Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2008 - Anul XIII, nr. 22 (3703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioroianu: Se aşteaptă confirmarea participării României cu o companie de infanterie în Ciad

Luni, 28 Ianuarie 2008 (20:14:36)

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, luni, la Bruxelles, că, în ceea ce priveşte participarea României la misiunea din Ciad, se aşteaptă confirmarea semnării de către Traian Băsescu a Memorandumului de participare a României cu o companie de infanterie.
  "În ceea ce ne priveşte, se aşteaptă confirmarea semnării de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a Memorandumului de participare a României cu o companie de infanterie la această operaţie", a spus Cioroianu.

"Am convingerea că probabil discuţiile de la începutul săptămânii viitoare, dintre preşedinţii României şi Franţei ar putea aduce un pas suplimentar, un pas înainte în acest dosar", a adăugat Cioroianu.

"Din punctul nostru de vedere, elementul de direct interes a fost legat de dezbaterile în jurul prezenţei acelei misiuni din Ciad, o misiune care deja s-a conturat sub leadership francez, dar cu participarea şi a altor state din Uniunea Europeană şi din afara ei. Sperăm să ducă la o ameliorare mai ales a condiţiilor umanitare din zonă", a spus Cioroianu.

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu declara, la sfârşitul lui noiembrie 2007, că România intenţionează să trimită o companie formată din 120 de militari în zona Africii Centrale care să participe la prima misiune militară lansată de UE.

"România va participa la o operaţiune foarte mare lansată de Uniunea Europeană în zona Republicii Ciad. Este un teatru unde nu a fost nimeni de la noi şi nici nu suntem foarte familiarizaţi cu lucrurile de acolo. Noi ne-am angajat să participăm la această misiune cu doi ofiţeri de stat major şi o campanie care să pusă sub comanda unui batalion francez, o companie ar fi în general cam 120 de militari", a declarat Meleşcanu, care a adăugat că militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa sunt unii dintre candidaţi

Uniunea Europeană a aprobat oficial, luni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei, se arată într-un comunicat citat de AFP.

"Decizia de a lansa operaţiunea din Ciad şi Republica Centrafricană a fost adoptată", arată o declaraţie a miniştrilor de Externe din cele 27 de state membre UE, reuniţi la Bruxelles.

"Conform rezoluţiei 1778 a Consiliului de Securitate al ONU" din septembrie 2007, Uniunea Europeană încredinţează forţei numite EUFOR Ciad-RCA sarcina de a "proteja personalul ONU", respectiv misiunea poliţiei Naţiunilor Unite şi cei 3.000 de poliţişti instructori, precum şi "civilii expuşi pericolului" şi "personalul umanitar". Aceasta "va facilita sosirea ajutorului umanitar", "contribuind la securizarea" regiunii.

EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiaţi sudanezi veniţi din Darfur în estul Ciadului şi a altor 3.000 în nord-estul Republicii Centrafricane, precum şi a celor 179.000 de cetăţeni din Ciad şi 20.000 din Republica Centrafricană deplasaţi în interiorul ţărilor respective din cauza violenţelor.

Mandatul acestei forţe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi şi restul din alte 13 ţări europene, este de un an.

Aceasta este cea mai importantă operaţiune militară a Uniunii Europene în afara continentului european şi fără asistenţa NATO, de când politica europeană în materie de apărare a devenit cu adevărat operaţională, în 2001.

EUFOR, a cărei desfăşurare a fost prevăzută iniţial pentru noiembrie, s-a confruntat cu adevărate probleme în a găsi metode logistice (transportul aerian, spitale), după cinci reuniuni ale militarilor europeni.

Cele trei naţiuni principale care au contribuit, Franţa (2.100 de militari), Irlanda şi Polonia (fiecare câte 400 de militari), vor furniza nucleul pentru trei batalioane care vor fi desfăşurate în această zonă de mai multe sute de mii de kilometri pătraţi. Suedia va furniza 200 de soldaţi, în cadrul gărzii din Abeche (estul Ciadului).

Alte zece ţări au promis diverse contribuţii la EUFOR, potrivit unei liste neoficiale: Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, România şi Slovenia. Unele dintre aceste ţări urmează însă să confirme această contribuţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioroianu: Se aşteaptă confirmarea participării României cu o companie de infanterie în Ciad.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioroianu: Se aşteaptă confirmarea participării României cu o companie de infanterie în Ciad0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei