Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect secret de retragere a trupelor NATO din Afganistan, la summitul de la Bucureşti

Vineri, 4 Aprilie 2008 (16:41:15)

În timp ce, în mod public, NATO cere aliaţilor să suplimenteze numărul militarilor pe frontul din Afganistan, dincolo de uşile închise ale summitului de la Bucureşti, Alianţa a pregătit o strategie secretă de retragere, măsură srijinită de Germania, relatează Der Spiegel în ediţia electronică.
  Dacă până în prezent nimic din ceea ce s-a discutat cu uşile înschise, la summitul NATO de la Bucureşti, nu a scăpat presei, se pare că un document privind strategia de retargare a trupelor aliate din Afganistan a rămas un mister pentru jurnalişti, susţine Der Spiegel.

Unele voci afirmă că menţinerea secretului privind acest proiect este justificată de anumite detalii care ar putea compromite siguranţa trupelor NATO din Afganistan, în schimb altele au apreciat că documentul este prea controversat pentru a fi dat publicităţii.

Se pare că a fost efectuată o schemă privind etapele retragerii celor 47.000 de militari NATO aflaţi în prezent în Afganistan. Potrivit unor diplomaţi, au fost evidenţiate anumite repere, deşi o retragere nu va avea loc în viitorul apropiat.

Susţinerea Germaniei însă nu este întâmplătoare, subliniază sursa citată. Ministrul german al Apărării, Franz-Josef Jung, a evocat necesitatea realizării unui astfel de plan, în toamna lui 2007, la o reuniune NATO din Olanda, actualul document fiind bazat în principal pe ideile sale privind strategia de retragere.

În proiectul iniţial erau menţionate "securitatea în reţea" şi planul de reconstrucţie, ca având roluri esenţiale în Afganistan. Proiectul actual, în schimb, precizează foarte concret nivelul de consolidare al forţelor de securitate afgane înainte de plecarea trupelor NATO, numărul soldaţilor de care are nevoie armata afgană - 80.000 de militari, nivelul minim de competenţă al militarilor, dar şi o listă ce menţionează capabilităţile logistice ale armatei.

Date fiind aceste criterii, susţin experţii, retragerea ar putea începe mai devreme de 2015, deşi nu s-a stabilit încă o dată precisă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect secret de retragere a trupelor NATO din Afganistan, la summitul de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect secret de retragere a trupelor NATO din Afganistan, la summitul de la Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei