Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2008 - Anul XIII, nr. 22 (3703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Infracţiunea privind comunicarea de ştiri false, reintrodusă în Codul Penal de deputaţii jurişti

Luni, 28 Ianuarie 2008 (19:48:00)

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un amendament iniţiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prin care se reintroduce în Codul Penal infracţiunea privind comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului.
  "Este vorba de reintroducerea infracţiunii prevăzute la articolul 168, alineatul 1, din Codul Penal, cu privire la comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului. Nu este vorba despre orice ştire falsă, ci despre o ştire falsă care pune în pericol siguranţa statului", a explicat iniţiatorul amendamentului.

Eugen Nicolicea a precizat că această infracţiune a fost eliminată din Codul Penal la iniţiativa fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.

"După ce a abrogat această infracţiune, (Monica Macovei, n.red.) a comis această faptă de nenumărate ori, anume a luat legătura cu organisme internaţionale şi a indus în eroare despre politica României şi despre ce se întâmplă în interiror", a afirmat Nicolicea.

El a susţinut că "faptele comise" de Monica Macovei în acest sens nu erau incriminate la data la care le-a săvârşit pentru că "a avut grijă să le dezincrimineze", cu scopul de a prejudicia România, politica României şi a pune în pericol siguranţa naţională.

Nicolicea a precizat că această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, dar a arătat că reintroducerea ei în Codul Penal nu o afectează pe Monica Macovei.

"Este o chestiune preventivă. Nici o lege nu acţionează retroactiv", a arătat Nicolicea.

"Se revine la o formă mai veche a Codului Penal care incriminează răpândirea de ştiri şi informaţii mincinoase de natură a periclita siguranţa statului sau relaţiile internaţionale ale României", a explicat şi preşedintele Comisiei Juridice, deputatul PC Sergiu Andon.

El a menţionat şi tipul de fapte avute în vedere în legătură cu această infracţiune, subliniind că în nici un caz presa nu este avută în vedere în acest caz.

"Ne-am confruntat în anul 2005-2006 cu situaţia în care un anume demnitar român împuia urechile Comisiei Europene cu nişte minciuni privind situaţia reglementării penale la noi. Dezinforma pe hârtie, clar, dovedit, referitor la rămânerea în urmă, la data aceea, a reformei justiţiei la capitolul reglementări. Era o faptă de dezinformare de natură a periclita relaţiile internaţionale ale României", a arătat Andon.

"Am constatat cu stupoare că, prin grija acelui demnitar, cuvintele din articolul 168, indice 1, din Codul Penal, care incrimina fapta, dispăruseră, fiind trecute printr-o procedură legiferatoare fulgerătoare, în timpul căreia nimeni nu s-a gândit ce se urmăreşte. Acum se revine la o reglementare penală normală", a conchis Andon.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infracţiunea privind comunicarea de ştiri false, reintrodusă în Codul Penal de deputaţii jurişti.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Infracţiunea privind comunicarea de ştiri false, reintrodusă în Codul Penal de deputaţii jurişti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei