Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creditele în monede străine pot fi riscante pentru populaţie, din cauza fluctuaţiei cursului

Luni, 4 Februarie 2008 (21:08:29)

Populaţia trebuie să contracteze credite ipotecare în moneda în care obţine venituri, întrucât împrumuturile în monede străine devin periculoase când cursul valutar fluctuează semnificativ, a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul general al Federaţiei Europene a Creditului Ipotecar, Annik Lambert.
  "Este periculos pentru clienţii băncilor să ia credite ipotecare în monede diferite de cea în care obţin veniturile, această opţiune echivalând cu o speculaţie, iar speculaţiile sunt foarte periculoase pentru consumatori, pentru că pot ajunge în situaţia de a nu avea cu ce să-şi plăteasca ratele dacă se produc modificări semnificative ale cursului valutar", a afirmat Lambert.

Valoarea împrumuturilor în valută pentru populaţia avea, la finele anului trecut, o pondere de peste 53% în totalul creditelor pentru persoane fizice, situându-se la 37,93 miliarde de lei.

Atât banca centrală, cât şi analiştii financiari au recomandat populaţiei, în ultima perioadă, să contracteze credite în lei, în favoarea altor monede, în special a celor "exotice".

Lambert a apreciat că piaţa creditelor ipotecare din România înregistrează un avans mult mai mare decât pieţele europene mai dezvoltate, estimând că rata de creştere se va menţine în perioada următoare.

Valoarea creditelor imobiliare şi ipotecare acordate populaţiei s-a dublat anul trecut, soldul acestora ajungând la 15,8 miliarde de lei, comparativ cu 7,86 miliarde de lei în 2006.

"În România este încă loc pentru dezvoltare ulterioară, întrucât valoarea pieţei este încă mică în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. Totuşi, având în vedere că aici gradul de deţinere a locuinţelor este de 97%, mult mai ridicat decât în alte state dezvoltate, consumatorii se pot îndrepta către achiziţia unei case mai bune, renovarea sau extinderea celei existente", a spus Lambert.

Printre statele care înregistrează un grad similar de deţinere a locuinţelor se numără Bulgaria, Ungaria şi Letonia.

Pe de altă parte, Lambert a arătat că valoarea creditelor ipotecare în România are o pondere foarte mică în Produsul Intern Brut (PIB), de 2,3% în 2006, faţă de media înregistrată de piaţa europeană, de 49% din PIB-ul european.

În perioada următoare, ar putea intra pe piaţa românească de credit mai multe bănci din Uniunea Euroepană, care nu şi-au anunţat încă intenţia de a-şi extinde operaţiunile în România.

"Mă aştept să vină în România bănci din Uniunea Europeană care sunt interesate de mediul bancar românesc şi care nu au apucat să vină până acum. Prezenţa cât mai numeroasă a instituţiilor de credit va spori concurenţa, ceea ce va duce la oferirea unor condiţii mai bune de creditare pentru consumator", apreciază Lambert.

Totodată, ea a arătat că instituţiile de credit ar trebui să adere la Codul de Conduită semnat la nivelul Uniunii Europene în 2001, prin care băncile se obligă să furnizeze clienţilor informaţii complete despre creditele imobiliare şi ipotecare, astfel încât consumatorii să înţeleagă toate condiţiile împrumutului şi să poată alege produsul de care au nevoie şi ale cărui costuri şi le pot permite.

Membrii Federaţiei Europene a Creditului Ipotecar reprezintă 80% din piaţa europeană de profil. România este reprezentată în cadrul Federaţiei de Domenia Credit, parte a GE Money, şi de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, urmând să adere şi Asociaţia Română a Băncilor, cu care reprezentanţii Federaţiei poartă discuţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creditele în monede străine pot fi riscante pentru populaţie, din cauza fluctuaţiei cursului.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creditele în monede străine pot fi riscante pentru populaţie, din cauza fluctuaţiei cursului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte