Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Speranţe

O sută de persoane aşteaptă tratamentul cu interferon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor bolnavi de hepatită B, C şi D, aflaţi pe liste de aşteptare pentru terapia cu interferon, a ajuns la 100.

Întrucât medicaţia este scumpă şi nu au cum să o suporte din propriile buzunare, pacienţii sunt obligaţi să rămână la dispoziţia autorităţilor sanitare, care le dau acceptul pentru acordarea tratamentului după anumite perioade de timp, în funcţie de o serie de criterii. Termenele de aşteptare variază şi depăşesc în unele cazuri o lună de zile.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, spune că pentru a beneficia de terapia cu interferon pacienţii au nevoie de aprobarea unei comisii naţionale de specialitate, care analizează toate cererile din ţară, iar aprobările se acordă în funcţie de punctajul obţinut de fiecare persoană în parte.

 

Liste de „prioritizare”

„În conformitate cu Normele de derulare a programului de tratament a hepatitei de tip B, C şi D, dosarele originale întocmite de medicul coordonator de program, dr. Corina Stănescu, sau în clinicile din ţară pentru obţinerea tratamentului, se depun la CAS Suceava împreună cu o copie a acestuia, o cerere datată şi dovada de asigurat. Toate datele sunt introduse într-un program informatic, special conceput şi care asigură confidenţialitatea pacienţilor. În urma introducerii datelor, programul generează un raport de prioritizare. Acest program informatic poate fi accesat doar de responsabilul CAS Suceava şi de Comisia de experţi a CNAS, comisie care aprobă acordarea tratamentului cu interferon în hepatitele cronice virale B, C şi D”, explică Anda Sălăgean mecanismul care stă la baza obţinerii medicaţiei.

Purtătorul de cuvânt al CAS arată că, în fiecare lună, până pe data de 27, sunt trimise la comisia de specialitate listele de „prioritizare” generate de programul informatic, care conţin datele de identificare a pacienţilor, scorurile obţinute de aceştia, precum şi data depunerii dosarelor la secretariatul CAS Suceava.

Listele de prioritizare conţin toţi pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare până la acea dată, care au dosarele complete, în ordinea scorurilor şi a vechimii dosarelor.

 

Pacienţii neasiguraţi nu au acces la terapie gratuită

În urma vizualizării acestei liste, Comisia de experţi solicită periodic un număr de dosare, pe care CAS Suceava le trimite în original, prin poştă. În momentul în care comisia de specialitate a CNAS transmite prin fax aprobarea nominală pentru pacienţi, aceştia sunt anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, la medicul coordonator al programului, în vederea prescrierii reţetei.

Anda Sălăgean precizează că la comisia de experţi nu se pot trimite decât dosarele complete, care conţin analizele în termen de valabilitate (viremiile sunt valabile un an de la data efectuării, iar transaminazele, hemoleucograma şi markerii virali şase luni). De asemenea, nu pot fi trimise decât dosarele pacienţilor care fac dovada plăţii contribuţiei la Sănătate, deci doar ale persoanelor asigurate.

 

3.500 lei, costul lunar pentru un pacient

Pacienţii cărora le-au expirat aceste analize trebuie să le reactualizeze în vederea menţinerii lor pe lista de prioritizare. În caz contrar, ei vor fi scoşi temporar de pe raportul de prioritizare, până la reactualizarea dosarelor.

Hepatitele B, C şi D se încadrează în categoria afecţiunilor costisitoare pentru  bugetul asigurărilor sociale de sănătate, iar durata totală a unui tratament cu interferon este de 12 luni, în etape de câte 4 luni, timp în care se efectuează periodic viremiile de control. Dacă viremia nu scade la sfârşitul a trei luni de tratament sub o anumită valoare, pacientul este declarat non-responder şi încetează tratamentul.

Costul mediu lunar al tratamentului unui pacient este de aproximativ 3.500 lei (în funcţie de medicaţie). La ora actuală, la nivelul judeţului, 80 de persoane se află în tratament.

 

15 dosare noi, în fiecare lună

La finele lunii februarie, lista de aşteptare a Casei de Asigurări de Sănătate Suceava număra 89 pacienţi cu hepatită tip C şi 11 cu hepatită tip B sau B şi D. Din această listă, comisia de specialitate a solicitat dosarele unui număr de 32 de pacienţi cu hepatită B şi 5 cu hepatită B sau B şi D, CAS aşteptând acum să-i fie comunicate numele persoanelor care au primit aprobare pentru tratament.

De la implementarea programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, în vara anului trecut, numărul persoanelor depistate cu hepatită B, C şi D a crescut.

Zilnic, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă ajung 2 – 3 persoane care reprezintă cazuri noi. Lunar, circa 15 dintre bolnavii nou diagnosticaţi, cărora li se recomandă tratament cu interferon, îşi depun dosarele la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sută de persoane aşteaptă tratamentul cu interferon.
 Vizualizări articol: 1106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 6 voturi
O sută de persoane aşteaptă tratamentul cu interferon3.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tragedie nationala trimis de
(19 mar 2008, 12:48:57
Vai de capul romanilor, atatea boli si bolnavi grav nu s-au mai intalnit in istoria tarii noastre. Si asta doar din lipsa de responsabilitate a autoritatilor care lasa in voia sortii o natie naucita de saracie.

Vai de amarul celor care vor incepe un tratament cu interferon. Este ceva greu de suportat de majoritatea pacientilor, cu o multime de efecte secundare si reactii adverse cu efecte necunoscute in timp. Dar din pacate nu exista un tratament mai bun si cca 60% din cazuri au sansa sa se stabilizeze sau chiar sa se vindece. Le urez noroc si sanatate tuturor !!
2.   CINE PLATESTE trimis de
(19 mar 2008, 23:18:04
In anul 2007 cate cazuri de Malpraxis s-au inregistrat in Suceava in legatura cu cabinete stomatologice vinovate in raspandirea virusului ? Cred ca legislatia de aici trebuie sa fie schimbata. Daca uni stomatologi sunt iresponsabili cu ce sant vinovati pacientii ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte