Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu propune o nouă lege a răspunderii ministeriale, elaborată de experţi independenţi

Miercuri, 19 Martie 2008 (13:46:56)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a propus miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, înfiinţarea unei comisii de experţi independenţi care să elaboreze o nouă lege a răspunderii ministeriale.

"Ideea pe care vreau să o propun este să înfiinţăm o comisie de experţi independenţi şi care să propună o nouă lege a răspunderii ministeriale. Dacă vom face noi, Guvernul, această propunere, imediat se va spune că Executivul are interesul să-şi protejeze membrii în diferite situaţii. Nu este vorba de aşa ceva, dar este vorba de necesitatea ca în România să existe o lege a răspunderii ministeriale", a spus Tăriceanu.

Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, la începutul şedinţei Cabinetului, premierul i-a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să prezinte într-o lună o formulă de creare a unei comisii de experţi independenţi care să elaboreze o nouă lege a răspunderii ministeriale.

Premierul a informat Cabinetul că, în urma respingerii în Parlament a Ordonanţei de urgenţă care reglementa Comisia prezidenţială privind răspunderea ministerială, conflictele de interese din vechea lege persistă.

El a apreciat că este în interesul cetăţenilor şi a membrilor Guvernului să existe o procedură clară, imparţială, de responsabilizare a miniştrilor, dar că aceasta nu trebuie nici să lase loc abuzurilor politice care să afecteze buna funcţionare a Guvernului.

"Guvernul este, prin prisma efectelor deciziilor sale, cea mai importantă instituţie publică din România, luând decizii care afectează direct viaţa cetăţenilor", a spus Tăriceanu.

Liderul grupului PDL din Cameră, Cristian Rădulescu, a anunţat că PDL a sesizat, marţi, Curtea Constituţională în privinţa a două proiecte legislative adoptate săptămâna trecută, respectiv modificările aduse legii răspunderii ministeriale şi legii privind verificarea averilor demnitarilor.

El a susţinut că, în cazul Legii răspunderii ministeriale, au fost introduse verigi neprevăzute de Constituţie, respectiv primul-ministru şi ministrul Justiţiei, că a fost reintrodus integral articolul 16, care fusese declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, şi că în noua formă a legii, adoptată de Camera Deputaţilor, nu sunt avuţi în vedere membrii Guvernului care nu sunt parlamentari, pentru care textul criticat nu prevede nicio procedură.

În ceea ce priveşte legea privind declararea şi controlul averilor demnitarilor, democrat-liberalii au acuzat că utilizarea expresiei "venituri nejustificabile" nu este conformă prevederilor constituţionale, fiind nevoie înlocuirea ei cu expresia "caracterul ilicit al dobândirii".

Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.

Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.

În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.

Tot săptămâna trecută, deputaţii au adoptat, cu 188 voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege prin care prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Legislativului, deşi reprezentanţii PDL s-au opus. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege care modifică Legea răspunderii ministeriale.

Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat că îi va cere preşedintelui Traian Băsescu, prin intermediul unei scrisori, să trimită Parlamentului Legea răspunderii ministeriale pentru reexaminare, pe motiv că CC a emis o decizie prin care stabileşte caracterul de neconstituţionalitate.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, Ordonanţa 95/2007 emisă în timpul mandatului lui Tudor Chiuariu, în vederea desfiinţării Comisiei prezidenţiale care analiza sesizările privind infracţiunile săvârşite de miniştri, declarată neconstituţională de către CCR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu propune o nouă lege a răspunderii ministeriale, elaborată de experţi independenţi.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu propune o nouă lege a răspunderii ministeriale, elaborată de experţi independenţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte