Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii au încheiat protestele după ce au depus la Guvern un memoriu cu solicitările lor

Miercuri, 19 Martie 2008 (15:51:26)

Agricultorii au încheiat protestele organizate, miercuri, în Capitală, după ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitările lor, anunţând că aşteaptă din partea autorităţilor să îi cheme la discuţii în vederea găsirii unor soluţii de rezolvare a problemelor lor. 
  Peste o mie de agricultori, veniţi din peste 15 judeţe ale ţării, s-au adunat, miercuri, la ora 11.00, în Piaţa George Enescu din Capitală, pentru a participa la mitingul organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Totodată, alţi patru sute de agricultori au pichetat, începând cu ora 11.00, sediul Guvernului.

În jurul orei 12.30, agricultorii adunaţi în Piaţa George Enescu au plecat în marş pe Bulevardul Magheru spre sediul Guvernului. După ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitările lor, agricultorii au plecat spre maşinile care îi aşteptau pe Bulevardul Aviatorilor, de unde vor pleca spre locurile de reşedinţă.

Agricultorii cer reducerea cu 50 la sută a preţul motorinei pentru agricultură, finanţarea domeniului şi pregătirea pentru irigaţii. Protestatarii vor ca motorina pentru agricultură să fie doi lei litrul, cum este în ţările Uniunii Europene cu agricultură dominantă. În prezent aceştia plătesc patru lei pe litrul de motorină.

"Cerem această reducere pentru ca deviziul de cultură să scadă astfel ca ţăranul român să aibă un profit. În momentul de faţă nu există resurse pentru aprovizionarea cu motorină", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli de România (LAPAR), Marcel Cucu.

O altă solicitare a agriculturilor este finanţarea domeniului în ceea ce priveşte plăţile europene şi complementare. Aceştia susţin că deşi campania de primăvară a început, la fermieri nu a ajuns niciun ban.

Rezolvarea situaţiei sistemului de irigaţii care, în opinia agricultorilor, este "în paragină" este o altă solicitare a protestatarilor. "Sunt zone din ţară supuse an de an secetei: Bărăgan, Dobrogea, sudul Olteniei, sudul Moldovei, iar sistemul de irigaţii conceput este trecut pe linia moartă de acum 20 de ani şi nimeni nu se implică în reabilitarea lui", a spus Cucu.

Preşedintele LAPAR, Marcel Cucu, a declarat că agricultorii vor să transmită un mesaj premierului Călin Popescu Tăriceanu, întrucât "agricultura are nevoie de decizii politice la nivel înalt".

Principalele trei revendicări ale agricultorilor sunt plata subvenţiilor pe suprafaţă din fonduri UE aferente anului 2007, reducerea costului cu motorina din agricultură şi repararea sistemelor de irigaţii.

În ceea ce priveşte subvenţiile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a anunţat că va începe în această săptămână autorizarea plăţilor, care vor fi acordate tuturor fermierilor până la finele lunii mai. Agricultorii trebuie însă să înceapă lucrările la culturile de primăvară, care nu pot fi amânate până în mai.

Fermierii pot apela la credite preferenţiale, de la anumite bănci cu care APIA încheie o convenţie, pentru a primi un avans de 75% din subvenţia cuvenită.

În ceea ce priveşte motorina, Guvernul a aprobat acordarea unei subvenţii de un leu pe litru, dar fermierii cer şi reducerea accizei, până la 21 de euro pe mia de litri.

"Dacă subvenţia promisă a fost reglementată, dar în mod nesatisfăcător, ministrul Finanţelor refuză cu obstinaţie un dialog de reglementare (pe tema reducerii accizei - n.r.), în condiţiile în care agricultorii sunt nevoiţi să iasă la lucrările din câmp", mai arată LAPAR.

De altfel, costurile ridicate cu motorina din agricultură este unul dintre motivele pentru care membrii federaţiei sindicale Agrostar au pichetat, marţi, Ministerul Agriculturii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii au încheiat protestele după ce au depus la Guvern un memoriu cu solicitările lor.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii au încheiat protestele după ce au depus la Guvern un memoriu cu solicitările lor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte