Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de zahăr din România vor contribui cu circa 20 de mil. euro la Fondul european agricol

Marţi, 29 Ianuarie 2008 (14:59:58)

Producătorii de zahăr din sfeclă şi cei de izoglucoză vor plăti în acest an taxe de restructurare estimate în total la la circa 20 de milioane euro, care vor fi virate într-un fond european destinat acordării de compensaţii firmelor din domeniu care încetează producţia.
  "Pentru anul financiar 2007-2008 urmează încasări de la operatorii economici din sectorul zahăr şi izoglucoză pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), până la 29 februarie - 12.109.045,74 euro, sumă care trebuie virată la bugetul UE până la 31 martie 2008, şi alte încasări din acelaşi sector, în luna octombrie 2008 - 8.072.697,16 euro, sumă care trebuie virată la bugetul UE până la 30 noiembrie 2008", potrivit informaţiilor remise MEDIAFAX de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Anul de comercializare 2007-2008 este primul în care producătorii români au de plătit această taxă, care face parte dintr-un sistem european de reducere a excedentului din domeniul zahărului.

Taxele de restructurare colectate sunt virate într-un fond, inclus în FEGA, din care sunt acordate compensaţii financiare firmelor care renunţa la producţie şi, deci, la cota de zahăr alocată.

Pentru măsura complementară taxei, de renunţare la producţie în schimbul unor compensaţii, firmele din România pot depune o cerere de restructurare până la 31 ianuarie, însă până acum producătorii nu s-au arătat interesaţi.

Nivelul taxei de restructurare este de 173,8 euro pe tonă în 2007-2008 şi scade la 113,3 euro pe tonă în anul următor, pentru producătorii de zahăr din sfeclă. Regula se aplică şi în cazul producătorilor de izoglucoză (materie primă folosită mai ales în industria băuturilor răcoritoare), însă valoarea reprezintă 50% din taxa plătită de firmele din domeniul zahărului. Procesatorii de zahăr brut nu plătesc taxă de restructurare.

Producătorii virează banii către APIA în două rate, până la finele lunii februarie (60% din valoarea taxei), respectiv până la 31 octombrie (restul sumei).

Agenţia are, la rândul său, anumite termene de respectat. Instituţia trebuie să transmită cele două tranşe ale taxei către FEGA până la 31 martie, respectiv 30 noiembrie.

Dacă sumele nu sunt transmise la timp, Comisia Europeană poate decide să deducă banii din anumite fonduri cu care sprijinea statul respectiv în domeniul agricol. Înainte de a lua o astfel de decizie, Comisia trebuie să consulte Comitetul Fondurilor Agricole şi oferă statului membru posibilitatea prezentării unor observaţii, în termen de două săptămâni.

România are o cotă totală de zahăr de 109.000 de tone de zahăr din sfeclă, 329.000 de tone pentru procesarea zahărului brut şi o cantitate de aproape 14.000 tone de izoglucoză, cotă care va ajunge la 15.879 tone în următorul an de cotă, 2008-2009.

În România funcţionează nouă fabrici de zahăr, dintre care patru produc zahăr din sfeclă, respectiv Zahărul Luduş, Zahărul Oradea, Zahărul Bod şi una dintre fabricile Agrana. Producătorii de izoglucoză care funcţionează pe piaţa românească sunt Amylum România din judeţul Covasna şi Roquett România din judeţul Dolj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de zahăr din România vor contribui cu circa 20 de mil. euro la Fondul european agricol .
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de zahăr din România vor contribui cu circa 20 de mil. euro la Fondul european agricol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte