Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Poveşti, cu droguri, pentru copii şi părinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am să vă spun o poveste. Despre un copil care de abia a terminat clasa a opta şi este aproape dependent de droguri. Un copil cu o privire inocentă, care, între două „prize”, a realizat în ce hău se afundă.  

Puritatea copilăriei, pe care o păstrează încă în suflet, i-a dat, probabil, puterea să ceară ajutorul celui mai drag dascăl pe care l-a avut în şcoală. Şi-a descărcat sufletul în faţa dascălului. Uimitoarele poveşti, din incredibila lume în care, încă, trăieşte, le-a spus apoi şi unui preot de la o mănăstire din judeţ. Împreună cu cei doi, luptă, de câteva săptămâni.

Întâmplarea face să fiu prieten cu dascălul de care am pomenit. Iar dascălul m-a rugat, zilele trecute, să pun şi eu umărul şi să-l ajut pe acest copil. Am acceptat cu dragă inimă.

Aşa se face că m-am întâlnit cu el şi am stat la poveşti în mai multe rânduri. Mi-a confirmat ceea ce ştiam din rapoartele poliţiei. Că în Suceava sunt consumatori de droguri. Ce nu ştiam este că sunt aşa de mulţi.

„Peste 100 de elevi la fiecare liceu, mai ales la liceele cu nume”. Elevi cu situaţie materială bună, „copiii de bani gata”, după cum mi-a spus tânărul nostru, se droghează periodic. „Cu extazy, chetamină, cocaină sau, mai nou, cu white widow, adică seminţe de cânepă tratate cu heroină”. Şi, ce nu puteam să cred în ruptul capului, „unii folosesc heroină injectabilă. Ştiţi cum e? Prima injecţie îţi dă un fel de dependenţă psihică. Cea de a doua, creează deja dependenţa fizică. Dacă eşti băiat deştept, te opreşti după a doua injecţie. Cu o pastilă de metadonă scapi de dependenţă. Ştiu doi băieţi de la liceul X (n. a.  – mi-a spus numele liceului şi numele copiilor) care au avut puterea să ia metadonă, după ce îşi făcuseră două injecţii cu heroină”.

Când eram copil, unul din supremele acte de rebeliune era să fumezi chiştoace în spatele blocului. Astăzi, „ştiu copiii din clasa a V – a care se droghează. De fapt, nu chiar se droghează. Iau şi ei câte o pastilă, o dată la 2 – 3 săptămâni. O fac aşa, să se dea mari”.

Mi-a spus tânărul nostru toate preţurile de pe piaţa drogurilor din Suceava. Mi-a explicat şi cum ajung drogurile în Suceava. Dealerii din Bucureşti, de unde, după cum ştim, se dă ora exactă, nu vin în Suceava. Merge câte un „înaintaş” la Bucureşti, ia „marfa” şi apoi se întoarce în Suceava. De obicei, se merge pe comandă, plus o anumită cantitate. Şi asta, pentru că există clienţii permanenţi, dar şi clienţi noi. „Piaţa e mare şi bogată”.

Mi-a dat tânărul nostru multe amănunte despre această lume a drogurilor din Suceava. Amănunte care mi-au confirmat că nu bate câmpii. Amănunte care m-au convins că sute de elevi, de liceu sau chiar de şcoală generală, se droghează în fiecare zi în municipiul Suceava.

Nu pot să spun aceste amănunte. Nu pot să dau nici alte indicii (şi nu vă închipuiţi ce grozăvii am auzit), pentru ca tânărul nostru să nu fie identificat. De cei din „breaslă” (mi-a povestit şi ce sume învârt „înaintaşii” locali) sau chiar, îmi cer scuze, cei din Poliţie.

Acest copil se află într-un moment extrem de delicat. De câteva zile a reînceput o viaţă normală, iar orice şoc, cît de mic, îl poate afecta, îl poate trimite înapoi în lumea pe care vrea să o uite. Am convenit cu el să scriu. Să scriu despre el, despre poveştile pe care mi le va spune, dar să-i protejez identitatea.

Poate unii vor spune că sunt un mincinos, că inventez. Puţin îmi pasă ce spun despre mine. Pentru că miza este prea mare. Miza este viitorul copiilor noştri. Nu vreau decât ca cei ce citesc şi cred cele scrise, mulţi sau puţini, să intre în alertă. Să ia măsuri. Ce măsuri? Nu ştiu. Vă invit pe dvs., dragi cititori, la un dialog, pentru a vedea ce se poate face.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveşti, cu droguri, pentru copii şi părinţi.
 Vizualizări articol: 2512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 9 voturi
Poveşti, cu droguri, pentru copii şi părinţi2.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum aflu" trimis de
(19 mar 2008, 11:19:39
am copii, inca mici.....dar promit solemn ca primele cadavre fara cap descoperite de Politia din Suceava vor fii ale acestor dealeri!Asa sa mi ajute Dumnezeu!
1.1  RE: Cum aflu" trimis de
(19 mar 2008, 12:21:32
100% de acord cu tine...
2.   Idee trimis de
(19 mar 2008, 11:34:09
Alo Politia ! Autosezizati-va si luati-l putin la intrebari pe autorul articolului si pe baietasul care i-a facut destainuiri si cred ca o puteti pune de un interesant dosar !

Parerea mea ! Succes !
2.1  RE: Idee trimis de
(19 mar 2008, 21:30:51
habar n-ai ce vorbesti..tu nu te uiti in jur cat de mare este coruptia in suceava?ce dosar visezi?singura scapare,dupa parerea mea este sa ne tinem singuri capul pe umeri...am si eu un baietel de 1 an si jumatate,poate ma va ajuta doamne doamne sa-l educ astfel incat sa selecteze din anturaj doar ce este bun si constructiv.
3.   Atentionare trimis de
(19 mar 2008, 11:39:21
Sunt profesor intr-un liceu din Suceava, si am semnalat parintii unui elev sa fie atenti, deoarece eu aveam senzatia ca acesta se droga. Stiti ce s-a intamplat? Au facut plangere impotriva mea ca am eu ceva cu elevul, si culmea...conducerea scolii a luat masuri impotriva mea!!! Mai tarziu s-a dovedit ca elevul avea astfel de preocupari. Acum sa-i vad ca se drogheaza si as sta in banca mea.
4.   Intrebare trimis de
(19 mar 2008, 19:40:19
d-ule reporter mustacios mai stie cineva ceva de ROBERT ???? ca vad ca va doare-n p... de el si va dadeati de ceasul ****.....
4.1  RE: Intrebare trimis de
(19 mar 2008, 20:45:27
Domnule NECU, anonim in viata si pe viata, las la o parte limbajul dvs. de birjar si va raspund: am precizat clar in ziar ca vom scrie din nou despre starea lui Robert atunci cind vor aparea noutati. Ca sa va traduc, starea lui de sanatate este asa cum a fost prezentata in ultimul articol publicat de noi.
5.   Viitor?! trimis de
(19 mar 2008, 23:12:10
Este absolut inspaimantator despre ce scrieti! In tara tuturor libertatilor fara de lege, a revendicarilor de orice fel, a pensiilor de serviciu, a preotilor politicieni, din ce in ce mai multi copii se drogheaza intr-un dezinteres total al celor din jur sau interes criminal din partea unor oameni ai institutiilor care tocmai pentru prevenirea si combaterea acestui cumplit blestem abatut asupra vietii sunt finantate de noi toti! Ce sa mai speram, daca viitorul moare inainte de noi?
6.   TRIST!! trimis de
(20 mar 2008, 13:29:29
TRIST SI FOARTE ADEVARAT DESPRE CE ATI SCRIS.STIAM CA SUNT DROGURI SI IN SUCEAVA DAR NU M-AM GANDIT CA SITUATIA E ASA DE GRAVA.AUZI...HEROINA..PARCA SUNTEM IN FILMELE DE GROAZA.CE PUTEM FACE NOI PARINTII?? DOAR SA NE RUGAM LA D-ZEU SA I APERE PE COPII NOSTRI DE ASEMENEA TENTATII.SALUT INITIATIVA D-NUL TIBERIU AVRAM PENTRU IMPLICAREA ACESTIUA IN ACEST CAZ DEOSEBIT.MULTA PUTERE ACELUI BAIAT NEFERICIT.
7.   Bine trimis de
(21 mar 2008, 22:42:13
zi sa-ti cada mustata ca ai zis adevarat.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte