Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Din Humor, la Curitiba

Un bucovinean în Brazilia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic humorean Radu Bercea va pleca peste câteva zile în Brazilia, unde va avea o expoziţie de acuarelă la Biblioteca Publica do Parana din localitatea Curitiba.

Cu doi ani în urmă, semnalam într-un material publicat în paginile „Monitorului de Suceava” prezenţa în Bucovina a prof. univ. Ayrton Goncalves Celestino, fondatorul şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Culturale a Germanilor Bucovineni din Rio Negro, statul Parana. Prieten cu Radu Bercea, Ayrton Goncalves Celestino i-a promovat lucrările şi l-a invitat să expună în Brazilia.

 

O troiţă bucovineană pe pământ brazilian

Radu Bercea şi Ayrton Goncalves Celestino au legat o prietenie încă din anul 1994, atunci când brazilianul a venit pentru prima oară în România, în căutarea urmelor strămoşilor săi, care au emigrat, cu mai bine de un secol în urmă, pe continentul sud-american.

Prof. Celestino a adunat atunci un bogat material documentar, care a stat la baza unui impresionant tom, de cca. 630 de pagini, care cuprinde o istorie detaliată a germanilor bucovineni emigraţi şi stabiliţi în Brazilia, oameni care continuă să păstreze şi astăzi tradiţiile şi obiceiurile din zona lor de obârşie.

Volumul intitulat „Os Bucovinos de Brasil”, a apărut în anul 2002, iar prof. Celestino l-a adus şi în România.

Pictorul şi graficianul Radu Bercea este autorul proiectului unei troiţe pe care urmaşii germanilor bucovineni stabiliţi pe pământ brazilian au realizat-o şi au ridicat-o în anul 1995 în „Piaţa Bucovina” din Rio Negro.

 

Un brazilian în Bucovina

Revenit în Europa în anul 2006, Ayrton Goncalves Celestino a întreprins o călătorie documentară pentru a reconstitui drumul strămoşilor săi, pornind de la originile acestora, din Bavaria şi Boemia, aşezarea acestora pentru un timp în Bucovina şi emigrarea în Brazilia.

El s-a reîntâlnit cu prietenul său Radu Bercea şi au petrecut câteva zile împreună la Gura Humorului, oraş în care prof. Celestino a participat, ca oaspete de onoare, la cea de-a IV-a „Întâlnire a etnicilor germani plecaţi din Bucovina”.

Tot atunci, cu sprijinul primarului oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care le-a facilitat deplasarea punându-le la dispoziţie un mijloc de transport, cei doi prieteni s-au deplasat în mai multe localităţi din care au emigrat germanii bucovineni (Poiana Micului, Vadul Negrilesei, Stulpicani...) căutând urmele unor familii ai căror urmaşi trăiesc astăzi în Brazilia.

Ca reprezentant al comunităţii germanilor bucovineni din Rio Negro, Ayrton Goncalves Celestino a avut şi mandatul de a încheia la Gura Humorului un document care să consolideze legăturile de prietenie, colaborare şi parteneriat între urmaşii etnicilor germani, plecaţi în anul 1887 în Brazilia, membrii coloniei germanilor bucovineni din Rio Negro, şi locuitorii oraşului bucovinean.

 

Mesajul şi mirajul Bucovinei

Cu câteva săptămâni în urmă, la solicitarea lui Ayrton Goncalves Celestino, Radu Bercea a trimis în Brazilia un set de acuarele, peisaje din Bucovina, cărora le-a alăturat şi câteva lucrări semnate de bunul său prieten şi partener de expoziţii, Ioan Bodnar. Şi invitaţia de a veni acolo nu a întârziat.

Sub egida Consulatului Onorific al României, a Bibliotecii Publice din Parana, şi a Societăţii Culturale, Istorice şi Ştiinţifice din Rio Negro va fi organizată expoziţia cu genericul „Bucovina, um belo jardim” („Bucovina, o frumoasă grădină”), al cărei vernisaj este deja programat pentru data de 4 martie a.c.

Deşi sunt de parcurs peste 11.000 de km (cu avionul), Radu Bercea va duce mesajul şi (prin lucrările care vor fi expuse) mirajul Bucovinei în Brazilia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bucovinean în Brazilia.
 Vizualizări articol: 2618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un bucovinean în Brazilia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte