Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţiile de canotaj şi lupte, singurele care promit titluri olimpice la Beijing

Marţi, 29 Ianuarie 2008 (13:38:03)

Delegaţia României ar putea obţine între 13 şi 16 medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, conform obiectivelor fixate de federaţiile care au deja sportivi calificaţi la JO, cei mai optimişti fiind reprezentanţii forurilor de lupte şi canotaj, singurii care amintesc de posibile titluri olimpice.
  Federaţia Română de Canotaj şi-a stabilit ca obiectiv obţinerea a două medalii, una de aur şi una de argint, în timp ce forul de lupte este chiar mai optimist, propunându-şi trei medalii, dintre care una de aur. Preşedintele federaţiei de canotaj, Ioan Dospinescu, se bazează pentru medalia de aur în principal pe echipajul feminin de 8+1, probă dominată de românce la ultimele trei ediţii ale JO (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004), şi pe cel de două rame fără cârmaci, în componenţa Georgeta Andrunache / Viorica Susanu, campioane olimpice la Atena.

Obiectivul federaţiei de lupte este cu atât mai îndrăzneţ, cu cât ultimul titlu olimpic la această disciplină l-a obţinut, în urmă cu 20 de ani, la JO de la Seul, chiar actualul secretar general al FRL, Vasile Puşcaşu. În plus, ultima medalie olimpică adusă de un luptător român a fost cea de bronz a lui Ioan Grigoraş, la lupte greco-romane, la JO de la Barcelona, din 1992. "Noi avem ca obiectiv câştigarea a trei medalii, dintre care una de aur, prin campionul european Eusebiu Diaconu. Până acum avem trei sportivi calificaţi, dar sperăm ca după Campionatele Europene de la Tampere, din luna aprilie, numărul acestora să crească", a spus Puşcaşu, pentru MEDIAFAX.

Alte federaţii cu tradiţie în obţinerea de titluri olimpice, cum ar fi cele de gimnastică, kaiac-canoe, nataţie sau scrimă, preferă să rămână rezervate şi se feresc să menţioneze aurul printre posibilele medalii. "Noi avem obiectiv o medalie. De ce culoare va fi, vom vedea, nu putem spune de pe acum", afirmă secretarul general al FR de Nataţie, Ştefan Iamandi, pe aceeaşi linie înscriindu-se şi preşedintele FR de Kaiac-Kanoe, Ioan Bârlădeanu: "Avem ca obiectiv câştigarea a una-două medalii. Noi preferăm să fie de aur, dar vom vedea ce va fi posibil".

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, afirmă că forul pe care îl conduce şi-a stabilit un obiectiv minimal pentru Beijing, una-două medalii în total pentru ambele loturi, feminin şi masculin. "Obiectivul nostru pentru JO-2008, cel stipulat în contractul cu COSR, este obţinerea a una-două medalii. Este un obiectiv minimal, pentru că nu este cazul să ne aruncăm şi apoi să dezamăgim", este de părere Stoica, deşi gimnastica a adus României cele mai multe medalii la ultimele ediţii ale JO.

Scrima, care va afla abia la sfârşitul lunii martie numărul exact de sportivi ce vor fi prezenţi la JO-2008, şi-a stabilit obiectiv o singură medalie. "La noi sistemul de calificare la JO este foarte complicat. Cert este că sportivii calificaţi vor fi stabiliţi în funcţie de clasamentele mondiale din data de 31 martie. Într-o variantă optimistă, vom avea 7-10 sportivi la JO-2008, iar într-una pesimistă, numai 4-5 sportivi. Obiectivul nostru este obţinerea unei medalii, cât mai strălucitoare", a menţionat secretarul general al FR de Scrimă, Paul Novac.

Secretarul general al FR de Tir Sportiv, Dan Popa, menţionează că federaţia sa mizează pe obţinerea unei medalii la JO-2008. "În contractul pe care îl avem cu COSR este stipulat ca obiectiv câştigarea unei medalii, pe care o aşteptăm de la Alin Moldoveanu. La noi s-au încheiat calificările şi vom fi reprezentaţi la Beijing de patru sportivi, Lucia Mihalache (skeet), Alin Moldoveanu (puşcă aer coprimat 10 m), Iulian Raicea (25 m pistol viteză) şi Ioan Toman (skeet). Vom mai încerca, în vară, să obţinem un wild-card pentru Sorin Babii, care ar fi la cea de-a şaptea participare la JO. Rămâne de văzut dacă vom reuşi", a spus Popa.

O altă federaţie ce a adus medalii la ultimele ediţii ale JO, dar nu a reuşit în 2007 să aibă niciun sportiv pe podium la Mondiale, cea de atletism, are drept obiectiv una-două medalii, bazându-se pe un grup de cinci-şase atleţi care s-ar putea număra printre medaliaţi. Dintre aceştia nu lipsesc vicecampionul olimpic de la Atena la triplusalt, Marian Oprea, sau maratonista Constantina Diţă Tomescu.

Cumulând aceste obiective trasate de federaţii, România ar putea obţine la JO-2008 cel puţin 13 medalii şi cel mult 16, dintre care măcar două ar trebui să fie de aur.

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, spune că aceste calcule sunt realiste. "Trebuie să ne raportăm întotdeauna la realitate şi la forţa competiţiei. Realitatea din sportul românesc este că suntem într-un moment nu neapărat de criză, ci de evaluare, de reaşezare a federaţiilor. În aceste condiţii cred că orice număr de două cifre, 11, 12, 13 medalii, se apropie de realitate. Eu personal cred că vom lua 14 medalii, ceea ce nu ar fi deloc puţin", a afirmat Dobrescu.

Oficialul COSR consideră că toate ţările se vor confrunta cu o scădere a numărului de medalii, în favoarea statelor asiatice. "Să nu uităm că această Olimpiadă are un caracter cu totul special, fiind momentul în care continentul asiatic va încerca să îşi impună supremaţia. Va fi un război intercontinental. Asiaticii sunt extraordinar de bine pregătiţi şi se va micşora cota de medalii a tuturor ţărilor care erau între primele 20 în lume. Nu numai România va avea o scădere a numărului de medalii, ci toată lumea se va confrunta cu această situaţie, pentru că un număr mare de medalii va pleca spre ţările asiatice", a menţionat secretaul general al forului olimpic.

Întrebat dacă România va avea şi campioni olimpici la Beijing, Dobrescu a răspuns: "Eu cred că în acest moment ne putem gândi la medalii de aur la canotaj, lupte, judo, kaiac-canoe şi chiar tir sportiv, unde se poate produce oricând o surpriză. Să nu uităm gimnastica, ce nu poate fi scoasă din calcul niciodată. Să nu uităm nici handbalul fete. Eu zic că avem şanse mari de calificare cu două echipe, cea de handbal fete şi cea de polo. Cred că şansele sunt de peste 60 la sută, zic handbalul 70 la sută, iar polo 55 la sută. Fetele de la handbal, dacă se adună înainte de competiţie şi îşi stabilesc o strategie, cred că au şanse să lupte pentru medalii. O medalie la un sport de echipă face de multe ori mai mult decât 4-5 medalii la alte discipline".

Echipa feminină de handbal a României, vicecampioană mondială în 2005, va încerca să obţină calificarea la JO-2008 în turneul preolimpic pe care îl va găzdui la sfârşitul lunii martie, în timp ce naţionala de polo îşi va juca şansa de a merge la JO în turneul de la Oradea, de la începutul lunii martie.

Alte două sporturi cu tradiţie olimpică în România, boxul şi halterele, traversează o perioadă nefastă. La haltere, principalul pretendent la o medalie olimpică, Valeriu Calancea, a fost suspendat doi ani pentru dopaj, după un control pozitiv la Campionatele Mondiale de anul trecut, iar boxul nu are încă niciun sportiv calificat şi s-a aflat şi în centrul unui scandal la Campionatele Mondiale de la Chicago, când trei componenţi ai lotului olimpic au fost suspendaţi pe viaţă pentru că au încercat să fure dintr-un magazin. Pugiliştii români mai au şanse să se califice la JO în urma unuia dintre cele două turnee preolimpice programate în 24 februarie – 2 martie la Pescara (Italia) şi 7-14 aprilie la Atena (Grecia).

Jocurile Olimpice de la Beijing se vor desfăşura în perioada 8-24 august.

La ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice, la Atena, în 2004, delegaţia României a obţinut 18 medalii, dintre care 8 de aur, 5 de argint şi 6 de bronz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţiile de canotaj şi lupte, singurele care promit titluri olimpice la Beijing .
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţiile de canotaj şi lupte, singurele care promit titluri olimpice la Beijing0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte