Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bulgaria recunoaşte în premieră uciderea unor transfugi în perioada comunistă

Vineri, 4 Aprilie 2008 (16:02:04)

Bulgaria a recunoscut vineri, pentru prima dată, că a ucis persoane care încercau să părăsească ilegal spaţiul delimitat de Cortina de Fier în perioada comunistă, relatează AFP.
  "Am stabilit că cel puţin doi est-germani au fost ucişi în timp ce încercau să fugă prin Bulgaria în 1974 şi 1988", a declarat un purtător de cuvânt al comitetului oficial care se ocupă de examinarea arhivelor comuniste, Ekaterina Bonceva, precizând că nu este vorba decât de primele rezultate.

Istoricii apreciază că după căderea Cortinei de Fier în 1989, mai multe zeci, chiar 100, de cetăţeni ai Blocului de Est au fost ucişi de grănicerii bulgari în timp ce încercau să treacă în Turcia sau Grecia. Sofia nu a recunoscut până în prezent nici un caz.

Căutările de dovezi au fost relansate în martie, după ce un cercetător de la Universitatea Oldenburg din Germania, Stefan Appelius, a afirmat că a strâns probe, sprijinite de indentităţi, că au fost ucise cel puţin 18 persoane din cele 845 care au încercat să fugă pe la frontiera bulgară.

Într-un interviu acordat cotidianului New York Times, Appelius estimează că circa 4.500 de persoane au încercat să părăsească ilegal Blocul comunist prin Bulgaria şi că circa 100 dintre ele au fost ucise.

Potrivit comitetului oficial, grănicerii bulgari primeau câte 20 de zile de concediu suplimentare şi un ceas pentru interceptarea fiecărui transfug.

Bonceva a precizat că arhivele dovedesc că serviciile bulgare întreţineau legături strânse cu STASI, poliţia secretă est-germană, şi că germanii din est interceptaţi erau trimişi în ţara lor.

Comitetul nu a stabilit până în prezent că, aşa cum a precizat Appelius, primele erau virate de autorităţile de la Berlin-Est grănicerilor bulgari care interceptau germani din RDG.

Considerată drept unul dintre cei mai loiali sateliţi ai Moscovei, Bulgaria a fost citată în cazul asasinării cu o umbrelă otrăvită a disidentului Gheorghi Markov la Londra, în 1978, şi în tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea în 1981.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bulgaria recunoaşte în premieră uciderea unor transfugi în perioada comunistă.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bulgaria recunoaşte în premieră uciderea unor transfugi în perioada comunistă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei