Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Tare ca fierul” la 91 de ani

Nenea Gheorghe Roşu este foarte cunoscut celor care trec, dinspre Gura Humorului, spre Ilişeşti. La intrarea în pădure nu le iese în cale nici lupul, nici Baba Cloanţa, ci cel pe care şoferii îl alintă Moş Albină. Bătrânelul şi la fel de bătrânul lui Trabant sunt nelipsiţi, în zilele frumoase, de lângă măsuţa cu borcane şi pacheţele. Bunicul nu vrea să "ardă gazul degeaba" pe acasă, chiar dacă are 91 de ani, aşa că e activ ca un june şi vinde mierea de albine produsă acasă.

Simpatic şi comunicativ, bătrânelul explică sfătos, îndelung, şi nu uită să zâmbească. Aude încă binişor, e sprinten ca o codană şi are şi acum o privire duios albastră şi senină, pe care i-ar invidia-o chiar şi vedetele care vor să uluiască fetele.

 

Se ocupă de albine de după război

"Mă ocup de albine de după război. Am făcut cinci ani războiul şi, la liberare, am văzut la o mătuşă cum se cresc albinele. Mi-a plăcut şi fac asta din pasiune, de atunci. Am început cu câteva familii de albine şi cu timpul am ajuns la 250", ne povesteşte nenea Gheorghe.

Acum, că "s-au mai adunat anii", nu le mai face singur pe toate. Îl ajută doi băieţi. El se ocupă acum mai mult de... marketing şi distribuţie. Tot un membru al familiei îl aduce cu bătrânul lui Trabant.

"Eu am condus la viaţa mea, dar acum nu mai am voie, că-s prea bătrân. Oi fi eu aşa, pe dinafară şi în acte, dar nu simt anii. Nu mă doare nimic şi sunt tare ca fierul, aşa ca voi, ăştia tineri. Nu ştiu ce-i aia boală şi mă gândesc uneori că alţii, săracii, nu visează să ajungă măcar bolnavi şi slabi la anii mei. Dar eu mă mai bucur şi de sănătate", ne-a spus nenea Gheorghe.

 

Secretul sănătăţii

Dacă îl întrebi care e secretul lui, te priveşte mirat şi zice că nu-i nici un secret, dar se uită lung apoi la măsuţa cu borcane. Soarele face să lucească în ele "aurul" cu care nonangenarul şi-a procurat sănătatea şi longevitatea de invidiat.

"Toată viaţa, de când mă ocup de asta, am mâncat miere şi polen, în fiecare zi. Şi uite că au trecut anii şi se vede că mierea e sănătate curată. Poate oricine să fie sănătos şi puternic la bătrâneţe, ca mine, dacă poate mânca miere şi alte produse ale stupului. Şi nici măcar nu costă mare lucru să le obţii. Totul este să fie miere curată, adevărată, nu contrafăcută. Eu vând numai miere adevărată şi lumea ştie în jur. Nici nu mai vor să o guste, cine are de luat, vine şi ştie ce e aceea miere bună, care face bine trupului", a adăugat nenea Gheorghe Roşu.

Nu se îmbogăţeşte bătrânelul din miere. Are o pensie mică, de agricultor şi vreo doi lei ca veteran de război. Din miere, trebuie să dea cu tonele la preţ de mai nimic, ca să poată lua o brumă de subvenţie. Restul mai vinde la cunoscători, mai consumă ei în gospodărie. Dar e fericit aşa. Mierea este, pentru el, un secret al veşnicei sănătăţi, pe care oricine ar trebui să-l ştie şi să îl folosească.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tare ca fierul” la 91 de ani.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
„Tare ca fierul” la 91 de ani5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONSUMATI MIERE! trimis de
(19 mar 2008, 13:01:00
CINSTE LUI! O VITA LUNGA SI SANATOASA. PACAT CA MAI-MARII ZILELOR NOASTRE NU INCURAJEAZA SI TINERETUL SA SE OCUPE DE ACEASTA FRUMOASA INDELETNICIRE, IAR POPULATIA NU ESTE EDUCATA SA CONSUME ASEMENEA PRODUSE SANATOASE. DE RECLAME SE BUCURA DOAR PRODUSELE LINE DE E-URI, CARE NE OTRAVASC VIATA.
2.   Mosu trimis de
(19 mar 2008, 14:55:02
cand era tanar spargea nuci cu dandanu acum sparge harbuji , daca ii spui ca l-a lasat puterea el zice:-nu nu nu m-a lasat puterile dar nu mai vad asa de bine si mi-e frica sa nu dau pe langa.......sanatate mosnege si mai lasa pretul la miere ca daca ne vezi intr-o masina mai acatari ne ceri de parca ai vinde aur....
3.   Pareri trimis de
(19 mar 2008, 15:24:09
Va rog sa nu mai scrieti asemenea articole, ca le dati de gindit alesilor( nu le-ar muri multi inainte) si poate dau o lege sa iesim la pensie la 90 ani ca si asa se pling ca sint prea multi pensionari. La nesimterea pe care o au nu-i exclus sa dea o asemenea lege. Oare nu-i mustra constiinta cind vad ca atitea oameni mor pina in 65 de ani, muncesc o viata si nu apuca sa ia barem o singura pensie. Media de trai a barbatilor din tara noastra este 64-65 de ani, si ma intreb oare este o sinpla coincidenta faptul ca lege prevede sa muncim pina la 65 ani??????????? cred ca nu. Astept si alte comentarii.
4.   Stiu trimis de
(19 mar 2008, 17:14:19
Stiu de ce a prins batranelul apicultor varsta asta frumoasa...nu se zice nicaieri nimic de babutza...poate lipsa babutei combinata cu mierea de albine o fi succesul vietii indelungate?!! Pentru ca in fond, stiti de ce mor mai repede barbatii fata de femei? PENTRU CA ASTA ISI DORESC !!

Lasand gluma la o parte, sunt perfect de acord cu cele sesizate de GIGI, stiu multi care nu apuca nici 45 fara sa faca un preinfarct, ii dor ciolanele, etc etc... Eu am 22 si parca nu prea am chef asa de viata si nu ma simt bine tot timpul..

Tot respectul pentru moshuc....si...SPUNE-NE SI NOUA CUM? ASA-I CA DIN CAUZA BABUTEIhappy ?
5.   Mierea trimis de
(19 mar 2008, 18:26:58
ce vorbiti dea moaca nu va temeti de bunul dzeu acu in post vedetiva de ale voastre ce traieste din ani vostri atit ia fost dat de bu8nul dzeu si ce va doare pe voi de ani lui sai dea dzeu sanatate daca asta sio doreste ........
5.1  RE: Mierea trimis de
(19 mar 2008, 18:32:13
noi nu postim
5.2  RE: Mierea trimis de
(19 mar 2008, 20:42:24
Mai bine nu scriai LIA...
6.   Sunt cam ... trimis de
(19 mar 2008, 21:24:49
sunt un fraier de gara daaaa eu sunt dudu
6.1  RE: Sunt cam ... trimis de
(20 mar 2008, 10:02:20
********* lu dudu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte