Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2012 - Anul XVII, nr. 14 (4919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Freedom House:România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua

Joi, 19 Ianuarie 2012 (17:07:07)

Ţările central şi de est-europene reuşesc să facă faţă crizei economice fără a fi erodate instituţiile democratice fundamentale, deşi multe state au economii vulnerabile la corupţie, riscând, inclusiv România, să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua, constată Freedom House.

Protestele care au afectat Rusia după scrutinul parlamentar "marcat de fraude" din decembrie 2011 "au reamintit că niciun regim autoritarist, oricât de sofisticate ar fi metodele sale, nu este imun la solicitările pentru schimbare", observă organizaţia Freedom House în raportul privind libertăţile democratice pe anul 2011.

"Rusia nu este în niciun caz singură din punctul de vedere al vulnerabilităţii la nemulţumirea generală faţă de regimurile autoritariste. La 20 de ani de la destrămarea URSS, majoritatea statelor din zona Europa-Asia încă sunt conduse de regimuri autocratice într-o formă sau alta. Dacă înainte de 2011 fenomenul preşedintelui pe viaţă era asociat cu regiunea Orientului Mijlociu, acum se aplică în principal liderilor din fostul spaţiu sovietic", precizează Freedom House.

"Tentaţiile autoritariste reprezintă ameninţări chiar şi în statele cu istorii recente în domeniul democraţiei. Astfel, Ucraina a suferit un declin major din cauza acţiunilor preşedintelui Viktor Ianukovici de zdrobire a opoziţiei politice prin o multitudine de tactici antidemocratice, inclusiv prin condamnarea fostului premier Iulia Timoşenko. Şi alte ţări care au avut revoluţii colorate se confruntă cu probleme. Kîrgîzstanul, care în 2010 s-a confruntat cu o revoltă împotriva preşedintelui autoritarist, a organizat alegeri generale considerate relativ corecte. Cu toate acestea, rămân clivaje profunde între majoritatea kîrgîză şi minoritatea uzbekă şi au fost înregistrate doar mici progrese pentru aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de protestele antiuzbece din 2010. În Georgia, preşedintele Mihail Saakaşvili este criticat în continuare pentru eforturile de marginalizare a potenţialilor lideri ai opoziţiei", explică Freedom House.

"În Azerbaidjan, regimul Ilham Aliev a recurs la forţă pentru reprimarea demonstraţiilor, activiştii opoziţiei au fost încarceraţi, presa internaţională a fost neutralizată, iar aparatul de stat a fost utilizat pentru evacuarea din case a cetăţenilor, în cadrul unor proiecte imobiliare grandioase. (...). În Belarus, regimul Aleksandr Lukaşenko a arestat numeroşi lideri ai opoziţiei, adoptând o serie de măsuri politice bizare (...) pentru reprimarea acţiunilor publice de nemulţumire", precizează raportul.

"În contract, pentru cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est şi a ţărilor baltice, anul 2011 se remarcă prin abilitatea ţărilor de a face faţă crizei economice fără a fi erodate instituţiile democratice fundamentale. În acelaşi timp, numeroase ţări central şi est-europene rămân vulnerabile din cauza stării economice precare, din cauza combinării intereselor politice şi de afaceri şi din cauza corupţiei. Letonia, Bulgaria, România şi Balcanii de Vest riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică din Europa persistă", atrage atenţia Freedom House, subliniind că Ungaria ar putea avea cele mai mari probleme din zona Europei Centrale, din cauza Constituţiei controversate adoptate de Guvernul condus de Viktor Orban.

Revoltele înregistrate în ţările arabe în ultimul an constituie cea mai semnificativă provocare la adresa regimurilor autoritariste după înlăturarea regimurilor comuniste de tip sovietic. "Într-o regiune care părea imună la schimbările democratice, coaliţii de activişti reformişti şi cetăţeni obişnuiţi au reuşit să înlăture dictatori care se aflau la putere de zeci de ani. În unele cazuri, protestele şi revoltele au fost urmate de începerea implementării unor sisteme democratice. La sfârşitul anului 2011, două state cu istorii în fraudarea alegerilor - Tunisia şi Egipt - au organizat alegeri catalogate competitive şi credibile, iar libertatea de exprimare a început să se răspândească în ţările din Orientul Mijlociu", constată Freedom House.

"Din nefericire, câştigurile obţinute în Tunisia şi, într-o măsură mai mică, în Egipt şi Libia, au fost umbrite de alte tendinţe dubioase din regiune. Într-adevăr, înlăturarea autocraţilor din aceste ţări a provocat reacţii violente în multe alte state, cel mai notabil în Siria, unde până la sfârşitul anului dictatura Bashar al-Assad omorâse peste 5.000 de persoane în acţiunile de reprimare a protestelor antiguvernamentale. Acţiuni de reprimare similare, de o amploare mai mică, au avut loc în Bahrain şi Yemen", subliniază Freedom House.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Freedom House:România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Freedom House:România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei