Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consiliile judeţene pot solicita fonduri UE pentru laptele distribuit gratuit în şcoli

Luni, 4 Februarie 2008 (17:59:56)

Consiliile judeţene şi primăriile de sector din Bucureşti pot depune cereri pentru obţinerea de fonduri UE care să acopere o parte din cheltuielile aferente distribuirii gratuite a produselor lactate în şcoli primare şi grădiniţie în primul semestru, termenul limită fiind 30 iunie.
  Finanţare UE este cuprinsă între 0,10 şi 1,38 euro pe kilogram, iar solicitările trebuie depuse la sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) de către consiliile judeţene şi primăriile de sector din Bucureşti (în cazul produselor distribuite elevilor din clasele I-IV şi preşcolarilor cu program normal de patru ore din învăţământul de stat), dar şi de şcolile şi grădiniţele private.

Finanţarea acoperă o cantitate maximă de 0,25 litri pentru fiecare copil, în fiecare zi de şcoală, şi este acordată numai pentru anumite produse, fiind exclus, de exemplu, laptele praf, laptele crud sau iaurtul cu fructe.

Pentru lactatele distribuite copiilor în primul semestru (17 septembrie 2007- 1 februarie 2008), cererile sunt depuse de la terminarea semestrului până la 30 iunie 2008, în caz contrar fiind aplicate sancţiuni de reducere a finanţării (5% pentru întârzieri de până la o lună şi 10% pentru depunerea cererilor cu între una şi două luni întârziere). Dacă solicitările întârzie cu mai mult de două luni, sunt respinse.

Pentru produsele distribuite în al doilea semestru (11 februarie 2008 - 13 iunie 2008) termenul limită de solicitare a finanţării este 31 octombrie, pentru întârzieri fiind aplicate aceleaşi sancţiuni. Ajutorul este plătit în termen de patru luni de la depunerea cererilor.

Finanţarea UE este acordată sub forma unor sume fixe pentru fiecare categorie de produs, cuprinse între 0,10 euro pe kilogram şi 1,38 euro pe kilogram. Sprijinul cel mai redus este acordat pentru laptele degresat, iar cel mai mare pentru brânzeturile cu peste 45% grăsime.

Potrivit datelor APIA, furnizate agenţiei MEDIAFAX, 53 de consilii judeţene, primării şi instituţii şcolare au informat deja agenţia că vor să acceseze această schemă de sprijin, iar instituţia estimează că vor fi accesate fonduri UE de 6,7 milioane euro în 2008, prin această schemă de finanţare.

Produsele eligibile sunt laptele integral, semi-degrasat sau degresat, precum şi iaurtul simplu obţinut din aceste tipuri de lapte. Laptele poate fi simplu sau aromatizat (cu gust de ciocolată sau alte arome). Bânzeturile proaspete sau topite nearomatizate sunt de asemenea eligibile, dacă au un anumit conţinut minim de grăsime. De altfel, pentru fiecare categorie este specificat conţinutul de grăsime obligatoriu.

Totodată, produsele trebuie să fie fabricate în Uniunea Europeană şi achiziţionate de la un furnizor din România.

În România se derulează programul numit "Laptele şi Cornul", care predeve acordarea, cu bani de la stat, a unor produse lactate şi de panificaţie elevilor. În cazul şcolilor care au acordat produse lactate cu finanţare de la stat o parte din cheltuieli vor fi recuperate prin această schemă.

Elevii ar putea beneficia în viitor şi de legume şi fructe gratuite în şcoli. Comisia Europeană a lansat în dezbatere, la nivel european, o propunere de aplicare a unei scheme care să impulsioneze consumul de legume şi fructe în rândul copiilor. În prezent se află în discuţie diverse forme pe care le-ar putea lua această schemă şi în ce grad se va implica Comisia Europeană în reglementarea ei. Mai multe state membre UE aplică deja un program de acest fel în şcoli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliile judeţene pot solicita fonduri UE pentru laptele distribuit gratuit în şcoli.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliile judeţene pot solicita fonduri UE pentru laptele distribuit gratuit în şcoli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte