Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Delegaţia PSD din PE: Întârzierile înregistrate în justiţie sunt ajutate de acţiunile lui Băsescu

Luni, 4 Februarie 2008 (14:18:51)

Delegaţia PSD din PE apreciază, referitor la raportul CE adoptat luni, că întârzierile înregistrate în domeniul justiţiei sunt ajutate de acţiunile şefului statului, Traian Băsescu, "ale cărui singure preocupări sunt de imagine şi de şicanare a adversarilor politici, indiferent de consecinţe".
  Delegaţia europarlamentară PSD salută faptul că raportul CE pe tema justiţiei nu face referire la clauza de salvgardare, avertizând că riscul activării acesteia nu a trecut, motivul esenţial al nemenţionării sancţiunilor fiind caracterul interimar ar raportului.

Potrivit unui comunicat al delegaţiei PSD din PE remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, eurodeputaţii social-democraţi români atrag atenţia că, în cazul în care nu se vor înregistra progrese semnificative la toate cele patru obiective trasate, clauza de salvgardare va fi aplicată de instituţiile europene, ceea ce va duce la nerecunoaşterea, în spaţiul comunitar, a sentinţelor pronunţate de instanţele judecătoreşti din România.

Delegaţia PSD din PE precizează de asemenea că, "din punct de vedere instituţional, guvernul român rămâne responsabil pentru progresul insuficient în materie de justiţie, care menţine ţara într-o poziţie precară la nivel european".

Guvernul României se face vinovat nu doar de lipsa de eficienţă în crearea condiţiilor administrative şi legislative necesare unei justiţii oneste, competente şi eficiente ci şi de insuficienta explicare a progreselor reale realizate de România, ca şi a complexităţii cauzelor care determină rămâneri în urmă, precizează sursa citată.

Delegaţia PSD din PE menţionează că "incapacitatea ANI (instituţie unică, necunoscută în Europa) de a deveni pe deplin funcţională, se datorează în primul rând deficienţelor concepţiei care a stat la originea ei, aşa cum a fost promovată de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi acceptată necritic de birocraţia europeană".

În opinia social-democraţilor, "lipsa de eficienţă a DNA îşi are explicaţia principală în controlul politic pe care guvernul îl exercită asupra procuraturii, astfel cum a fost legiferat la propunerea doamnei Macovei, cu susţinerea preşedintelui României şi cu acordul birocraţiei Comisiei Europene".

Referindu-se la "înalţii demnitari a căror urmărire penală a fost solicitată exclusiv pentru fapte minore", delegaţia PSD din PE menţionează că "nu se poate spune decât că ori ei sunt nerelevanţi sub aspectul marii corupţii, ori că adevăratele lor fapte de corupţie rămân ascunse spre a-i proteja pe complicii lor".

Sursa citată precizează de asemenea că "nu este legală declanşarea urmăririi penale raportat la unii demnitari pentru aşa-zise abuzuri constând în deciziile politice luate în exerciţiul funcţiei, pentru că acestea nu pot reprezenta acte de corupţie în sensul legii penale, ci doar acte de guvernare susceptibile de sancţiune politică".

Delegaţia PSD din PE apreciază că "corupţia la nivel local nu poate fi eradicată atâta timp cât autoritatea administraţiei e subminată de către chiar Preşedinteleţării, cât Guvernul practică clientelismul politic în administraţie, iar ordinea de drept este înlocuită prin «disciplina potentaţilor locali»".

Mai mult, grupul social-democrat român în Parlamentul European constată că întârzierile înregistrate sunt ajutate de acţiunile lui Traian Băsescu, "ale cărui singure preocupări în domeniu sunt de imagine şi de şicanare a adversarilor politici, indiferent de consecinţele pe care acest joc prezidenţial le poate avea asupra României şi percepţiei ei în rândul partenerilor europeni".

Ordinea de drept nu poate fi consolidată şi garantată în condiţiile în care autoritatea instituţiilor statului precum şi litera şi spiritul Constituţiei sunt încălcate, în fiecare zi, de către chiar şeful statului, precizează comunicatul citată, adăugând că starea de adevărată "revoluţie permanentă" şi neîncetata acţiune antisistem a preşedintelui Băsescu conduc inevitabil la zădărnicirea oricăror eforturi privind independenţa justiţiei şi funcţionarea normală a instituţiilor statului.

Eurodeputaţii PSD atrag atenţia că, în cazul continuării dezvoltărilor actuale din România, activarea clauzei de salvgardare va deveni fapt împlinit cu prilejul raportului următor al CE şi cer Guvernului să-şi îndeplinească atribuţiile cu onestitate şi competenţă. Eurodeputaţii social-democraţi îi cer de asemenea preşedintelui Traian Băsescu să înceteze acţiunile de tulburare a ordinii constituţionale şi de subminare a autorităţii instituţiilor statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delegaţia PSD din PE: Întârzierile înregistrate în justiţie sunt ajutate de acţiunile lui Băsescu.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delegaţia PSD din PE: Întârzierile înregistrate în justiţie sunt ajutate de acţiunile lui Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte