Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iuşcenko: Ucraina nu e un produs al războiului rece, ci un stat suveran şi independent

Vineri, 4 Aprilie 2008 (13:44:47)

 Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a declarat, vineri, în conferinţa de presă comună susţinută împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, că Ucraina nu este un produs al războiului rece, ci e un stat suveran, având drepturi depline de a-şi formula politica de securitate.

Preşedintele ucrainean a spus că joi Ucraina a primit un text foarte puternic şi foarte clar privind perspectivele sale de a adera la NATO, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei alte ţări. El a menţionat că niciun stat membru al Alianţei nu a avut obiecţii privind decizia luată în cazul Ucrainei.

Iuşcenko a precizat că, de altfel, este pentru prima dată când o ţară care a supravieţuit comunismului timp de 75 de ani a solicitat aderarea la NATO.

"Suntem singurul stat non-membru care ia parte la toate operaţiunile NATO, ceea ce arată că suntem devotaţi valorilor europene şi euroatlantice", a spus preşedintele Ucrainei.

El a adăugat că Ucraina nu este un produs al războiului rece. "Ucraina este un stat independent, suveran şi are drepturi depline de a-şi formula propria politică de securitate", a mai spus preşedintele Ucrainei.

Iuşcenko a menţionat că prin decizia adoptată joi NATO şi-a asumat un obiectiv foarte clar pentru Ucraina.

"Ieri (joi - n.r.) am primit un text foarte clar şi foarte categoric privind viitoarea aderare a noastră la NATO", a declarat preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko.

El a menţionat că "nu este un politician naiv şi înţelege foarte bine care sunt dezbaterile şi obstacolele despre care se discută", dar "este pentru prima dată când se trimite o cerere către NATO din partea unei ţări care a supravieţuit după atâţia ani de comunism, iar aceste probleme sunt înţelese de către Ucraina".

Iuşcenko a mai arătat că nu a "existat nici o ţară din Europa care să fi plătit un preţ atât de greu pentru propria ei suveranitate", iar Ucraina s-a bucurat pentru că în cadrul summit-ului s-a ajuns la un compromis important, şi anume că nu vor exista zone în Europa care să nu fie asigurate de scutul antirachetă.

Preşedintele ucrainean a menţionat că s-a bucurat pentru aprecierea venită din partea liderilor statelor membre NATO pentru "contribuţia adusă de Ucraina la securitatea internaţională".

"Ucraina are speranţa că din partea comunităţii internaţionale se vor aprecia toţi paşii făcuţi pe drumul spre independenţă", a mai declarat Iuşcenko, adăugând că statul ucrainean a fost "unul dintre primele care a refuzat arsenalul nuclear, respectiv staţiile de lansare de rachete nucleare".

Preşedintele Ucrainei a ţinut să menţioneze şi rolul pe care ţara sa îl are în asigurarea securităţii internaţionale.

"Suntem singurul stat care nu este membru NATO dar care participă la toate acţiunile de păstrare a păcii dezvoltate de Alianţă, ceea ce arată că ţinem la principiile democraţiei şi demonstreză contribuţia noastră la politicile aplicate de Alianţa Nord-Atlantică", a mai declarat Iuşcenko.

El a ţinut să îi mulţumească personal secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. "Ştiu cât de greu a fost şi de câte eforturi a fost nevoie, pentru că aţi dat dovadă de răbdare, de o minunată înţelepciune şi trebuie să vă spun că toate acestea sunt apreciate la un înalt nivel în Ucraina", i-a spus Iuşcenko oficialului NATO.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iuşcenko: Ucraina nu e un produs al războiului rece, ci un stat suveran şi independent.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iuşcenko: Ucraina nu e un produs al războiului rece, ci un stat suveran şi independent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei