Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2012 - Anul XVII, nr. 14 (4919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Drama agriculturii (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până la urmă, în agricultura României, „restitutio in integrum” s-a tradus prin... distrugere integrală: „Deși colectivizarea și decolectivizarea au fost procese cu  țeluri diametral opuse, ambele s-au efectuat samavolnic. În primul caz, brutalitatea și violența au copiat modelul sovietic impus, în al doilea caz, excesele și devastările vădeau frustrarea și prostia vindicativă.” S-a ajuns la o fărâmițare excesivă a gliei și la mărunte exploatații de subzistență – dacă nu, în sumedenie de cazuri, pământul rămânea nelucrat. Const. Dropu crede, pe bună dreptate, că solul național este „spațiul vital al națiunii”, e ca „limba poporului, care, ca și steagul țării, care nu pot fi scoase la vânzare așa cum un amărăștean ajuns la anaghie își vinde brăcinarii în talcioc”.
Citam în acest colț de gazetă, în urmă cu ani, exclamația uimită a lui David Garst, președintele Corporației Fermierilor Americani; o reproduc din vechiul articol, fiindcă-și păstrează amara actualitate: „Prin fărâmițarea exploatațiilor agricole ați dat agricultura cu 100 de ani în urmă. Ceea ce ați făcut prin divizarea pământului după 1989 este o crimă.”  Și, în altă parte, același Garst: „Ați vrut să eliminați comunismul și ați instaurat sărăcia”. Autorul trece în revistă marile distrugeri postdecembriste, începând cu lucrările de îmbunătățiri funciare, continuând cu instalațiile de irigat (aluminiul conductelor s-a preschimbat în ceaune și cazane de țuică, ba, mai mult, aripile de ploaie au fost topite și exportate în lingouri de <băieții deștepți”> posesori ai licenței de comercializare a aluminiului fără indicarea sursei...), cu acareturile cooperatiste, cu cele 13 sanatorii și case de odihnă ale cooperatorilor, cu tot ce a însemnat o avere risipită, furată, dispărută. Coborând în concretul jenant și penibil, autorul propune câteva studii de caz, cum ar fi jaful din Insula Mare a Brăilei, de la „Avicola” Crevedia, I.L.F. Buzău ș.a. Pagubele „n-au fost recuperate în nici un fel și nici unul dintre autorii mai mari sau mai mici ai acestui jaf declanșat încă din 1990 n-a fost pus, până în prezent, să dea socoteală”.
Sunt contrapuse exemple (nu puține!) ale unor experiențe reușite tocmai pentru că s-a acționat împotriva curentului și a demagogiei postdecembriste, menținându-se forma de asociere cooperatistă și evitându-se atomizarea marilor tarlale. Inimosul inginer Berbecel, care a izbutit înființarea Societății „Ceres” din Smirna, a avut de tras după 1989 pentru motivul  că... în 1978 i s-a acordat titlul de „erou al muncii socialiste”. Erou, neerou, agronomul s-a pus pe treabă, și-a convins concetățenii să-l urmeze și, azi, „Ceres” este o societate realmente înfloritoare, pe care evocatul David Garst o consideră „un model pentru întreaga lume”.
Exemple asemănătoare oferă „Avicola” Bacău, IAS Cotnari, Societatea Agricolă din Curtici, „Astra” de la Trifești - Iași ș.m.a. De unde se vede că... se poate și agricultura României este departe de a fi damnată. Întrebarea lui  C. Dropu „Oare să existe vreun țăran, unul singur, care să se fi îmbogățit de pe urma ruinării și distrugerii cooperativelor de producție?” primește,  astfel, un răspuns puțin așteptat: nu desființarea, ci menținerea exploatațiilor în comun reprezintă soluția. De îmbogățit, desigur, s-au și îmbogățit, dar nu țăranii, ci, afirmă autorul, „clientela diferitelor partide politice, care a ajuns să stăpânească peste noapte sute de hectare, ba chiar mii.” Pour la bonne bouche: aflăm că, în anul de grație 2011, în România au rămas 3 milioane de hectare nelucrate!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drama agriculturii (II).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Drama agriculturii (II)5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei