Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România va participa la forţa UE din Ciad în condiţiile definite de Consiliul de securitate

Luni, 4 Februarie 2008 (18:18:36)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu omologul său francez Nicolas Sarkozy, că România va participa la forţa UE în Ciad în condiţiile definite de Consiliul de securitate al ONU în parteneriat cu Europa dar, mai ales, cu Franţa, care va conduce eventualele operaţiuni.
  Băsescu şi Sarkozy au susţinut o declaraţie comună de presă în cadrul căreia preşedintele francez a fost întrebat cum comentează situaţia din Ciad.

El a răspuns că situaţia din acea ţară este îngrijorătoare pentru că acţiunile rebelilor sunt îndreptate împotriva unui guvern legitim, ales în 2004.

Sarkozy a informat că Franţa a avut iniţiativa unei rezoluţii adresate Consiliului de securitate al ONU, bucurându-se de sprijin din partea unor ţări vecine Ciadului, printre care Burkina Faso, Gabon, Senegal.

Potrivit liderului francez, cu ajutorul "prietenilor ruşi", rezoluţia de condamnare a acţiunii rebelilor şi de susţinere a Guvernului acelei ţări ar putea fi adoptată, moment în care Franţa ar fi dispusă să îi susţină şi mai mult pe "prietenii din Ciad".

"Dacă Franţa ar dori să intervină, ar putea să o facă doar în cadrul unei rezoluţii ONU", a spus Sarkozy. El a adăugat că a discutat subiectul cu preşedintele Băsescu şi că îi mulţumeşte acestuia pentru susţinere.

"România va participa la forţa UE din Ciad în condiţiile care vor fi definite de Consiliul de securitate al ONU în parteneriat cu Europa, dar în principal cu Franţa", a spus, la rândul său, şeful statului român.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, aprobarea unei note privind participarea României, cu 120 de soldaţi, la misiunea militară a Uniunii Europene din Ciad şi Republica Centrafricană, în cadrul contingentului frencez. Nota a fost transmisă spre aprobare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informa Executivul.

Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu declara, la sfârşitul lui noiembrie 2007, că România intenţionează să trimită o companie formată din 120 de militari în zona Africii Centrale care să participe la prima misiune militară lansată de UE.

Uniunea Europeană a aprobat oficial, în urmă cu o săptămână, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.

Conform rezoluţiei 1778 a Consiliului de Securitate al ONU" din septembrie 2007, Uniunea Europeană încredinţează forţei numite EUFOR Ciad-RCA sarcina de a proteja personalul ONU, respectiv misiunea poliţiei Naţiunilor Unite şi cei 3.000 de poliţişti instructori, precum şi civilii expuşi pericolului şi personalul umanitar.

EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiaţi sudanezi veniţi din Darfur în estul Ciadului şi a altor 3.000 în nord-estul Republicii Centrafricane, precum şi a celor 179.000 de cetăţeni din Ciad şi 20.000 din Republica Centrafricană deplasaţi în interiorul ţărilor respective din cauza violenţelor.

Mandatul acestei forţe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi şi restul din alte 13 ţări europene, este de un an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România va participa la forţa UE din Ciad în condiţiile definite de Consiliul de securitate .
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România va participa la forţa UE din Ciad în condiţiile definite de Consiliul de securitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte