Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Cum am ajuns la ”lingăi” versus ”tonomate”?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Când scriam săptămâna trecută că Traian Băsescu manifestă o gândire tot mai sectară, nici nu mă gândeam că Preşedintele se va grăbi să confirme prin declaraţiile spectaculoase despre ziariştii tonomat. Întreg scandalul declanşat de acele declaraţii a luat forma obişnuită a retoricii pro şi anti Băsescu. Cei care nu îl suportă s-au solidarizat cu cei atacaţi, publicul pro-Băsescu a spus că bine le-a făcut. Retorica pro-anti abuzează principiile. Convins că voi reuşi să enervez ambele tabere, încerc mai jos să răspund la câteva întrebări de principiu.

Sunt ziariştii tonomate la comanda patronilor?

Cred că prin critica aruncată către Cristoiu, Nistorescu, Ciutacu et comp, preşedintele Băsescu a comis o greşeală de logică: respectivii ar presta jurnalism cu direcţie contra bani de la patroni. Eu am o părere mai bună despre aceşti oameni şi nu cred că se întâmplă asta. Eu am încredere în ei că pot fi ilogici, rău-voitori şi grobieni pe cont propriu. Dar respectă însă ei acelaşi principiu pentru cei cu care nu sunt de acord? Sunt deja ani de zile de când Cristoiu et comp. acuză pe oricine scrie pro-Băsescu că este lingău, năimit, oficină, parazit, trepăduş şi altele. Cărtărescu, Liiceanu, Traian Ungureanu, Sever Voinescu nu pot să scrie despre Băsescu fără a fi acuzaţi că ar fi format o camarilă de slugoi (deşi ei nu iau bani de la Băsescu, deci nici măcar legătura pecuniară prezentă în cazul celorlalţi nu există). Cred că trebuie aplicată aceeaşi măsură tuturor: nu poţi să spui că cei cu care eşti tu de acord gândesc cu capul lor, iar ceilalţi sunt teleghidaţi. Victor Ciutacu se arată pe drept cuvânt iritat că se scrie ”ciutacii”, numele său devenind substantiv comun. Ciutacu are tot dreptul să-şi apere numele, dar m-aş fi bucurat să manifeste aceeaşi grijă când în ziarul pe care îl conduce se scria despre ”tuluşi”, stâlcind numele procurorului de la DNA.

Nu mă mir că Băsescu gândeşte în termeni de ”tonomate”. Mă mir doar că oameni care ne cer să credem că nu sunt teleghidaţi de patroni (şi eu îi cred) ne spun mereu că cealaltă tabără este teleghidată de Băsescu. De ce nu ne putem acorda prezumţia că putem fi tâmpiţi pe barba noastră?

Altă întrebare: prejudiciază Băsescu funcţia prezidenţială? Da, e limpede. Băsescu s-a enervat şi a transformat totul într-o trântă golănească. Nu e ceea ce mulţi dintre noi aşteptau de la un preşedinte. El continuă să confere funcţiei prezidenţiale un caracter ceva mai profan. E o chestiune de gust. Din cauza căreia pierde mulţi alegători şi va câştiga alţii.

În fine, este acest război o ameninţare pentru libertatea presei? Când se enerva, Năstase tăia fondurile de publicitate şi o punea pe Dorina Mihăilescu, zbirul său în relaţiile cu presa, să sune prin redacţii ca să nu mai fie invitaţi cei cu pricina pe la televizor. E o chestiune de caracter până la urmă: Năstase te lucra eficient, unde îl durea pe patron, Băsescu se enervează şi scuipă înapoi. Am văzut că atât Clubul Român de Presă, cât şi Asociaţia Jurnaliştilor din România au reacţionat dur. Cred că s-au grăbit. Spre deosebire de Năstase, Băsescu nu a folosit instituţiile şi fondurile de stat pentru a reduce la tăcere nişte ziarişti. Sunt ridicoli cei care se dau victime şi apar zilnic la televizor. Dacă aşa cred ei că era în stalinism, nu au decât să îşi exhibe incultura istorică.

Se tot spune că Băsescu a atacat presa. Când făcea generalizări fără să dea nume, ne supăram că atacă o întreagă breaslă. Când dă nume, ne supărăm că de ce dă nume. Eu nu mai înţeleg. Nu înţeleg de ce trebuie să fiu solidar cu Ion Cristoiu. Cristoiu a fost criticat public în legătură cu relaţia sa cu patronul. Relaţia unui ziarist cu patronul este o chestiune de interes public, dată fiind influenta ziariştilor. Băsescu greşeşte, dar se referă la o chestiune de interes public. Cristoiu nu a fost arestat, nu a fost hărţuit, nu a fost concediat la presiunea statului. Dacă s-ar fi întâmplat aşa, atunci m-aş fi solidarizat cu el şi ar fi fost o chestiune ce ţine de libertatea presei. Dar Cristoiu a fost atacat de către cineva pe care îl critică zilnic. Băsescu a folosit împotriva sa o retorică cu o premisă paranoidă. Cristoiu este maestru în retorica cu premise paranoide (explică totul pe baza principiului ”spune cine beneficiază şi îţi spun cine a organizat conspiraţia”). Victor Ciutacu a scris că o colegă de presă este proastă pentru că a pus întrebări care l-au enervat. A atacat Victor Ciutacu presa când a făcut-o proastă pe ziaristă sau doar a fost mârlan la adresa acelei ziariste?

Nu e un caz în care e implicată libertatea presei. Şi nu înţeleg ce atâta mirare. De unde această pretenţie că tu poţi să toci zilnic pe cineva şi ăla nu are voie să scuipe înapoi? Traian Băsescu a scuipat înapoi. Doare? Probabil că da. La câtă audientă face şi la cât de priceput este în a scoate porecle (o să vorbim multă vreme de acum înainte de ”tonomate”), atunci cred că doare. Dar asta e o problemă de conflict politic între un politician şi nişte personaje publice care îl contestă. Un conflict în care se foloseşte mult noroi. Atât.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum am ajuns la ”lingăi” versus ”tonomate”?.
 Vizualizări articol: 2531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Cum am ajuns la ”lingăi” versus ”tonomate”?2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tonomatele de la suceava trimis de
(21 mar 2008, 11:43:52
si tu esti un tonomat si prestezi aceeasi activitate ca restul din presa Suceveana si esti convins ca nu poti face presa fara sa ai o sluga care sa te adape cu mult moluz

fara reclama si partide voi presa suceveana de mizeriie va-ti duce la prasit stii cum si �n ce condisii va vindeti marfa
2.   Mai nimic trimis de
(21 mar 2008, 18:36:46
Un articol amestec de analiza ce se vrea lucida cu o serie de idei ce denota capacitate medie[ca sa nu zicem submedie. Surprinzator pentru un ziarist tanar
3.   Ce-ar trebui? trimis de
(21 mar 2008, 19:17:37
Pentru a proba hartuirea. nu ajung etichetarile ce au fost facute unor colege de-ale dumitale? Ar trebui, eventual, ceva intalniri pe la parchete cu acuzatii gen"atentat la siguranta statului prin folosire a 635 litere impotriva PRESEDINTELUI" sau, mai convingator, o disparitie ori o crima cu autor necunoscut[vezi crima de ieri din Rusia]? Tineretea nu-i o scuza pentru a ignora pericolul aparitiei unui om care gandeste pentru toti? Surprinzatoare anchiloza la varsta asta! Nu sunt fan al niciunui personaj poolitic, dar am trait si stiu cat de usor si perfid se poate insinua dictatura. In 1965, Ceausescu era iubit de 80% dintre romani!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte