânăra „îmbracă” mai multe roluri.

Ia identitatea unor personaje care îl derutează pe bătrâniorul îndrăgostit. Tânăra trece cu uşurinţă şi cu multă abilitate de la rolul de fată tânără şi prostuţă, la prostituata care ştie ce munceşte şi pe ce bani, la ziarista care face un studiu de caz pentru o revistă, la ispita – detectivul - angajată de soţia bărbatului infidel.

 

Gesturi care „bat” o mie de cuvinte

Este uimitor cum actriţa jonglează cu personajele. De la blonda pudică, ea face saltul la femeia care ştie foarte bine tehnicile de seducţie, folosite abil pentru a-l înnebuni pe bărbatul a cărui căsnicie a intrat în rutină.

Ca mulţi bărbaţi în situaţia lui, bărbatul este laş, minte atunci când soţia îl sună şi îl întreabă ce face, pretinde că este director al unei firme, deşi este doar adjunctul directorului, totul pentru a impresiona.

Cei doi actori folosesc replici savuroase, dar gesturile, mişcările captivante, zâmbetele, privirile, fac mai mult decât o mie de cuvinte. Finalul este unul tulburător. Bărbatul se declară învins, copleşit, emoţionat, cucerit atunci când tânăra îi aminteşte de un trecut îndepărtat, dar dureros. Acesta lasă lacrimile să-i umezească obrajii, este emoţionat, emoţie pe care o transmite şi publicului. Lacrimile lui se contopesc cu ale spectatorilor, care, mai târziu, ies din sala de spectacol bogaţi pe dinăuntru, dar, totuşi, „străini în noapte”.

 

„72 de flori de Piersic”

La finalul spectacolului, publicul s-a ridicat în picioare şi i-a aplaudat la scenă deschisă pe cei doi actori.

A fost momentul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, a urcat pe scenă şi a anunţat publicul că Florin Piersic a răspuns invitaţiei de a sărbători cele „72 de flori de Piersic” la Suceava.

Actorul a primit buchete de flori, tort cu artificii, publicul a încercat să-i cânte „La mulţi ani”, dar emoţionaţi de eveniment nu au prea avut voce şi au înlocuit cântecul tradiţional cu aplauze îndelungate.

Florin Piersic i-a mulţumit, în primul rând, preşedintelui Gavril Mîrza, despre care a povestit publicului că în tinereţile lor, când mergeau la pescuit, la Cajvana, „Gavrilă îmi culegea râme adunate din râu sau din grajd, iar eu pescuiam”.

 

„Sunt descheiat la suflet - Florin Piersic”

Actorul şi-a mai amintit că fostul preşedinte al Românei Ion Iliescu, când a coborât din avion, într-una din vizitele făcute la Suceava, i-a spus lui Gavril Mîrza „Tu eşti ăla de-i dădeai râme lui Piersic...!”. A fost un moment amuzant, la care actorul a adăugat „uitaţi-vă: el a ajuns preşedinte şi eu un actor, aşa cum sunt. Viaţa asta îţi face nişte surprize deosebite!”.

Florin Piersic şi-a exprimat deschis dragostea sa pentru suceveni, pentru bucovineni şi şi-a amintit de vorbele scriitorului şi publicistului sucevean Ion Drăguşanul, care spunea: „Florin este un om descheiat la suflet”.

„Nimeni parcă nu mi-a spus ceva mai frumos. Dacă o să scriu o carte, care să încheie cariera mea, o voi numi: „Sunt descheiat la suflet - Florin Piersic”.

 

„Sunt fericit”

Întrerupt doar de aplauzele publicului, actorul a mai adăugat că bucovinenii au un loc aparte în inima lui, le-a mulţumit rudelor sale care au fost prezente în sala de spectacol, alături de soţia sa Ana Piersic, venită de la Cluj, pe care, după cum a spus Florin, „nu mai am timp să o pierd”.

„Sunt fericit că am ajuns la anii ăştia, că m-aţi împins înainte, datorită dumneavoastră am acest nume, vă iubesc, vă doresc ce-mi doresc şi mie şi..., nu uitaţi: în ţara asta există un actor care a copilărit pe aceste meleaguri, acest pământ a fost bătut în lung şi-n lat de picioarele mele..., rămâneţi în inima mea mereu, mereu...!”, a încheiat întâlnirea de suflet de la Suceava Florin Piersic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Florin Piersic, sărbătorit la Suceava.
 Vizualizări articol: 2860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Florin Piersic, sărbătorit la Suceava4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un spectacol bun trimis de
(28 ian 2008, 14:33:22
A fost intradevar un spectacol care merita vazut. Atata ca nu am inteles de ce trebuia neaparat ca un politician trebuia sa iasa ca paduchele in frunte pe scena. Daca vroia pe scena trebuia sa se faca actor. Daca ii era prieten trebuia sa-l felicite intre patru sau cati ochi vroia. Ce treaba am avut noi spectatorii cu el? Nici una... Pacat ca a trebuit unul ca Marza sa strice farmecul piesei.
2.   Piersic trimis de
(28 ian 2008, 14:56:48
oare de ce se fereste piersic sa spuna clar ca e bucovinean din corlata (mazanaesti) si tot o freaca ca e ardelean din cluj?
3.   Locul nasterii trimis de
(28 ian 2008, 16:21:11
Si eu stiam ca e din Suceava!

Dar ... http://ro.wikipedia.org/wiki/F
4.   Nota 10 cu felicitari!!!!!!!!! trimis de
(28 ian 2008, 17:15:45
A fost grozav spectacolul! Florin Piersic si Emilia Popescu au aratat adevarata ARTA A TEATRULUI! Va multumim si va mai asteptam!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei