Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IMM-urile din panificaţie şi alte domenii pot depune cereri de finanţare UE de la 1 mai

Vineri, 4 Aprilie 2008 (14:19:19)


Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din sectoare precum panificaţia, producerea îngheţatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, începând cu 1 mai, pentru finanţări de până la trei milioane euro, printr-o schemă de ajutor de stat din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
  "Cererile se pot depune de la 1 mai, iar cinci luni consecutive, până la sfârşitul anului 2008, IMM-urile pot să facă depuneri. Dacă nu se consumă fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi şi anul viitor. Cei care vor să obţină această schemă de ajutor trebuie să urmărească acelaşi principiu ca şi la alte măsuri din cadrul PNDR", a declarat agenţiei MEDIAFAX Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii.

Instituţia a elaborat două scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile în cadrul măsurilor programului de dezvoltare rurală.

De prima schemă de ajutor pot beneficia IMM-urile din sectorul panificaţie, dulciuri şi produse zaharoase (fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase), îngheţată, alimente omogenizate şi dietetice (de exemplu lapte praf pentru sugari, lapte şi alimente pentru copii mici, alimente cu conţinut redus de calorii, pentru controlul greutăţii, pentru sportivi).

Totodată, sunt finanţate şi firmele care procesează produse agricole pentru obţinerea sau utilizarea energiei din surse regenerabile şi a biocombustibililor.

Valoarea estimată a ajutorului de stat care va fi acordat prin această schemă este de 118,1 milioane euro, fonduri nerambursabile (reprezentând 80% finanţare UE, 20% de la bugetul de stat).

Valoarea maximă a finanţării acordate pentru un singur proiect este de trei milioane euro, fondurile nerambursabile acoperind cel mult 50% din suma necesară investiţiei (40% în cazul regiunii Bucureşti-Ilfov).

Exemple de investiţii care pot fi finanţate sunt achiziţiile de utilaje, echipamente, mijloace de transport, construcţia sau modernizarea unor spaţii de producţie sau depozitare.

A doua schemă de ajutor de stat este destinată IMM-urilor din domeniul lemnului (uscarea lemnului, recoltarea, sortarea şi transportul de arbori, colectarea de rumeguş, prelucrarea lemnului), dar şi firmelor care colectează, sortează, ambalează sau depozitează, în scopul vânzării, ciuperci de pădure, fructe de pădure sau alte produse similare (muşchi, licheni, plante medicinale, flori şi frunze cu calităţi aromo-terapeutice).

Fondurile pentru această a doua schemă sunt de 110 milioane euro (80% fonduri UE, 20% fonduri de la bugetul de stat), iar valoarea maximă a finanţării este de două milioane euro pentru un proiect.

IMM-urile pot beneficia de schemele de ajutor dacă nu sunt considerate firme în dificultate.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat oficial la 3 martie, iar în prima sesiune, încheiată la 28 martie, au fost depuse 918 solicitări, în valoare totală de 728,7 milioane de euro.

A doua sesiune se derulează în perioada 2 -25 aprilie, iar proiectele depuse vor viza de asemenea trei măsuri, respectiv modernizarea exploataţiilor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea şi dezvoltare a satelor.

Fondurile alocate pentru a doua sesiune sunt de de 211,9 milioane euro. În total, până în 2013, România poate accesa prin PNDR fonduri UE de circa opt miliarde euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IMM-urile din panificaţie şi alte domenii pot depune cereri de finanţare UE de la 1 mai.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IMM-urile din panificaţie şi alte domenii pot depune cereri de finanţare UE de la 1 mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei