Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funcţionari publici ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă dacă se va modifica Legea 130/1996

Luni, 4 Februarie 2008 (18:11:28)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă dacă va fi aprobată Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea privind contractul colectiv de muncă, apreciind că prin aceasta sindicaliştii nu vor mai putea negocia alte drepturi salariale.
  Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL) cere Guvernului să renunţe la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii 130/1996 privind contractul colectiv de muncă, arătând că aceste modificări vor "îngrădi" drepturile funcţionarilor publici şi personalului contractual din acest domeniu la negocierea primei de vacanţă, a celui de-al treisprezecelea salariu sau a orelor suplimentare.

"În condiţiile în care în administraţia publică există un deficit de personal de peste 30.000 de funcţionari, dreptul la prima de vacanţă fiind câştigat în instanţă de către majoritatea instituţiilor, statul asumându-şi costuri suplimentare pentru neaplicarea legii, Guvernul doreşte îngrădirea dreptului angajaţilor din administraţia publică la orele suplimentare, neplata primei de vacanţă şi al celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2008, drepturi salariale care sunt legiferate prin legi organice. Această poziţie asumată de Executiv va duce la un conflict de muncă iminent", arată FNSAL într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit federaţiei sindicale, personalul din administraţia publică este singura categorie de bugetari care nu poate presta niciun fel de muncă, fie platită sau neplatită, în timpul liber, acesta fiind principalul motiv pentru care sindicaliştii resping propunerile de modificare a Legii contractului colectiv de muncă.

Reprezentanţii Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "Sed Lex" (la care FNSAL este afiliată) cereau, cu o săptămână în urmă, premierului Călin Popescu Tăriceanu o nouă ofertă privind majorările salariale, avertizând că dacă nu se va ajunge în scurt timp la o înţelegere, vor pregăti "o minge fierbinte" chiar în timpul alegerilor locale.

"Noi, când am cerut creşteri salariale, am cerut o creştere de 20 la sută şi am cerut să se aplice de la 1 ianuarie. Am înţeles că pe sistemul bugetar, ceilalţi bugetari au acceptat să fie în două tranşe. Dacă au acceptat şi sunt majoritari, profesorii şi sănătatea, atunci şi noi acceptăm în două tranşe, dar nicidecum patru sau cinci", declara, marţi, la finalul întâlnirii cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, liderul Sed Lex, Vasile Marica.

La sfârşitul lunii noiembrie, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii 130/1996, republicată, privind contractul colectiv de muncă (CCM).

Astfel, proiectul de act normativ propune modificarea articolului 12 din Legea 130/1996, astfel încât, prin contractele colective de muncă încheiate pentru personalul din instituţiile şi autorităţile publice, să nu se poată negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale referitoare la salarii de bază, sporuri, indemnizaţii, premii şi alte drepturi de personal.

Ministerul Muncii precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul că aceste prevederi sunt deja cuprinse în Legea 130, dar din cauza caracterului de generalitate al acestor dispoziţii, există dificultăţi în interpretare.

"Din aplicarea practică a prevederilor legale menţionate a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispoziţii, acest fapt generând dificultăţi de interpretare. Pentru acest considerent se impune clarificarea reglementării menţionate prin precizarea de către legiuitor a drepturilor care nu pot face obiectul negocierii colective concretizate în contracte colective de muncă, ţinând seama că aceste drepturi sunt stabilite prin dispoziţii legale", se arăta în nota de fundamentare a proiectului.

Contractele colective de muncă ale personalului din instituţiile şi autorităţile publice se pot încheia la nivelul unităţilor, al administraţiei sau serviciilor publice locale, pentru instituţiile din subordinea acestora, şi la nivel departamental, pentru instituţiile subordonate.

Proiectul a fost criticat şi de alte organizaţii sindicale, care au apreciat că prin acesta bugetarii nu vor mai avea posibilitatea să-şi negocieze drepturile adiacente salariilor.

În decembrie, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a trimis o petiţie la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în legătură cu intenţia Guvernului privind modificarea Legii 130 /1996, arătând că aceasta restrânge dreptului sindicatelor de a mai negocia drepturi salariale pentru salariaţii bugetari.

În urmă cu zece zile, Federaţia Educaţiei Naţionale anunţa că Organizaţia Internaţională a Muncii a cerut explicaţii Guvernului român în legătură cu intenţia de a modifica acte normative referitoare la negocierile salariale.

"Este un prim pas pe care FEN l-a făcut. În perioada imediat următoare, vom reveni la OIM, prezentând noi documente prin care să arătăm că deja ne-a fost încălcat, în mai multe rânduri, dreptul la negocieri colective. Vom declanşa procedurile prin care plângerile noastre vor fi aduse în faţa organelor de control ale OIM - Comisia de experţi pentru aplicarea convenţiilor şi recomandărilor şi Comitetul pentru libertăţi sindicale. Se pare că Guvernul răspunde cererilor sindicale numai în momentul în care este atenţionat de organismele internaţionale", declara preşedintele FEN, Cătălin Croitoru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funcţionari publici ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă dacă se va modifica Legea 130/1996.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Funcţionari publici ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă dacă se va modifica Legea 130/19965.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte