Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senat: Durata urmăririi penale nu poate fi limitată la şase luni

Miercuri, 19 Martie 2008 (15:57:50)

Senatorii au decis, miercuri, că durata urmăririi penale nu poată fi limitată la şase luni, aşa cum prevedea un amendament la o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului de procedură penală, hotărâre adoptată în urma unei cereri de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu.
  Legea de adoptare a ordonanţei, care a fost trimisă la promulgare, mai stipula că pentru faptele pentru care pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani durata urmăririi penale nu putea depăşi un an, reglementare eliminată, de asemenea, de senatori.

Băsescu a arătat că, prin restrângerea duratei urmăririi penale, ar fi apărut riscul ca faza de urmărire penală să fie insuficient documentată, el apreciind că limitarea în raport de conceptul "termen rezonabil" impusă de CEDO este suficientă.

Tot la solicitarea preşedintelui, Senatul a eliminat din textul legii prevederea care stabilea că, în cazul reţinerii, avocatul din oficiu - care înlocuia apărătorul ales din cauză că acesta pleca şi refuza să efectueze apărarea - trebuia să aibă la dispoziţie cel puţin 24 de ore pentru pregătirea apărării.

Senatorii au acceptat, astfel, punctul de vedere al preşedintelui, potrivit căruia, o astfel de formulare ar fi făcut ca măsura reţinerii să nu mai poată fi luată dacă apărătorul ales al învinuitului sau inculpatului pleacă sau refuză să efectueze apărarea, în condiţiile în care apărătorul din oficiu ar fi trebuit să beneficieze de termenul legal de 24 de ore pentru pregătirea apărării.

Pentru rezolvarea acestei nereguli, senatorii au stabilit, la recomandarea Comisiei juridice, sesizate în fond cu cererea de reexaminare, ca avocatul din oficiu numit în condiţiile menţionate să beneficieze de un timp "rezonabil" pentru pregătirea apărării, care să nu depăşească, în cazul reţinerii, durata acesteia.

De asemenea, plenul Senatului a mai fost sesizat de Traian Băsescu că prevederile legii trimise la promulgare fac imposibilă interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicaţiilor înainte de începerea urmăririi penale, aşa cum a rezultat în urma acceptării în Parlament a unui amendament care stipula că procurorul trebuie să anexeze la cererea sa o copie de pe rezoluţia de începere a urmăririi penale. Punctul de vedere al lui Băsescu a fost acceptat de senatori, respectiva reglementare fiind eliminată.

În cererea de reexaminare, preşedintele a susţinut că prin modificările aduse ordonanţei de către legiuitor că interesul public, social, de aflare a adevărului în cauzele penale şi de tragere la răspundere penală a celor presupuşi vinovaţi de săvârşire de infracţiuni, s-ar subordona interesului personal al celor cercetaţi sau judecaţi.

"Deşi ar fi fost de dorit ca prin această reglementare să se stabilească cu acurateţe drepturile şi garanţiile procesuale ale persoanelor vătămate prin săvârşirea de infracţiuni, din păcate acest aspect nu a reprezentat o prioritate semnificativă în elaborarea acestui act normativ", susţinea Băsescu.

El pleda în favoarea păstrării ordonanţei de urgenţă în forma în care a fost adoptată de Executiv, susţinând că aproape toate modificările aduse Codului de procedură penală "vizează accentuarea drepturilor persoanelor învinuite sau inculpate în cauze penale şi implică restrângerea gravă a prerogativelor organelor judiciare însărcinate cu cercetarea acestor cauze".

"Această restrângere este extrem de periculoasă pentru că afectează eficacitatea activităţii organelor judiciare şi subminează capacitatea acestora de a afla adevărul în cadrul procesului penal", a susţinut şeful statului.

Traian Băsescu acuza faptul că astfel de iniţiative "sunt de natură să genereze o disoluţie a autorităţii instituţiilor statului şi să facă imposibilă satisfacerea de către acestea a funcţiei lor sociale, în plincipal prin blocarea activităţii de cercetare şi urmărire penală".

Cererea de reexaminare a fost adoptată cu unanimitate de voturi, după ce preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Senatului Doru Ioan Tărăcilă, a supus la vot prin ridicare de mână raportul Comisiei şi proiectul de lege.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senat: Durata urmăririi penale nu poate fi limitată la şase luni.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senat: Durata urmăririi penale nu poate fi limitată la şase luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte