Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii cere autorităţilor sanitare să ia măsuri de prevenire a rabiei la om

Vineri, 21 Martie 2008 (17:38:47)

 Ministerul Sănătăţii a cerut autorităţilor sanitare să ia măsuri de prevenire a rabiei la om, după ce Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a semnalat creşterea de peste patru ori a cazurilor de turbare la animale în acest an faţă de anul trecut.
  Potrivit datelor transmise la Ministerul Sănătăţii de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în luna ianuarie 2008 au fost înregistrate 93 de cazuri de rabie (confirmate de laborator) şi două suspiciuni, faţă de 21 în perioada similară a anului 2007.

Pe lângă creşterea numărului cazurilor de rabie, specialiştii au semnalat faptul că în acest an au fost identificate animale turbate în 28 de judeţe, în timp ce în ianaurie 2007 boala a afectat animalele din 15 judeţe.

Din totalul celor 95 de cazuri de rabie, 82 au fost la vulpi, cinci la câini, patru la pisici domestice, două la capre şi câte una la o pisică sălbatică şi o oaie. Cele mai multe animale turbate au fost identificate în judeţele Gorj (15), Cluj (12), Suceava (şapte), Vaslui (şase şi o suspiciune), Sibiu (şase), Bacău (cinci), Iaşi (patru), restul judeţelor având între unul şi trei cazuri de turbare.

Întrucât aria de răspândire a cazurilor de rabie la animale cuprinde practic aproape toată ţara, reprezentanţii Autorităţilor de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti recomandă populaţiei să respecte măsurile de prevenire a rabiei.

Astfel, pentru a evita posibilitatea transmiterii acestei afecţiuni mortale la om, reprezentanţii Autorităţilor de Sănătate Publică le recomandă oamenilor să nu atingă animalele sălbatice, mai ales pe cele cu un comportament ciudat, nici măcar cadavrul acestora. De asemenea, este interzisă jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte.

Totodată, sanitarii recomandă să nu fie atinşi câinii care s-au luptat cu animale salbatice bolnave de rabie sau care au atins cadavrul acestor animale, întrucât saliva persistă pe blana câinelui.

În cazul în care o persoană este muşcată sau zgâriată de câini, pisici, animale salbatice (vulpe, lup), trebuie să anunţe urgent medicului, dar şi veterinarul din cea mai apropiată zonă.

Până la sosirea medicului, persoana care a fost muşcată de un animal posibil bolnav trebuie să spele imediat cu apă şi săpun sau cu un antiseptic rana sau zgârietura care a venit în contact cu saliva animalului.

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că în 2008 nu a internat niciun caz sau suspiciune de rabie la om. "În general, avem unul, cel mult două cazuri de rabie pe an la om", a mai spus managerul.

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti, conferenţiar Adrian Neacşu, a precizat că sanitarii trebuie să informeze populaţia chiar dacă în Capitală nu au fost înregistrate cazuri de rabie la animale.

"Trebuie să pregătim populaţia să fie prudentă şi să intervină urgent, întrucât oricine poate să fie pus în situaţia de a întâlni astfel de animale, mai ales că au fost semnalate cazuri de animale turbate în 28 de judeţe", a adăugat Neaşcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii cere autorităţilor sanitare să ia măsuri de prevenire a rabiei la om.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii cere autorităţilor sanitare să ia măsuri de prevenire a rabiei la om0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte