Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a respins propunerea de creştere a salariilor

Marţi, 29 Ianuarie 2008 (14:51:12)

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a respins, marţi, oferta Guvernului privind creşterile salariale pentru personalul din educaţie în 2008, respectiv 6 la sută de la 1 aprilie şi 5,5 la sută de la 1 octombrie.
  Potrivit unui comunicat transmis de preşedintele Federaţiei, Aurel Cornea, în cadrul şedinţei, membrii Collegiului Naţional al Liderilor au prezentat mandatul membrilor lor de sidicat, arătând că procentul de creştere salarială propus este insuficient şi nu poate fi acceptat.

"În situaţia în care reprezentanţii Executivului nu vor veni cu o ofertă superioară celei propusă săptămâna trecută, FSLI va recurge la toate formele de luptă sindicală, inclusiv greva generală", a adăugat Cornea.

La sfârşitul săptămânii trecute, liderii sindicatelor din învăţământ anunţau că sunt în pragul unui conflict de muncă şi ar putea recurge chiar la grevă generală dacă Ministerul Educaţiei nu va veni cu o altă ofertă de majorare a salariilor, cea prezentată la întâlnirea din 25 ianuarie, de 11 la sută, fiind apreciată de aceştia de neacceptat.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, s-a întâlnit, vinerea trecută, cu liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Alma Mater - pentru a discuta despre cererile angajaţilor din sistem, respectiv creşterile salariale şi apariţia legilor educaţiei.

În urma întâlnirii, cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere, ministrul Educaţiei prezentându-le liderilor sindicali o ofertă care vizează creşterea salariilor cu 11 la sută, din care 6 la sută din aprilie şi 5 la sută din octombrie.

Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, declara, la finalul întâlnirii, că oferta Guvernului este inacceptabilă, pentru că există bani la buget şi ar putea fi găsite soluţii pentru o creştere mai mare a salariilor.

"Avem bani la buget, se pot returna din fondurile destinate pentru infrastructură, ca şi anul trecut, pentru că nu putem face învăţământ de calitate doar cu infrastructură şi dotări, fără investiţii în resursa umană", a spus Izvoranu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, aprecia că acest procent nu poate fi acceptat pentru că este "mult sub limita decenţei", adăugând că profesorii debutanţi nu sunt motivaţi să intre în sistem pe salarii mici.

Cornea preciza că un cadru didactic debutant are un salariu de 890 de lei, iar cu această majorare de 11 la sută s-ar ajunge sub 1.000 de lei, adică sub ceea ce s-a negociat prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, "ceea ce încalcă legea".

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că oferta Guvernului este foarte clară, însă deocamdată nu s-a ajuns la o înţelegere.

"Sindicaliştii mi-au solicitat o altă întrevedere cu colegii mei de Cabinet, dar este greu de crezut că voi putea obţine o altă majorare salarială", a declarat Adomniţei.

Potrivit părţilor, ar trebui să aibă loc şi alte runde de întâlniri, liderii sindicali spunând că este important ca negiocierile să se încheie cât mai repede, pentru că Guvernul trebuie să acorde creşterile salariale aferente acestui an.

Liderii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit, la începutul săptămânii tecute, şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu miniştrii Muncii şi Economiei, pentru a discuta despre legile educaţiei şi despre majorările salariale în acest domeniu.

Guvernul a decis ca salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajaţi din sectorul bugetar să crească în acest an cu o singură cifră, în una sau două etape, cu majorări mai mari în educaţie şi sănătate.

Creşterile salariale vor fi acordate diferenţiat pe categorii de personal, corelat cu rata estimată a inflaţiei şi indicele de productivitate.

Pentru sănătate şi educaţie va fi aplicată o majorare peste media salarială a personalului bugetar, iar pentru sectoarele care au avut anul trecut creşteri importante vor fi decise majorări moderate.

"Orice majorare a salariilor dincolo de elementele simple economice care permit un anumit nivel generează ulterior o serie de dereglări şi anumite reacţii ale economiei, cum ar fi o posibilă devalorizare a monedei naţionale", declara premierul Tăriceanu.

El a arătat că o majorare cu 10 la sută a salariilor ar fi una importantă în condiţiile în care inflaţia se situează la cote de 2-3 la sută.

Creşterea salariilor propusă pentru 2008 în sectorul bugetar urmează să fie reglementată prin ordonanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a respins propunerea de creştere a salariilor.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a respins propunerea de creştere a salariilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte