Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Decizia NATO privind Balcanii de Vest, dovada că nu e doar Alianţă militară, ci şi politică

Vineri, 4 Aprilie 2008 (15:57:15)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Formul Tinerilor Atlantişti, că decizia adoptată la summit-ul NATO în privinţa Balcanilor de Vest dovedeşte capacitatea organizaţiei de a fi nu doar o alianţă militară, ci şi una politică, vizionară.
  "Decizia adoptată la summit-ul NATO în privinţa Balcanilor de Vest arată capacitatea Alianţei de a fi nu numai o alianţă militară, ci şi una politică, vizionară, care a lăsat deschisă poarta către valorile alianţei noastre, pentru orice stat din regiune", a spus Băsescu

El a remarcat că nu mai puţin important este faptul că, prin concluzia summit-ului, Georgia şi Ucraina au garantată dorinţa Alianţei de a-i primi în interiorul ei ca membri NATO, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că, în mod evident, cele două ţări - Georgia şi Ucraina - sunt supuse unui intens proces de evaluare şi a menţionat că este posibil ca, în luna decembrie, să primească MAP. Băsescu a precizat că a făcut aceste observaţii pentru a arăta modul în care interesele României ca şi interesele oricărui alt stat s-au putut vedea reflectate în deciziile summit-ului de la Bucureşti.

Traian Băsescu a apreciat că "poate cea mai spectaculoasă" decizie de la summit este cea privind scutul anti-rachetă.

Preşedintele a precizat că în mod evident au existat şi există dubii în cadrul alianţei în această privinţă, dar a adăugat că NATO nu a cedat "presiunilor populiste" şi a adoptat o decizie conformă principiului indivizibilităţii aliaţilor. El a spus că, prin intermediul unui scut anti-rachetă NATO complementar cu cel al Statelor Unite va fi garantată securitatea României, a sudului Italiei, a Turciei, Bulgariei şi, în perspectivă, a unor ţări precum Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Albania şi Macedonia.

Traian Băsescu s-a referit şi la "întâmplarea nefericită" privind Macedonia, eveniment care în opinia sa a demonstrat că în mod egal un stat mic sau mediu are un cuvânt de spus în cadrul Alianţei. Potrivit preşedintelui, cu această ocazie "mecanismul intern al Alianţei a arătat că un stat care a avut interesele lezate a putut să spună «nu»".

Preşedintele a mai spus şi că summit-ul NATO a avut o pronunţată valoare democratică, menţionând în acest sens "capacitatea fiecărui membru de a-şi vedea interesele reflectate".

Băsescu a reamintit că, în timpul războiului rece, NATO era o alianţă militară, iar acum a devenit o alianţă care poate lua decizii politice, o alianţă care poate apăra interesele de securitate.

Traian Băsescu a încheiat mulţumind celor prezenţi şi declarându-se încrezător că aceştia s-au simţit bine în România. El a transmis invitaţilor în limba engleză că speră ca aceştia să părăsească România cu o impresie "acceptabilă".

În cadrul summitului de la Bucureşti liderii NATO au invitat Croaţia şi Albania să se alăture Alianţei militare occidentale, ceea ce nu s-a întâmplat şi pentru Macedonia, din cauza ameninţării Greciei de a-şi utiliza dreptul de veto pe fondul disputei pe tema numelui acesteia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Decizia NATO privind Balcanii de Vest, dovada că nu e doar Alianţă militară, ci şi politică .
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Decizia NATO privind Balcanii de Vest, dovada că nu e doar Alianţă militară, ci şi politică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei