Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2012 - Anul XVII, nr. 14 (4919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MDRT:Legea publicităţii,în vigoare după modificarea datei limită pentru amplasamente deja autorizate

Joi, 19 Ianuarie 2012 (15:32:12)

Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, elaborată la iniţiativa MDRT, va putea fi aplicată după modificarea de către Parlament a datei-limită până la care mijloacele de publicitate pot fi menţinute în amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012, conform deciziei CCR.

O prevedere din legea publicităţii outdoor a fost declarată neconstituţională, judecătorii Curţii Constituţionale (CC) admiţând, miercuri, cu unanimitate de voturi o sesizare USL, care a reclamat neconstituţionalităţi ale actului normativ.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că sintagma «dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012» cuprinsă în art.56 alin.(1) din Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al CC remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Respectivul alineat prevede că "mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012".

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) remis joi agenţiei MEDIAFAX, în acest condiţii, această dată este anterioară momentului promulgării legii.

"MDRT a avut iniţiativa Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate ca urmare a dezorganizării şi a modului haotic în care este realizată în prezent publicitatea stradală în majoritatea localităţilor din ţară. Legea stabileşte cadrul general prin care autorităţile administraţiei publice locale vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate şi adaugă condiţii mai restrictive gândite pentru a proteja aspectul vizual al localităţilor şi siguranţa cetăţenilor", precizează ministerul.

Legea va interzice, printre altele, acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafeţelor vitrate ale clădirilor, precum şi amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de artă monumentală, pe clădirile reprezentând monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, în intersecţii, în sensurile giratorii şi în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere. Legea mai prevede că regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate, iar, în procesul de stabilire a regulamentului, vor fi consultaţi şi specialişti din urbanism, arhitectură, design şi peisagistică.

După promulgare, autorităţile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii, inclusiv cu desfiinţarea construcţiilor/amplasamentelor care nu vor respecta prevederile legale. MDRT, prin instituţiile din subordine şi în conformitate cu atribuţiile sale actuale, va urmări respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte amplasarea mijloacelor de publicitate stradală şi va putea interveni acolo unde se constată lipsă de acţiune la nivel local.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a explicat că această lege este absolut necesară dacă se doreşte ca oraşele noastre să arate civilizat şi să fie atractive şi sigure pentru turişti şi pentru locuitorii lor.

"Am întâmpinat o opoziţie foarte mare la adresa acestei legi din partea reprezentaţilor industriei, care au interese de sute de milioane de euro. Ca oricare cetăţean, însă, şi eu sunt deranjată de aspectul pe care Capitala şi alte oraşe au ajuns să-l aibă din cauza miilor de panouri, bannere şi firme care atârnă peste tot. Capitala, ca să iau cel mai rău exemplu, arată astăzi ca un bazar în care ne-am scos cu toţii cearşafurile la uscat. Nu interzicem publicitatea stradală, vrem doar să o transformăm într-o activitate civilizată, care să nu agreseze vizual cetăţenii şi să nu pună în pericol siguranţa publică. De multe ori, panourile sunt amplasate în puncte cu vizibilitate pentru firma care-şi promovează produsul, dar care afectează traficul auto şi pietonal. Dacă vrem ca oraşele noastre să arate civilizat şi să fie atractive şi sigure pentru turişti şi pentru locuitorii lor, această lege trebuia adoptată. Niciunde în Europa nu este haosul de la noi în centrele oraşelor, clădiri de patrimoniu acoperite de bannere publicitare, panouri care ascund semne de circulaţie sau care blochează trei sferturi din trotuare! Este o lege pe cât de contestată de cei cu interese, pe atât de necesară oamenilor de rând!", a declarat ministrul Elena Udrea, potrivit comunicatului MDRT.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MDRT:Legea publicităţii,în vigoare după modificarea datei limită pentru amplasamente deja autorizate.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MDRT:Legea publicităţii,în vigoare după modificarea datei limită pentru amplasamente deja autorizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei