Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aşteptând clienţi

Piaţa imobiliară, aproape de blocaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O piaţă în suferinţă. Acesta este diagnosticul pe care experţii l-au pus pentru piaţa imobiliară suceveană. Dacă acum câteva luni tranzacţiile se derulau într-un ritm ameţitor, de la începutul anului actele perfectate pentru vânzarea unor apartamente sau vile s-a redus substanţial. Nimeni nu poate şti când se va sfârşi această criză, dar analiştii şi consultanţii imobiliari nu cred că preţurile o vor lua în jos, aşa cum se aşteaptă cei care au de gând să-şi cumpere o locuinţă.

6 apartamente în 3 luni. Un număr insignifiant de tranzacţii intermediate de o agenţie imobiliară pe o piaţă care în urmă cu doar 4-5 luni avea o dinamică de câteva ori mai mare. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Suceava au câteva explicaţii pentru această scădere, dar cu toţii spun că semnalele pieţei nu prevesteau această criză.

„Avem zeci de imobile scoase la vânzare, dar clienţi foarte puţini. Statistic, cred că sunt mai puţin de jumătate de cereri, comparativ cu oferta”, a precizat Bianca Guină, reprezentant al Agenţiei Imobiliare Extrem.

Situaţia este identică şi la celelalte agenţii imobiliare din municipiul Suceava. Din acest motiv, cei care doresc într-adevăr să vândă un apartament au fost nevoiţi să mai reducă din preţ.

Mihael Avărvăroaie, reprezentant al Agenţiei Imobiliare AITI, a făcut o succintă radiografie a preţurilor, comparativ cu perioada de vârf a pieţei, din noiembrie-decembrie anul trecut.

Astfel, un apartament nedecomandat, cu o suprafaţă de 36 mp, situat în cartierul George Enescu, se vindea în toamna anului trecut cu aproximativ 47.000 de euro. Între timp, cumpărătorii oferă doar 44.000 - 45.000 de euro, dar şi aşa clienţii sunt rari.

Tendinţa de scădere cu 2.000 - 3.000 de euro pentru un apartament se menţine pentru toate zonele municipiului Suceava, inclusiv Centru.

 

Condiţiile de creditare, cauză a scăderii tranzacţiilor imobiliare

Creşterea dobânzilor şi garanţiile suplimentare solicitate de bănci în acordarea de credite imobiliare pare a fi unul dintre factorii importanţi care a dus la criza actuală de pe piaţa suceveană.

„Restricţiile pe care le întâmpină oamenii la bănci în contractarea unui împrumut are ca efect această scădere a numărului de clienţi. Din punctul meu de vedere s-a ajuns la un nivel maxim al pieţei şi cred că, dacă vor mai fi creşteri, acestea vor fi punctuale. De altfel, şi la nivel naţional se constată o stagnare sau chiar o uşoară scădere a preţurilor pentru metrul pătrat de construcţie”, a specificat Viorel Humeniuc, reprezentantul Agenţiei Imobiliare Domus.

O altă problemă este tendinţa de achiziţionare a unor imobile noi. Potrivit agenţilor imobiliari suceveni, cazurile în care oamenii preferă să mai aştepte pentru a reuşi să cumpere un apartament nou au devenit tot mai frecvente, în ciuda faptului că preţurile sunt mai mari decât în cazul unui apartament situat într-un bloc cu o vechime de 30 de ani.

 

Experţii imobiliari îi liniştesc pe cei care vând

Experţii în domeniu nu cred însă că se poate vorbi de o criză în adevăratul sens al cuvântului pe piaţa imobiliară. Bogdan Georgescu,

consultant imobiliar al firmei Colliers din Bucureşti, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară din România, a precizat că termenul corect care se poate folosi pentru a defini piaţa este cel de „încetinire a ritmului de investiţii”.

„Preţurile au crescut foarte mult anul trecut şi cred că oamenii încă nu s-au obişnuit cu noile preţuri. Atâta timp cât nu există mari proiecte imobiliare, aşa cum este şi cazul Sucevei, preţurile nu au cum să scadă. În momentul în care cumpărătorii se vor lămuri de acest lucru piaţa imobiliară va reveni la dinamica de anul trecut”, a spus Bogdan Georgescu.

 

 

Preţurile la chirii, în creştere

Dacă în privinţa tranzacţiilor putem vorbi de o scădere alarmantă, pentru apartamentele scoase la închiriere se dau adevărate lupte. Agenţii imobiliari suceveni spun că un apartament total utilat şi mobilat la standarde normale, din zona centrală, se închiriază cu 200-250 de euro/lunar, în timp ce în Burdujeni preţul mediu este de 180 de euro/lunar.

„Prin apariţia marilor lanţuri de magazine care urmează să se deschidă în cursul acestui an, preconizez că ne vom confrunta cu o adevărată criză a chiriilor. Vor fi cereri numeroase şi oferte puţine, ceea ce va duce la creşterea cuantumului chiriilor”, a declarat Mihael Avărvăroaie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa imobiliară, aproape de blocaj.
 Vizualizări articol: 4224 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Piaţa imobiliară, aproape de blocaj2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SPRE BINE trimis de
( 4 apr 2008, 11:42:38
FOARTE BINE.......SA TOT SCADA ...NU SE JUSTIFICA URIASELE PRETURILE CARE SE PRACTICA PENTRU IMOBILE........NORMAL CA AGENTIILOR LE CONVINE CA PRETURILE SA FIE CAT MAI MARI,DOAR ISI IAU COMISION....JOS CU AGENTIILE!!!
2.   O mica clarificare trimis de
( 4 apr 2008, 11:55:20
Agentiile imobiliare nu pot impune unui vanzator pretul pe un imobil oferit spre vanzare.De obicei cei ce vand un apartament consulta ziarele pentru a vedea cum sunt preturile la imobilele asemanatoasre cu al lor,dar nu stiu cum se face ca se uita doar la preturile cele mai mari.Am lucrat si eu in facultate la o astfel de agentie si pot spune ca o agentie serioasa prefera sa vanda un imobil sau doua intr-un timp scurt la preturi mai mici decat un imobil cu un pret exagerat de care nu este nimeni interesat si pe care il tine mult timp in baza de date a agentiei.
3.   Pt. FLO S-o crezi tu! trimis de
( 4 apr 2008, 12:20:41
Asta crezi tu. poate asta era policita agentiei in care ai lucrat tu...la un moment dat. eu sunt patita. mi-am cuparat anul trecut apartament si stiu cum e..... mergeti eventual la un anume domn Danut de la agentia casa mondo..... vorbea cu proprietarii sa urce sus pretul, apoi ...ca jumatate din impozit sa-l plateasca cumparatorul si alte chestii de-astea. ne- a confimat inclusiv fostul proprietar al apartamentului... asta dupa ce ne-a "saltat" pretul ...cu asa zisa noastra cota la impozit.... eram gata sa renuntam chiar. am facut reclamatie si la oficiul pentru protectia consumatorului...au spus ca nu e legal, dar... nu e de competenta lor, ci a finantelor..si ca le vor sesiza... si a ramas ca-n tren
4.   Pt oarecare trimis de
( 4 apr 2008, 12:39:49
pentru anumiti oameni nu trebuie generalizat.De exemplu ai mei au vandut un apartament in Burdujeni acum 3 ani.Au cerut un pret iar un domn de la o agentie a venit a vazut desore ce este vb si le-a recomandat alor mei sa mai scada la pret pt ca apart nu merita banii ceruti.dupa ce au scazut din pret si l-au adus la unul acceptabil in 3 zile apartamentul s-a vandut.Sa stii ca sunt si agentii in suceava conduse de anumiti domni si doamne care practica cele aratate de tine asta e adevarat
5.   Va mirati? trimis de
( 4 apr 2008, 13:10:01
cine sa cumpere apartamente si case oameni buni?cand salariile sunt care sunt,si preturile la toate sunt foarte piperate?de unde sa isi mai permita romanul sa cumpere o casa?iar cei care au furat sau au muncit in strainatate pe unde au putut in nici un caz nu cumpara apartamente sau case...prefera sa si le faca singuri.
6.   MOCA PT. EXCROCI trimis de
( 4 apr 2008, 13:25:10
S-A TERMINAT CU MOCANGEALA D-LE EXTREM.URMEAZA ZIUA SOCOTELILOR.
7.   Tranzactii trimis de
( 4 apr 2008, 13:49:26
de ce sa-i plingem pe cei de la agentii imobiliare? s-au imbogatit mai ceva ca politicienii. Nu exista agent care sa nu aiba in proprietate personala vile, cite 2-3 apartamente, de masini nici nu mai pomenesc. Sunt unii din ei care erau niste sarantoci, niste jegosi de nu dadeai doi bani pe ei si acuma sunt mari si tari, cei mai bogati din oras. Te sfideaza ca pe un gunoi. Pui alaturi un medic, un profesor, alaturi de un agent imnob.,, un pirlit ? nu, sub nici o forma. Asa le trebuie, vine rindul la fiecare. Si-au batut joc de oameni destui ani. ar trebui verificati de averile pe care le au.Sa-si justifice totul pina la ultimul ban.
7.1  RE: Tranzactii trimis de
( 5 apr 2008, 11:47:34
Ce????????? Facultate?????????? Pai facultate face in ziua de azi ORICINE are bani stimata doamna, nu-i un motiv de lauda. De asta sunt taxele astea exorbitant de mari la Stefan, de trei ori mai mari ca in Franta, de stai la examene mai ceva ca la paine pe timpul lui Ceausescu.Pentru ca e la moda sa faci facultate, singurul impediment sunt banii, doar nu va inchipuiti ca se invata ceva.........Suntem o tara de studenti, cea mai tare din lume si nu stim sa fecem nimic.O sa vedem repercusiunile mai tarziu, cand ne va intreba strainii ce stim sa facem nu ce facultate avem, ca asa e afara.Si preturile mari ale locuntelor din cauza agentiilor au ajuns asa, nu ne mai mintiti degeaba ca nu tine. 80-90 de mii de euro un apartament????????Maiculita da ce e din aur???? Pai ce casa imi fac nu va dati seama? Prosti sunt aia care dau atatia bani ca au furat si au de unde si care incurajeaza preturile astea.
7.2  RE: Tranzactii trimis de
( 5 apr 2008, 14:04:53
Cred ca ar trebui sa mai studiati piata si apoi sa veniti cu astfel de pareri.Am lucrat intr-o agentie imobiliara si stiu cat de mult se munceste.Nu este corect sa vorbiti asa despre niste oameni pe care nici macar nu-i cunoasteti, sau daca cunoasteti cativa sa nu-i bagati pe toti in aceeasi oala. Nu te obliga nimeni sa intri intr-o agentie imobiliara sa iti caute un apartament la fel cum nu te obliga nimeni sa vinzi un apartament printr-o agentie imobiliara. Daca nu am timp sa citesc anunturile din ziare si sa dau telefoane pe la vanzatorii de apartamente, persoane fizice, prefer sa merg la o agentie imobiliara, sa-mi caute ei. Mi se pare normal ca pentru serviciul pe care il presteaza sa ia si comision ca doar este munca lor.

Si nu cred ca preturile sunt mari din cauza agentiilor.

Mai interesati-va........
8.   Pt Ilona trimis de
( 4 apr 2008, 14:01:00
Stimata dna sau dsoara.Sunt director al unei astfel de agentii imobiliare si as vrea sa iti spun ca nu am nici case nici apartamente nici n masini.Cat despre descrierea ca sarantoci jegosi si alte apelative afla ca sunt unii printre noi care mai au si studii superioare,asa ca pana nu cunosti un om cu adevarat pastreaza-ti opiniile personale pentru dumneata.Nu cred ca ai apelat la un agent imobiliar vreodata si acesta ti-a bagat mana in buzunar.Te invit intr-o zi sa mergi impreuna cu mine pe teren sa vezi si tu cum se lucreaza,cum se vorbeste si cum se castiga un ban intr-o asemenea afacere
8.1  RE: Pt Ilona trimis de
( 4 apr 2008, 14:39:06
Asa sunt unii, daca vad pe cineva ca are o afacere, incepe sa improaste in stanga si-n dreapta. Probabil tovarasul de mai sus e un rebut al erei socialiste. Nu-ti baga nimeni mana in buzunar "ILONA".
8.2  RE: Pt Ilona trimis de
( 5 apr 2008, 11:49:47
Ce????????? Facultate?????????? Pai facultate face in ziua de azi ORICINE are bani stimata doamna, nu-i un motiv de lauda. De asta sunt taxele astea exorbitant de mari la Stefan, de trei ori mai mari ca in Franta, de stai la examene mai ceva ca la paine pe timpul lui Ceausescu.Pentru ca e la moda sa faci facultate, singurul impediment sunt banii, doar nu va inchipuiti ca se invata ceva.........Suntem o tara de studenti, cea mai tare din lume si nu stim sa fecem nimic.O sa vedem repercusiunile mai tarziu, cand ne va intreba strainii ce stim sa facem nu ce facultate avem, ca asa e afara.Si preturile mari ale locuntelor din cauza agentiilor au ajuns asa, nu ne mai mintiti degeaba ca nu tine. 80-90 de mii de euro un apartament????????Maiculita da ce e din aur???? Pai ce casa imi fac nu va dati seama? Prosti sunt aia care dau atatia bani ca au furat si au de unde si care incurajeaza preturile astea.
9.   Caz concret trimis de
( 4 apr 2008, 14:36:00
apartament pe care vanzatorul cere 84ooo euro agentia vrea sa-l vanda cu 91ooo ! uite de aia nu are ursul ochelari de soare.....fiecare vrea sa devina becali dintro tranzactie.....nici chiar asa.....
9.1  RE: Caz concret trimis de
( 5 apr 2008, 20:07:02
dar vanzatorul plateste comisionul agentiei din cei 84 000 euro? sau el vrea 84 000 euro in mana? Asta e problema. Comisionul este cam 1% din valoarea tranzactiei. De obicei vanzatorii vor sa-si vanda apartamentele prin agentie, agentul imobiliar sa-i aduca clienti dar el sa nu plateasca nici un comision, chiar daca i se face un serviciu, pentru ca singur un apartament la asa un pret il vinde in ani de zile.Si nu ii convine ca din cei 84 000 euro sa dea agentiei comisionul, asa ca mareste pretul apartamentului cu valoarea comisionului. Sa platesca cumparatorul 2 comisioane.Este corecta atitudinea vanzatorului??? cumparatorul plateste actele la notar si practic si 2 comisioane pentru agentia imobiliara.Nu agentia mareste pretul, ci vanzatorul.....O persoana care isi permite sa cumpere un apartament de 84 000 euro nu prea sta sa rasfoiasca ziarele in cautare de apartartamente si sa vizioneze toate stifturile.Merge la o agentie si spune exact ce vrea si agentia ii cauta.
10.   Oarecare trimis de
( 4 apr 2008, 15:10:19
Normal preturile ar trebui sa scada pentru ca apartamentele vechi nu merita sumele astea exorbitante, este adevarat ca unele agentii duc o politica de majorare a preturilor cum vor ei, iar unii sunt mai constienti si atunci incearca sa invete oamenii si sa ii indemne ca oamenii sa vinda la un pret corect. Oricum preturile sunt mari la apartamentele Vechi si chiar si la cele Noi, sa nu uitam ca viata la casa este mult mai buna decit cea la bloc daca ai aceleasi conditii. Parerea mea este ca ar trebui sa scada mult preturile la apartamente tinind cont de salarii, costuri intretinere si calitate. Nimic nu se compara cu viata pe pamint, acolo unde poti face ce vrei si cind vrei si preturile sunt undeva tot pe acolo la o constructie.

11.   Cei care cumpara trag tiapa la gentii trimis de
( 4 apr 2008, 15:15:00
cei care cumpara trag tiapa agentiilor ca nu se justifica comisioanele incasate asa ca realitatea este alta

12.   Specula trimis de
( 4 apr 2008, 15:36:12
preturile sunt enorme nu au legatura cu puterea de cumparare a oamenilor normali dar daca sunt unii care aduna asemenea sume si merita sa-si dea toata averea pe un apart n-au decat. oricum multi cumpara in ideea ca vor vinde mai scump.preturile in Ro sunt mai scumpe ca in Germania iar puterea de cumparare a oamenilor obisnuiti din cele doua tari nu se compara.daca o sa am vreodata o asemenea suma de bani tot nu o sa-i dau pe un apart sa imbogatesc speculantii
13.   Jecmaneala e pe primul loc!!!!!!!! trimis de
( 4 apr 2008, 17:02:13
Oameni buni, va legati de preturile ridicate de la apartamente, dar nu se ia in discutie calitatea unui ap nou? Am cunoscut o echipa de constructori care mi-au povestit cum se lua sefu" de ei sa termine mai repede sa lase detaliile, sa acopere, s.a.m.d......Sunt f putini meseriasi care lucreaza "ca la ei acasa". Stau intr-un bloc nu f. nou si aum cateva luni mi-am schimbat geamurile si am ales firma SEMN GROUP crezand ca-s seriosi dupa cum m-a aburit unu de acolo (nu-i dau numele). Echipa care le-a montat si-a batut joc, trebuia sa stai cu ochii pe ei ca pe niste copii de gradinita. Timpul trece, leafa (si ciubucul) merge, noi cu drag muncim...Sincer va spun am avut mare incredere in abureala aluia....Si tot asa se fac si noile blocuri, noile apartamente din mansarde... Pacat! Initial am vrut sa ma adresez O.J.P.C.....dar....le faceam lor rau si....ASTA E.....
14.   Oftica trimis de
( 4 apr 2008, 19:38:04
mosilor !!! cine se crede profesor sau doctor, sa-si faca meseria si lasati agentii imobiliari sa castige bani ca sunt baieti destepti. Ofticosii sa stea pe internet. Felicitari agentiilor ca exista o piata imobiliara la vedere si nu ascultam toate povestile proprietarilor care detin ****uri de imobile pe care si le prezinta ca niste bijuterii. Inca odata felicitari celor care au avut inspiratia sa-si faca o agentie imobiliara in aceste vremuri. Bafta !
15.   Oftica trimis de
( 4 apr 2008, 20:21:03
esti un prost wa,kako.
16.   Exagerarea preturilor trimis de
( 4 apr 2008, 20:51:41
in urma cu 8 ani am vrut sa vand un apartament 2 D in GE cu 12500 $ si cu acei bani puteam lua un apartament si o garsoniera in Burduj. Acum preturile s-au cam egalat. Idee e ca in urma cu 8 ani nu castigam cu prea putin fata de prezent, salariile nu erau cu muuuult mai mici fata de acum. Mai adaugam 30-40% la valoare de atunci si ajungem la salariu din 2008. Insa pana in prezent, preturile imobilelor au crescut de 5-6 ori. E imposibil ca un salariat care castiga in cel mai fericit caz 1000 lei sa plateasca ptr un apart cu 2 C 55.000E. E aberant. Cash doar cand va castiga la Loto si prin credit nu iti da nici o banca atatia bani. Sa zicem ca vinzi toata familia ca sa achiti cei 55.000 E, dar mai ai costuri de cateva mii la notar plus reparatiile pe care trebuie sa le faci, ca o casa moderna in care sa iti muti mobila si hainele costa cu mult peste 60-65.000 E. Mai bine iti faci casa ca ajungi la 80.000 E (daca ai deja pamantul) si ai si mai mult de 50 mp, ai gradina, ai garaj, ai aer.
17.   Haha trimis de
( 4 apr 2008, 23:17:21
florin b e probabil un idiot care asa cum zice kiko e ofticat. HAHAHAHAHA.....
18.   PRETURILE trimis de
( 6 apr 2008, 21:29:59
EU ZIC CA BLOCURILE ASTEA VECHI SI URATE...CARE AU PRETURI MARI SA FIE DEMOLATE.....CUM POTI CERE 60 000 EUR PE UN AP CU 2 CAM LA BUCOVINA (DE PE VREMEA CAND ERA MAMA FATA)...CAND UNUL CARE ABIA SE CONSTRUIESTE IN ACEEASI ZONA.....E 70 000 EUR....ASTA NU MI SE PARE CORECT......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei